Puheenaihe

1500 euroa per neliö – ekonomisti nostaa IL:ssä esiin kriittisen hinnan asuntokaupassa: "10 vuoden päästä niitä jaetaan ilmaiseksi"

Uudesta omakotitalostakaan ei enää välttämättä saa myyntihetkellä "omiaan pois", jos talo sijaitsee taantuvalla alueella.

Markku Ropo

Suomi jakautuu tulevaisuudessa entistäkin selvemmin asuntokaupan voittajiin ja häviäviin, arvioi Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus Iltalehdessä.

Vanha sääntö siitä, että asunnon ostaja saa asunnosta myyntihetkellä "omansa pois" ei ole pätenyt enää vuosiin. Jatkossa hinnanlaskulta ovat varmimmin turvassa vain kasvavien pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun seudun asunnot.

Muuttoliikkeen lisäksi ilmiöön vaikuttaa muun muassa se, että vanhoissa taloyhtiöissä asuntoja on yhä haastavampi peruskorjata taantuvilla alueilla.

Brotheruksen mukaan tällä hetkellä nyrkkisääntönä voi pitää 1500 euron neliöhintaa. Mikäli arvo jää alle tämän, tarvitaan esimerkiksi putkiremontin rahoituksessa erikoisjärjestelyitä, kuten korkeampia omavastuuosuuksia tai lyhyempiä laina-aikoja, jotta taloyhtiö voi ylipäätään saada lainan.

Brotherus arvioi, että tällaisten asuntojen arvon kehitys on hyvin synkkä.

– Kymmenen vuoden päästä niitä jaetaan pois kuin golf-osakkeita, ilmaiseksi. Voi tulla taloyhtiöitä, joissa maksuvelvoitteet ovat suurempia kuin asuntojen arvo. Näin tulee varmasti joissain taloyhtiöissä käymään, kysymys on siitä, kuinka laajasti Brotherus sanoo IL:ssä.

Ilmiö vaikuttaa Brotheruksen mukaan myös uusiin koteihin: Esimerkiksi taantuville alueille rakennetussa uusissa omakotitaloissa arvo alkaa laskea heti, kun talo on valmis, hän sanoo IL:lle.

Miten arvioit oman kotisi arvon kehittyvän 10 vuodessa?

Nousee maltillisesti tai säilyttää arvonsa
49% (146 ääntä)
Laskee jonkin verran
15% (44 ääntä)
Asun vuokralla, joten eipä tarvitse tällaisesta huolehtia
15% (46 ääntä)
Nousee reippaasti
13% (40 ääntä)
Laskee reippaasti
7% (21 ääntä)
Ääniä yhteensä: 297

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uuden yksiön hinta jopa 13 000 euroa neliöltä – RL: Helsingin kaupunki nostattaa itse vuokrat ja asuntohinnat ylös25.3.2019 08.16
Asuntohinnat keikkuvat rajusti nyt Espoossakin – "Hyväksi kaupunginosaksi mielletty alue voi muuttua heikommaksi ja toisinpäin"7.12.2018 06.05
Alkaako asuntohinnoissa alamäki? Näillä alueilla ne niiaisivat eniten, uskoo sijoitusyhtiön johtaja2.2.2018 10.02
Asuntojen hinnoissa jopa 4–4,7 prosentin laskua isoissa kaupungeissa kesällä – näin ekonomisti kommentoi28.8.2019 09.07
500 000 – 800 000 euron asuntojen kauppa kääntyi Helsingissä laskuun – vauraalla keskiluokalla uusi suunta16.4.2019 09.29

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu