Puheenaihe

Medialiitto ehdottaa isoja muutoksia Postin toimintaan – haluaa turvata paperisten lehtien jakelun myös tulevaisuudessa

Kirjoittaja kertoo postin jääneen useita kertoja tulematta Lippajärvellä.

Arkisto/ Johanna Erjonsalo

Suomen postipalvelujen järjestäminen vaatii kokonaisvaltaista uudistusta, jolla kansalaisten tiedonsaanti kyetään turvaamaan mahdollisimman tasapuolisesti myös tulevaisuudessa, Medialiitto tiedottaa.

Medialiitto ehdottaa, että erillisiä jakeluja yhdistetään, jakeluyritykset kilpailutetaan ja Postin ristikkäiset roolit selkiytetään. Näin voidaan ratkaista sekä jakelupalvelujen että Postin omistajaohjauksen ongelmat.

– Kun jakelun volyymit pienenevät, tarvitaan uusia tapoja kuluttajia palvelevan kustannustehokkaan jakelun tuottamiseksi. Valtiolla on tässä avainrooli sekä postilain säätäjänä että Postin omistajana, Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi toteaa tiedotteessa.

Taajamissa kahdesta päivittäisestä jakokerrasta olisi siirryttävä yhteen, mahdollisimman varhaiseen jakokertaan. Kangaskorpi uskoo, että postinsaajat ottavat mielellään vastaan aikakauslehdet ja kirjeet samanaikaisesti sanomalehden kanssa.

Julkisen vallan pitäisi mediatalojen ehdotuksen mukaan kilpailuttaa jakelusta vastaava yritys kullakin alueella. Kilpailun pitäisi kattaa koko jakeluvolyymi, ei pelkästään nykyistä yleispalvelutuotetta eli postimerkkikirjettä.

– Alle neljän prosentin osuus jakelurepusta ei tuota aitoa kilpailua. Yleispalvelu olisi määriteltävä jakelupalveluna, joka on kaikkien tuotteiden ja toimijoiden käytettävissä, Sanomalehtien Liiton hallituksen puheenjohtaja Petteri Putkiranta korostaa.

Medialiiton mukaan Postin olisi vaikeaa toimia samanaikaisesti yhteiskunnallisen palvelun tuottajana jakelussa ja markkinatoimijana monilla kilpailuilla liiketoiminta-alueilla.

– Postin jakaminen kahteen osaan tekisi toiminnasta läpinäkyvän ja yhteiskunnallisesti hyväksytymmän. Toisen osan tehtävä on tuottaa valtiolle rahaa yhtiön voittona, toisen osan tehtävä on tuottaa kansalaisille palveluja ilman voitontavoittelua, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg kuvailee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu