Puheenaihe

1,5 miljoonaa vetoaa häkittömän tuotantokasvatuksen puolesta – "Yksi julmimmista ihmisen keksimistä vekottimista"

Harva tuotantokana tuntee maata jalkojensa alla. Suuri osa kananmunantuotannossa käytettävistä kanoista elää häkissä EU:n laajuisesti.

Armi Suojanen

Euroopanlaajuinen kansalaisaloite haluaa lopettaa tuontantoeläinten häkkikasvatuksen ja se on saanut jo 1,5 miljoonaa nimeä alleen määräajassa. Allekirjoituksia on kerätty kaikkiaan 28 EU-maassa vuoden ajan.

Kyseessä oli tähän mennessä suurin tuotantoeläinten olojen parantamiseksi kerätty kansalaisaloite. Ainoastaan alle kymmenen eurooppalaista kansalaisaloitetta on toistaiseksi saavuttanut vaaditun määrän allekirjoituksia.

Kansalaisaloitteen tavoitteena on lopettaa ruoan tuotannossa käytettävien eläinten kasvattaminen häkeissä koko Euroopassa. Satoja miljoonia eläimiä Euroopassa kasvatetaan ahtaissa ja karuissa häkeissä, joissa eläimet eivät pysty liikkumaan kunnolla.

– Tavoitteenamme on, että kaikille eläimille taataan mahdollisuus liikkua ja toteuttaa olennaisia käyttäytymistarpeitaan. Kaiken normaalin liikkumisen estävät häkit ovat yksi julmimmista ihmisen keksimistä, eläinten elämää kontrolloivista vekottimista, SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli SEYn tiedotteessa.

Häkkejä käytetään edelleen laajamittaisesti muun muassa kananmunantuotannossa, emakkosioilla ja lihakanien tuotannossa. Häkit rajoittavat eläinten normaalia käyttäytymistä merkittävästi.

Häkkejä käytetään edelleen taloudellisen voiton maksimoimiseksi, vaikka myös liikkumisen mahdollistavia ja tuotannon kannalta toimivia kasvatusmenetelmiä on olemassa, SEYn tiedotteessa kerrotaan.

Suomessa kansalaisaloitteesta vastasi SEY Suomen eläinsuojelu. Suomessa kansalaisaloitteen allekirjoitti yli 38 500 kansalaista, mikä on viidenneksi eniten EU-maista väkilukuun suhteutettuna.

– Tämä on merkittävä voitto tuotantoeläimille. Yli 1,5 miljoona allekirjoitusta on selvä ja vastaansanomaton viesti Euroopan komissiolle, kuinka tärkeänä EU-kansalaiset pitävät tuotantoeläinten hyvinvointia, Pulli sanoo.

– Työ häkittömän tulevaisuuden puolesta ei ole vielä ohi, vaan seuraavaksi tehtävämme on varmistaa, että Euroopan komissio ryhtyy kansalaisaloitteen edellyttämiin toimiin, hän painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sey: Eläinten hyvinvointilakiesityksessä vakavia puutteita – parsinavetat ja turkistarhat saavat jatkua15.8.2018 15.58
Lopettaako tämä aloite häkkikanalat Suomesta? – "Moni eläin ei mahdu edes kääntymään paikallaan"24.9.2018 11.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu