Puheenaihe

Heikossa hapessa löytyneelle norpalle mietitään oman tarhapaikan rakentamista Korkeasaareen – "Allaspinta-alaa olisi oltava vähintään 200 neliötä"

Saimaalta heinäkuussa löytynyt saimaannorppa Korkeasaaren villieläinsairaalassa, kuva heinäkuulta.

Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha

Saimaalta heinäkuussa löytyneen ja Korkeasaareen toimitetun saimaannorppauroksen kohtalo ei edelleenkään ole selvä.

Tautiriski estää norpan palauttamisen takaisin sen alkuperäiseen populaatioon Saimaalle, tautien leviäminen luonnonvaraiseen norppayhteisöön saattaisi olla kohtalokasta koko lajin kannalta.

– Nyt selvitämme voitaisiinko Korkeasaareen rakentaa saimaannorpalle sopiva tarhapaikka. Tällä hetkellä saimaannorpalle ei ole sopivaa tilaa. Entisen hyljealtaan paikalla on nyt lasten leikkipaikka, kertoo eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti Korkeasaaren eläintarhasta.

 

Aiemmin kesällä kartoitettiin mahdollisuutta siirtää saimaannorppa johonkin toiseen suomalaiseen eläintarhaan juuri siksi, että Korkeasaaressa ei ole norpalle sopivaa pysyvää tilaa. Sopivaa tilaa ei löytynyt muistakaan suomalaistarhoista.

– Muutamia viikkoja tässä selvittelyssä vielä menee. Allaspinta-alaa rakennuksessa olisi oltava vähintään 200 neliömetriä, syvyyttä keskimäärin kolme metriä. Tarhapaikan kokonaispinta-alan maa-alueineen olisi oltava vähintään 300 neliömetriä, Trontti luettelee mittoja.

Hän ei tässä vaiheessa lähde spekuloimaan, mitä sitten tehdään, jos tarhapaikka Korkeasaareen ei toteudu. Eli voitaisiinko saimaannorppa sijoittaa johonkin ulkomaiseen eläintarhaan, onhan se harvinainen eläin.

 

Trontti ei myöskään lähde spekuloimaan norpan mahdollista lopettamista ratkaisuvaihtoehtona norpan sijoittamiselle ulkomaiseen eläintarhaan.

– Vasta kun yksi ovi on suljettu, kannattaa seuraavaa ovea avata. Ensisijaisesti saimaannorpan paikka olisi Suomessa.

Tänä kesänä syntynyt, edelleen kasvuiässä oleva saimaannorppauros voi Trontin mukaan hyvin.

Se elelee Korkeasaaren villieläinsairaalassa omalla allasosastollaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Saimaalta pelastetun norpan kohtalo yhä auki Korkeasaaressa – lopetusuhka heiluu hylkeen yllä6.9.2019 18.00
Korkeasaaressa hoidossa ollutta saimaannorppaa ei voida palauttaa takaisin Saimaalle – pahimmillaan se voidaan joutua lopettamaan29.8.2019 19.30
Jo lähes 75 000 suomalaisen allekirjoittama norppa-aloite leimattiin ylilyönniksi – "Lapsellinen ajatus, että kuhaa ja siikaa pyydettäisiin katiskalla"19.7.2019 20.45
Verkot veivät jo viidennen kuutin hengen – WWF: Verkkokalastuskiellon jatkaminen välttämätöntä25.7.2019 13.35
Muistutus 400 saimaannorpan uhanalaisuudesta: Nestori Miikkulaisen laulussa kuuluu nyt äidin ja tyttären hieno ele 14.12.2018 20.55
Onko tarhaeläinten töllistely nykyaikaa? – "Emme tuo eläimiä luonnosta Korkeasaareen katseltaviksi"3.9.2019 07.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu