Puheenaihe

Kalasatamaan ei varattu paikkaa kirjastolle, koska asukkaiden ajateltiin käyvän Vallilassa – "Eri alueiden tarpeet tulee suhteuttaa toisiinsa"

Kirjaston saamista Kalasatamaan kartoitetaan, mutta nyt siihen ei ole rahaa. Valtuustoaloitteessa kirjastoa toivotaan esimerkiksi kauppakeskus Rediin. Vuosi sitten avajaispäivänä sinne oli tungosta.

Päivi Tuovinen

Kalasatamaan toivotaan omaa kirjastoa. Sitä ei kuitenkaan ainakaan lähitulevaisuudessa tulla saamaan.

Kalasatamaan ei aikanaan varattu tilaa kirjastolle, koska lähistöllä sijaitsee arkkitehtonisesti merkittävä Vallilan kirjasto.

Näin totesi Helsingin kaupunginhallitus viime viikolla vastauksena valtuutettu Mari Holopaisen (vihr.) aloitteeseen. Kaupuginhallituskin myöntää, että palveluverkossa on aukkoja.

– Kartalta katsoen verkko näyttää tasaiselta, mutta käytännössä kaikkien kirjastojen sijainti ei ole paras mahdollinen. Lähikirjastoon pääsy edellyttää kalasatamalaisilta reipasta kävelylenkkiä tai parin pysäkin bussimatkaa, lausunnossa myönnetään.

Kalasatamaan on tulossa noin 25 000 asukasta ja 10 000 työpaikkaa.

– Kalasatama on valmistuttuaan asukasluvultaan suurempi kuin keskimääräinen suomalainen kunta. Avoin kirjastotila puuttuu, vaikka tarve sille on ilmeinen, Holopainen toteaa aloitteessa, jonka allekirjoitti 21 muutta valtuutettua.

Aloitteen mukaan kauppakeskus Redi sopisi lähikirjaston paikaksi. Rahaa uuden kirjaston avaamiseen nykyisen budjettiraamin puitteissa ei kuitenkaan ole.

Kaupunki tarkastelee kirjastoverkkoa kokonaisuudessaan olemassa olevien palveluaukkojen selvittämiseksi.

– Kalasatama on yksi niistä alueista, joiden kirjaston tarvetta tulee ehdottomasti katsoa, toteaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.

Tarkastelu tehdään ensi vuoden aikana.

– Teemme kokonaistarkastelua, jotta alueiden tarpeet voidaan suhteuttaa toisiinsa. Päättäjillä on oikeus parempaan tietoon päätöksenteon pohjaksi, jotta päätökset yhteisten varojen käytöstä voidaan tehdä reilusti ja tietoon perustuen. Katsomme asioita yhä liiaksi yksittäistapauksina, Laitio jatkaa.

Koko kaupungin kattava verkosto

Helsingin kaupunginkirjastojen verkkoon kuuluu 37 kirjastoa, kaksi lasten kirjastoautoa ja kotikirjasto.

Kirjastorakennuksia on Töölössä, keskustassa ja Kalliossa.

Kirjastoverkko on viime vuosina täydentynyt kulttuuritaloilla, joita on Itäkeskuksessa, Malmilla, Kannelmäessä ja Vuosaaressa.

Kirjastoja on myös koulujen yhteydessä.

Tällaisia kirjastoja on Etelä-Haagassa, Suutarilassa, Puistolassa, Malminkartanossa ja Pukinmäessä.

Viime vuonna Laajasaloon avattiin ensimmäinen kauppakeskuskirjasto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Oodissa alkavat jo korjaustyöt – ihmiset käyttävät kirjastoa eri tavoin kuin suunnittelijat ajattelivat30.8.2019 09.33
Kalasataman kolmas tornitalo sai rakennusluvan – erikoisuutena 24. kerroksen näköalaravintola17.9.2019 12.45
Talvella varattu kirja ei ehkä ehdi kesälomaksi – näitä kirjastokirjoja saat varautua jonottamaan nyt kuukausia3.7.2019 06.40
Yllätystilasto: Tämä parjattu ikäryhmä onkin aktiivisin kirjojen lukija26.4.2019 18.45
Sankarivahti Kevin Lankinen kertoi lukemisharrastuksestaan – Nyt se näkyy Helsingin kirjaston varausjonossa27.5.2019 09.30
Kansalliskirjasto avasi 2 000 kirjaa yleisön käyttöön verkossa – muistatko nämä iki-ihanat aapiset?16.5.2019 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu