Puheenaihe

Muistatko? Estonian kuolonuhrit asetettiin valkoisiin tuokkosiin, jotka keksi suomalainen rikosylikomisario – "Nyt niitä on lentoasemilla"

Eläkkeellä oleva lohjalainen rikosylikomisario Harri Rahikka esittelee kuvaa murheellisesta miinalaivan kannesta, jossa Estonian uhreja on asetettu vainajia kunnioittaviin Rahikan itsensä ideoimiin ”tuokkosiin”.

Jukka Nurmilaakso

Kun suuronnettomuuksien tutkintalautakunnan sihteeri Pirjo Valkama-Joutsen 28. syyskuuta 1994 kello viiden aikaan aamuyöllä puhelinsoitollaan herätti silloisen Keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikomisario Harri Rahikan, tämä tiesi heti, että kyse ei ole harjoituksesta. Risteilyalus Estonia oli todella uponnut.

– Lähdin siitä paikasta työpaikalle suunnittelemaan, ketkä menevät Turkuun, ketkä Hankoon ja mitä ylipäätään nyt tehdään. Sitten siirryin itsekin Turkuun, jossa oli melkoinen hässäkkä. Erityisesti tiedottaminen piti saada kuntoon, koska oli valtava määrä vainajia ja valtava määrä tietoa kaipaavia omaisia, Rahikka sanoo Länsi-Uusimaan haastattelussa.

Laivaturmassa menetti lopulta henkensä 852 ihmistä. Kuolonuhreista kymmenen oli suomalaisia.

– Tapahtuman vakavuus oli selvillä jo silloin heti aamuyöllä.

Rahikka oli KRP:ssä tottunut siihen, että kuolema on työssä lähes aina läsnä. Estoniassa mittasuhde oli kuitenkin jotakin uutta.

– Totta kai tuntui pahalta, mutta työssähän siinä oltiin. Enkä itse joutunut esimerkiksi siirtämään vainajia, hän kertoo L-U:lle.

 

 

Estonian uppoamista selvitti virolais-ruotsalais-suomalainen tutkintakomissio, jonka työssä Rahikka oli mukana asiantuntijana ja Suomen poliisin yhteyshenkilönä aina siihen saakka, kunnes loppuraportti luovutettiin Tallinnassa silloiselle Viron presidentti Lennart Merelle.

– Yhteyshenkilönä välitin tietoa komissiolle ja komission toiveita poliisin tutkijoille.

Laki suuronnettomuuksien tutkinnasta oli tullut voimaan 1985, ja äskettäin kuollut varatuomari Kari Lehtola valitsikin nopeasti Rahikan yhdeksi kouluttajaksi tämän vahvan onnettomuustutkintakokemuksen ansiosta. Rahikka onkin vuosien varrella ollut mukana seitsemässä suuronnettomuustutkinnassa.

– Jonkinlaista kohtalon ivaa on, että olimme merionnettomuuksien tutkintakurssi kahden kanssa aikoinaan menneet Turusta Maarianhaminaan Viking Sallyllä, joka myöhemmin sain nimekseen Estonia.

 

 

Harri Rahikan työn ja pohdiskelun tulos näkyi Estonian pelastustöissä kuitenkin enemmän kuin mitä ulos näkyi.

Esimerkiksi Time-lehti julkaisi 1994 lokakuussa mykistävän kuvan, jossa onnettomuudessa löytyneitä uhreja oli suorissa riveissä laatikoissa miinalaivan kannella. Lehti kiitteli vainajien kunnioittavaa käsittelyä.

– Ne laatikot olivat niin sanottuja ruumistuokkosia, jotka ideoin 1980-luvulla erään onnettomuustutkinnan rekonstruoinnin jälkeen.

Rahikalle oli tuon rekonstruoinnin yhteydessä käydä huonosti.

– Silloin mietin, että en haluaisi tehdä viimeistä matkaani mustassa jätesäkissä. Aloin kehitellä ideaa tuokkosesta. Ostin Etolasta muovilevyjä ja rakensin puolimetrisen prototyypin.

Ensin ideaa vastustettiin.

– Silloinen KRP:n toimistopäällikkö sanoi, ettei missään hyväksytä, jos meillä on ruumisarkkureservi. Oikeuslääkäri Martti Tenhun innostuttua olimme pian keskustelemassa pakkauksia valmistavan yhtiön kanssa asiasta.

Harri Rahikka korostaa, että tuokkonen on esteettinen, tutkintaa helpottava ja myös vainajaa kunnioittava väline.

– Nyt näitä kertakäyttöisiä, muovitetusta aaltopahvista tehtyjä kantoaisallisia tuokkosia on ainakin eri lentoasemilla.

Tämän jutun julkaisi ensin Länsi-Uusimaa.

Kuka?

Harri Rahikka

78-vuotias lohjalainen toimi poliisina 43 vuotta, josta ajasta yli 30 vuotta keskusrikospoliisissa.

Viimeksi KRP:n väkivaltarikosyksikön, ns. murharyhmän rikosylikomisario, josta tehtävästä eläkkeelle vuonna 2004.

Harrastukset: musiikki, metsästys ja liikunta, aikaisemmin mm. maratonjuoksu ja laskuvarjohyppy. Eronnut, kaksi lasta, neljä lastenlasta ja yksi lastenlastenlapsi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu