Makumaailma

Tästä syystä asiakkaat jättävät tippiä ravintolaan – "Todella rankkaa työtä minimipalkoilla ja epäinhimillisillä työajoilla"

Ulkomaalaiset turistit jättävät suomalaisia herkemmin tippiä Helsingin ravintoloihin. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Ravintoloissa tippaaminen ei saa kannatusta Helsingin Uutisten lukijoilta. Reilusti puolet eli yli 57 prosenttia HU:n verkkosivujen äänestykseen vastanneista oli sitä mieltä, että palveluraha ei ole tarpeellinen, koska palkanmaksu kuuluu työnantajalle.

HU uutisoi viikko sitten (HU 7.–8.9.), että että suomalaiset tippaavat aiempaa vähemmän. Yhdysvaltalaiset tippaavat Suomessa muita useammin. Heidän kulttuurissaan esimerkiksi tarjoilijoiden palkasta huomattava osa koostuu tipeistä.

– Suomalaiset neuvovat aina ulkomaalaisia, että tässä maassa ei tippiä tarvitse antaa ja se kyllä näkyy, kommentoi nimimerkki Tatu Helsingin Uutisten verkkosivuilla.

Kolmannes nettikyselyyn vastanneista kertoi maksavansa tippiä. Heidän mielestään tippi on palkkio hyvästä työstä ja se kuuluu taitavalle työntekijälle.

– Jätän tippiä ja todellakin haluan jättää tippiä tarjoilijoille sekä keittiöhenkilökunnalle hyvästä ruoasta ja palvelusta. He ovat sen ansainneet. Todella rankkaa alipalkattua työtä, epäinhimillisillä työajoilla minimipalkoilla, sanoi nimimerkki Vallu.

– Maksan aina tippiä kun käyn ravintolassa syömässä. 10 prosenttia ja siitä seuraavaan tasakymppiin pyöristys. Minun mielestäni se vaan kuuluu, jos on ollut hieno kokemus, sanoo toinen vastaaja.

Helsingin Uutisten haastattelemien ravintoloiden mukaan tipit jaetaan yleensä koko henkilökunnan kesken. Extrarahaa saa niin tarjoilija kuin tiskarikin.

Kymmenes vastaajista oli sitä mieltä, että tippi kuuluu jakaa koko ravintolan henkilökunnan kesken.

– Hyvä jos tipit tasataan. Usein keittiössä on mainio kokki ja hänen kuuluu myös saada osansa, Hanna Kotta kommentoi Helsingin Uutisten Facebook-sivulla.

Nettikyselyyn vastasi noin 2130 lukijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

HU kysyi, miten Helsingin ravintoloissa maksetaan tippiä – paljastui kiusallinen ilmiö7.9.2019 09.05
Elannon entinen kauppa tarjoilee nyt laatuburgereita pientaloalueen keskellä – "Oli vankka usko siihen, että tällä alueella tarvitaan ruokaravintolaa"15.9.2019 10.15
Kuvat – Rosso sai lähteä Helsingistä retrohenkisen uuden ravintolan alta13.9.2019 10.30
Tässä on avokadopastan luojan uusi ravintola – "Listasta tulee pitkä ja sitä eivät heiluttele trendit"11.9.2019 06.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu