Viihde

Vihertääkö kattosi? Puhdistaminen pidentää ikää

Talon kattoon levitettiin pesuaine. Katon annetaan huuhtoutua sadevedellä. Suoja-aineet pitävät pestyn alueen puhtaana sammalesta ja liasta vielä kolmenkin vuoden jälkeen.

Sokeva

Katto sammaloituu, mutta ei sen väliä. Katon puhdistus jää useimmilta suomalaisilta tekemättä, koska katolle kiipeäminen ja siellä touhuaminen on kokemattomille hankalaa ja jopa vaarallista.

– Puhdistus ja suojaaminen lisäävät katon elinikää merkittävästi, sanoo Sokeva Oy:n toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Kärppä kertoo, että kuluttajamarkkinoille on nyt tuotu puhdistus- ja suojausmenetelmä, joka on alun perin suunniteltu teollisuuskäyttöön.

Kattoa ei tarvitse etukäteen pestä esimerkiksi painepesurilla, joka kuluttaa kattoa, muuttaa pinnan huokoiseksi ja nopeuttaa siten uuden mikrobikasvuston syntymistä.

Kun olet poistanut katolta kevyesti irtoroskat, levitä pinnalle laimennettu biocomb-liuos. Liuosta ei tarvitse erikseen huuhdella, vaan se huuhtoutuu sadeveden mukana itsestään pois.

Kärpän mukaan keskikokoisen omakotitalon katon puhdistukseen kuluu aikaa yhteensä muutamia tunteja.

Pesuaine soveltuu sammaleen, jäkälän ja levän poistamiseen tiili-, mineriitti-, huopa- ja peltikatoilta.

Aine alkaa vaikuttaa välittömästi ruiskutuksen jälkeen ja kasvusto kuolee kahdessa tunnissa. Aine antaa kattopinnalle pitkäkestoisen suojan. Puhdistumisvaikutus on jopa kaksi vuotta ja ehkäisevä vaikutus neljä–viisi vuotta.

– Ennaltaehkäisevä vaikutus saadaan jättämällä aine rakenteisiin. Puhdistusaine on ekologinen ja myrkytön. Vaikuttava aine on N-alkylbensyldimetylammoniumkloridi, jonka ansiosta liuos sisältää myös lahonsuoja-aineen.

Miksei katon puhdistaminen ennen ollut tärkeää?

– Tänä päivänä katoille kasvaa entistä nopeammin haitallista mikrobikasvustoa. Yksi syy on ilmansaasteet. Toinen tekijä on nykymaalien myrkyttömyys. Entisaikaan maalien ympäristömyrkyt ehkäisivät kasvustoa, Kärppä kuvailee katto-ongelmaa.

Hänen mukaansa 200 neliön katon puhdistuksen kokonaiskustannus on noin 200 euroa. Puhdistusainetta kuluu enintään 15 litraa. Levittämistä helpottavan hyvälaatuisen ruiskun hinta on 60 euroa.

Vaikka katon pesuun keksitään uusia aineita, kannattaa ennaltaehkäiseviä toimiakin välillä tehdä.

Monella vanhemmalla omakotitaloalueella, pihojen puut ovat kasvaneet niin suuriksi, että ne varjostavat kattoa. Samalla esimerkiksi lehtipuut pudottavat lehtiään katolle, joka yhdessä varjoisan kosteuden kanssa luo oivat olosuhteet sammaleen kasvuun.

Siksi onkin suositeltavaa, että poistat puut talon ja katon välittömästä läheisyydestä, jos se vain on mahdollista.

Asiantuntijoiden mukaan sammal on haitallisempaa kuin usein ajatellaankaan.

Sammal nimittäin imee itseensä vettä, joka saattaa usein talvella aiheuttaa tiilien halkeamisen.

Väärillä paineilla ja vesimäärillä tehty pesu vahingoittaa kattoa ja hajottaa tiilen pintaa ja aukaisee tiilen pintahuokosia entisestään.

Lisäksi sammaleen juuri-itiöt saattavat jäädä tiilen sisään.

Nämä ongelmat yhdessä altistuttavat katon pinnan entisestään pakkasrapautumiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu