Puheenaihe

Sitkeä bakteeri lisääntyy jopa jääkaappilämpötilassa, eikä sitä näe, haista tai maista

Listeria-bakteeri vaanii jääkaappilämpötilassakin.

Marko Kauko

Toisin kuin monet muut bakteerit, listeria pystyy kasvamaan myös jääkaappilämpötilassa.

Ruokaviraston teettämän riskiarvion mukaan elintarvikkeiden säilyttäminen kymmenessä asteessa lisäsi ikääntyneiden listerioosisairaustapauksia lähes kaksikymmenkertaisesti verrattuna suosituksen mukaiseen maksimilämpötilasäilytykseen kolmessa asteessa.

Ruokaviraston suositusten mukaan kylmä- ja graavisuolattuja kalatuotteita tulee säilyttää 0–3 asteen lämpötilassa.

Bakteerin aiheuttama listerioosi on Suomessa yleisempi kuin muualla maailmassa, ja sairaustapausmäärät ovat täällä olleet kasvussa Ruokaviraston mukaan. Syyksi on epäilty muun muassa väestön ikääntymistä, jonka myötä vastustuskyky heikkenee.

Listerioosi on zoonoosi eli ihmisten ja eläinten välillä tarttuva tauti. Harvemmin ihminen kuitenkaan saa tartuntaa sairaasta eläimestä. Tyypillisemmin sen saa elintarvikkeista, kuten huonosti kypsennetystä lihasta ja kalasta, huonosti pestyistä vihanneksista ja juureksista.

Täysin syömäkelpoiselta vaikuttavassa tuotteessa voi olla korkeakin pitoisuus listeriabakteereita, koska sitä ei haista, näe tai maista. Sairauden aiheuttaminen riippuu ruoassa olleesta bakteerimäärästä.

– Terveille aikuisille listeria aiheuttaa vain harvoin oireellisen taudin. Sen sijaan erilaisille riskiryhmille tauti on vaarallinen. Listerioosin riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet, raskaana olevat ja vastuskyvyltään heikentyneet henkilöt, tutkija Petra Pasonen Ruokavirastosta kertoo.

Pasosen mukaan listeria säilyy pakastetuissa ja kuivatuissa elintarvikkeissa pitkiä aikoja, jopa vuosia. Riskiryhmien tulisi välttää kokonaan kyseisten tuotteiden syömistä, sillä riskiryhmiin kuuluville henkilöille pienikin määrä listeriaa voi aiheuttaa vakavan taudin.

– Liian lämpimässä jääkaapissa ja pitkään säilytettynä listeria-pitoisuudet voivat nousta eikä tuotteita kannata syödä enää viimeisen käyttöpäivän jälkeen, sanoo Pasonen.

Tutkimuksen mukaan säilyttäminen kymmenessä asteessa lisäsi ikääntyneiden listerioosisairaustapauksia lähes kaksikymmenkertaisesti verrattuna suosituksen mukaiseen maksimilämpötilasäilytykseen kolmessa asteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ostitko tätä? S-ryhmä vetää pois Rainbow-maissia listeriavaaran takia23.1.2018 10.22
Kuluttajan testissä yllätystulos: Ruuat vaarassa pilaantua jääkaappi-pakastimissa – huonoin laite maksaa yli tonnin13.3.2019 08.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu