Puheenaihe

Helsingin uusi johtaja valinnastaan: "Tämän tyyppisiä virkoja täytettäessä syntyy keskustelua"

Uusi kulttuurijohtaja Mari Männistö on asunut Helsingissä viitisentoista vuotta.

Ants Vahter

Uusi kulttuurijohtaja Mari Männistö on asunut Helsingissä vuodesta 2004 alkaen. Hänen aiempien töidensä kautta tutuimmiksi kulttuurilajeiksi ovat tulleet kuvataide ja kirjallisuus.

– Verkostojeni ja vapaa-aikani kautta läheisiä ja itselle tärkeitä ovat myös arkkitehtuuri, design ja nykytanssi. Olen kuitenkin kulttuurin sekakäyttäjä, harrastan kulttuuria spontaanisti ja monipuolisesti. Samaan iltaan voi mahtua HKO:n konsertti tai baletti Töölönlahdella, löylyt Sompasaunassa ja Kontula Electronic, Männistö kertoo.

Kun Helsingin kaupunginhallitus kesällä valitsi kulttuurijohtajaa, oli kaksi vasemmiston ja yksi perussuomalaisten edustaja eri mieltä Männistön valitsemisesta. He kyseenalaistivat sen, että Männistö olisi virkaa hakeneista pätevin erityisesti taiteen ja kulttuurin laaja-alaisen tuntemuksen näkökulmasta.

– Arvostan sitä, että tämän tyyppisiä virkoja täytettäessä syntyy keskustelua ja sallitaan moniääninen ajatuksenvaihto.

Helsingissä kulttuurintekijät ovat aina joutuneet kamppailemaan seinistä. Yksi akuutti tilakriisi on jälleen käsillä, kun Elävän musiikin yhdistys Elmun kotipesä Nosturi puretaan vuodenvaihteessa. Elmulla ei ole harmainta aavistusta, mihin se siirtyisi Nosturista.

– Olen jutellut tilanteesta kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan johtajan Tommi Laition kanssa. Elmun asiaan varmasti tutustun paremmin kun virassa aloitan. Toimialalla haetaan korvaavia tiloja Elmulle, sen tarkempaa tietoa minulla ei asiasta ole, Männistö sanoo.

Männistö kävi lapsuuden ja nuoruuden kuvataidekoulua, mutta ei koe itseään kulttuurin luojana.

– Kaupungin ja kulttuurijohtajan tehtävänä on luoda kulttuurikentälle edellytyksiä ja mahdollisuuksia sekä olosuhteita, joissa toimia. Minulla on paloa kulttuurin sisältöihin, se tarttui minuun jo kuvataidekoulussa. Näen roolini luovana mahdollistajana.

– Helsingin kulttuurikenttä on monimuotoinen ja laaja. En tiedä, voiko sitä kukaan läpikotaisin tunteakaan, ja se on hyvä merkki. Helsingissä monipuoliset, hyvät ja kiinnostavat kulttuuri-instituutiot yhdistyvät voimakkaaseen kaupunkilaisten omaehtoiseen kulttuurin tuottamiseen. Tarjonta luo spontaaniuden, yllätyksellisyyden ja yhteisöllisyyden tunnun kulttuurin kentällä, Männistö jatkaa.

Kekseliääksi ja omaehtoiseksi hän mainitsee erityisesti kaupunkikulttuurin.

Männistön mielestä kulttuuriin ja luovuuteen kuuluu tietty vapauden ja vallattomuuden elementti.

– Roolissani kulttuurijohtajana täytyy olla ymmärrystä ja herkkyyttä kulttuurin työtapojen lainalaisuuksille sekä luottoa taiteelliseen prosessiin.

Kulttuurijohtaja

Mari Männistö

Lokakuussa Helsingin kulttuurijohtajana aloittava Männistö on 39-vuotias ja hän asuu Punavuoren Isolla Roobertinkadulla.

Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Työskennellyt taidegalleria Helsinki Contemporaryn johtajana vuodesta 2015 alkaen, sitä ennen työskennellyt kustannusalalla muun muassa Bonnierilla ja Otavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nuoriso saa uuden tapahtumapaikan Suvilahteen – keikkoja, klubeja ja kulttuurielämyksiä3.9.2019 18.35
Leffafestari leviää Helsinkiin – "Elokuvia vähemmän tunteville suosittelen ennakkoluulottomuutta"15.9.2019 19.25
Helsingin suurta rockpyhättöä uhkaa kodittomuus – "Ei harmainta aavistusta, minne menemme"1.9.2019 10.15
Uuden helsinkiläisfestivaalin koko ohjelmisto sijoittuu julkiseen kaupunkitilaan – taide tuodaan lähelle asukkaita15.9.2019 08.20
Vieläkö muistat Maukan? – Bar Loosessa ollaan suomirockin legendojen äärellä14.9.2019 07.45
Mari Männistö nousemassa Helsingin kulttuurijohtajaksi2.6.2019 12.16

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat