Puheenaihe

Erottajan historiallinen palatsi peruskorjataan – entisajan porvariskodeista muokataan moderneja monitilatoimistoja

Arkkitehti Theodor Höijerin piirtämän renessanssitalon julkisivu luo vaikutelmaa palatsista.

Jukka Hämäläinen

Erottajalla sijaitsevissa uusrenessanssipalatsissa ja sen viereissä jugendtalossa alkaa mittava remontti. Vuosikausia tyhjillään olleet rakennukset peruskorjataan ja muutetaan tasokkaiksi toimisto- ja ravintolatiloiksi.

Ravintolat ovat tulossa Erottajan puoleiseen katutasoon sekä Yrjönkadun puolelle. Myös aiemmin pysäköintialueena ollut sisäpiha aiotaan ottaa aktiiviseen käyttöön.

Tullihallituksen talona tunnetun rakennuksen omistava yhdysvaltalainen BlackRock lupaa, että palatsin kulttuurihistoriallisesta perinnöstä huolehditaan remontin aikana. Muutostyöt on suunniteltu yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Osoitteessa Erottaja 2 sijaitseva kokonaisuus muodostuu kolmesta rakennuksesta, joista näyttävimmät ovat Erottajankadun puolen uusrenessanssipalatsi sekä Uudenmaankadun ja Yrjönkadun puolen jugendtalo.

Erottaja 2:n historia on vaiherikas. Theodor Höijerin suunnitteleman renessanssipalatsin rakennutti pääkonttorikseen henkivakuutusyhtiö Kaleva. Talo valmistui vuonna 1891.

Kalevan omaan käyttöön jäi yksi talon neljästä liikehuoneistosta. Talon 22 asuinhuoneistoista valtaosa vuokrattiin porvariston edustaviksi kodeiksi. Yksi asukkaista oli kaupunginmuseon tietojen mukaan oopperatähti Aino Ackté.

Jugendosan Kaleva rakennutti vastaavalla tavalla vuosina 1903–1905 osin omaan käyttöön ja asunnoiksi. Rakennuksen suunnitteli arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman ja Wasastjerna.

Kaleva myi rakennukset vuonna 1913 valtiolle, joka yhdisti ne pihasiivellä. Kyseiseen osaan sijoittui lähinnä palvelushenkilökunnan asuintiloja.

Talo oli yli sadan vuoden ajan valtion omistuksessa, ja siinä on ollut vuosien saatossa useiden eri valtion virastojen toimistoja.

Kohteen peruskorjaus alkoi tällä viikolla purkutöillä. Alustavan aikataulun mukaan käyttäjät pääsevät muuttamaan tiloihin keväällä 2021.

Kiinteistön kehittämisestä ja vuokrauksesta vastaa Trevian Asset Management. Neuvottelut vuokralaisista ovat jo käynnissä.

– Useilla yrityksillä monitilatoimisto konseptina näyttää ohittavan avokonttorin. Vuokralaiset näkevät myös kiinnostavana yhdistelmänä yli satavuotiaan uusrenessanssin ja jugendin yhdistämisen moderniin sisustukseen ja kalusteisiin, Trevianin vuokrauksesta vastaava Elisa Loitto kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu