Puheenaihe

Yhä useampi koira kuolee syöpään – katso suosittujen koirarotujen yleisimmät kuolinsyyt

Nivelsairaudet ja muut liikuntaelimistön ongelmat ovat yleinen syy koiran lopettamiseen muun muassa labradorinnoutajien kohdalla. Kuvituskuva.

Jussi Vehkasalo

Suosituimpien koirarotujen yleisimpiä kuolinsyitä ovat kasvaimet, liikuntaelimistön ongelmat ja liikennetapaturmat. Tiedot perustuvat Ruotsin Agria Eläinvakuutuksen vakuutustilastoihin koirien terveydestä ja kuolleisuudesta. Tilastoja on kerätty vuosilta 2011–2016 yli 180 koirarodusta, samoja rotuja on Suomessakin.

 

Syöpä yleistyy myös koirilla ja vaikka nykyaikana syöpä on koirilla usein hoidettavissa oleva sairaus ja hoitomenetelmät ovat erittäin kehittyneitä, johtaa kasvain tai syöpä usein koiran menehtymiseen.

Koirien yleisin syöpä on imusolmukesyöpä ja se on yleinen kuolinsyy muun muassa kultaisellanoutajalla ja berninpaimenkoiralla. Rhodesiankoiralla puolestaan esiintyy kasvaimia luustossa ja hengitysteissä sekä verisyöpiä.

Koirien elinikään voivat vaikuttaa tietyt perinnölliset sairaudet. Osa koirista taas elää tapaturma-alttiimpaa elämää, joka lisää koiran ennenaikaisen menehtymisen riskiä.

 

Tilastojen mukaan bordercolliella, chihuahualla ja jackrussellinterrierillä on suuri riski jäädä auton alle.

– Koira on kuitenkin vaistojensa varassa elävä eläin, joka voi kytkemättä ollessaan lähteä esimerkiksi jäniksen, ketun tai muun metsäneläimen perään tai säikähtäessään paeta yllättäen, muistuttaa kytkettynä pitämisen tärkeydestä Agria Eläinvakuutuksen Suomen maajohtaja Anna Linder.

Myös monet metsästyskoirat kuten dreeveri, saksanseisoja ja jämtlanninpystykorva menehtyvät usein joko liikennetapaturmassa tai villieläimen kuten villisian aiheuttamiin vammoihin. Sama koskee saksanmetsästysterriereitä, joilla lisäksi yksi yleinen kuolinsyy on menehtyminen katoamisen tai karkaamisen seurauksena.

Helpoin tapa ennaltaehkäistä liikennetapaturmia on pitää koira aina kytkettynä, kun liikutaan autojen läheisyydessä. Vuoden pimeään aikaan tulee muistaa myös käyttää heijastinta.

Nivelsairaudet ja muut liikuntaelimistön ongelmat eivät sinänsä kuulosta tappavilta, mutta suosituilla roduilla kuten bordercolliella, labradorinnoutajalla, mäyräkoiralla ja saksanpaimenkoiralla ne ovat yleinen syy koiran lopettamiseen.

Koirarotu ja yleisin kuolinsyy:

  • Sekarotuinen: Kasvaimet nisissä, luustossa ja verisyövät
  • Labradorinnoutaja: Liikuntaelinten vaivat: pääasiassa kyynärnivelvaivat
  • Chihuahua: Ihovauriot, auton alle jääminen
  • Kultainennoutaja: Verisyövät, kasvaimet maksassa, vatsassa, ihossa ja luustossa
  • Saksanpaimenkoira: Liikuntaelinten vaivat: välilevy- ja nikamasairaudet, lonkkanivelvaivat
  • Jackrusselinterrieri: Kasvaimet vatsassa, suolistossa ja nisissä
  • Mäyräkoira: Liikuntaelinten vaivat: selkä-, välilevy- ja nikamasairaudet
  • Jämtlanninpystykorva: Auton alle jääminen
  • Bordercollie: Liikuntaelinten vaivat: välilevy- ja nikamasairaudet, osteokondroosi, lonkkanivelvaivat
  • Cavalier kingcharlesinspanieli: Sydänviat: sydämen sivuääni ja vajaatoiminta

Lähde: Agria Eläinvakuutus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Koirien veriripulitapaukset – Norja höllää rajoituksia18.9.2019 18.40
Norjan oudoista koirakuolemista uutta tietoa – Suomessa tilanne on edelleen normaali16.9.2019 11.26
Norjan koirakuolemat herättävät kauhua myös Suomessa – viranomaisten mukaan syytä huoleen ei ole9.9.2019 11.37
Beagle Ale on tiettävästi Suomen ainoa psyykkisen tuen koira – Kun Netta Mäkisalo saa paniikkikohtauksen, Ale rauhoittelee omistajaansa20.9.2019 07.30
Koira iski hampaat silittäjän käsivarteen, kuka on vastuussa?  – Uusi opas kertoo milloin omistajan pitää korvata lemmikin vahingot5.9.2019 19.30
Varo näitä viittä asiaa syyslenkeillä koiran kanssa – myrkkysienet eivät ole ainut vaara28.8.2019 20.00
Voiko lemmikki rakastaa omistajaansa? – Tuoreiden tutkimusten mukaan koira todella haistaa pelon ja rotta on yksi empaattisimmista eläimistä24.8.2019 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu