Puheenaihe

Kouluruokailuun lisätään yksi kasvispäivä ja punaista lihaa korvataan järvikalalla – päättäjät pohtivat huomenna lihan ja maidon kulutuksen puolittamista Helsingissä

Helsinkiläiskouluihin tuotiin uusia kasvisruokia viime vuonna. Tuolloin maisteltiin muun muassa nuudeli-quorn-wokkia ja soijabolognese-tomaattipizzaa.

Jussi Vehkasalo/Arkisto

Lihan ja maidon kulutus Helsingin kaupungin ruokapalveluissa halutaan puolittaa vuoteen 2025 mennessä. Puolittamistavoite koskee niin päiväkoteja, kouluja kuin terveydenhuoltoa ja vanhustenhoitoa.

Kaupunginvaltuusto palautti helmikuussa Atte Harjanteen (vihr.) ja 22 muun valtuutetun aloitteen uudelleen valmisteltavaksi siten, että suunnitelman valmistelu aloitetaan osana päästövähennysohjelman toteuttamista, tavoitteeksi asetetaan 50 prosentin vähennys vuoteen 2025 mennessä ja toimialojen erilaiset mahdollisuudet vähentää lihan- ja maidonkulutusta otetaan huomioon.

Kaupunginhallitus ei aiemmin katsonut tarpeelliseksi erillisen suunnitelman tekemistä, kun Helsingillä on muutenkin toimenpideohjelma päästövähennyksiin.

Harjanteen aloite on valtuuston asialistalla jälleen keskiviikon kokouksessa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on todennut uudessa lausunnossa kesäkuussa, että maito- ja lihatuotteiden käyttö varhaiskasvatuksen ja oppilaitosten ruokapalveluissa on jo matalalla tasolla, joten käytön puolittaminen vielä nykyisestä on haastavaa.

Juodun maidon kulutuksen puolittamista ei voida ravitsemissuositukset huomioiden toteuttaa. Kasvijuomat voidaan tuoda yhdeksi juomavaihtoehdoksi niille, jotka eivät valitse maitoa aterialle.

Kouluruokailuun tullaan lisäämään tästä syksystä alkaen seitsemäs kasvisruokapäivä kuuden viikon jaksolle. Nykyisin kasvisruokapäivä on kerran viikossa.

Lisäksi joka toiselta ruokalistaviikolta voidaan korvata punaista lihaa sisältävä ruoka siipikarja- tai kotimaisella järvikalaruualla.

Sosiaali- ja terveyslautakunta puolestaan totesi toukokuussa, että tavoitteeseen puolittaa kulutus on vaikeaa päästä, kun otetaan huomioon toimialan eri asiakasryhmien, kuten esimerkiksi ikääntyneiden, sairaiden ja vammaisten ravitsemukselliset tarpeet.

Realistisempi tavoite voisi olla vähentää kulutusta sosiaali- ja terveyspalveluissa esimerkiksi 20 prosenttia. Lisäksi maitotaloustuotteiden vaihtamisesta kasviperäisiin tuotteisiin tulee lisäkustannuksia.

Valtuutettu ja kevään vaaleissa kansanedustajaksi valittu Atte Harjanne on tyytyväinen valtuustolle esitettyyn ratkaisuun.

Harjanteen mukaan eläinperäisistä tuotteista ei tarvitse luopua kokonaan, mutta niiden vähentäminen voi tuoda pienenevän päästövaikutuksen ohella parannuksia myös ruuan terveellisyyteen ja eettisyyteen ilman että kustannustaso nousee.

Harjanne korostaa, että Helsingin esimerkki vaikuttaa koko Suomen tasolla, vaikka Helsingin kaupunkikonsernin lihankulutuksen vähentäminen "ei yksinään pelasta maailmaa".

– Merkittävä julkinen tilaaja edistää linjauksellaan myös kestävän elintarviketuotannon kehitystä koko maassa, hän toteaa tiedotteessa.

Pitääkö kasvisruokapäiviä lisätä kouluissa ja päiväkodeissa?

Ei
80% (121 ääntä)
Kyllä
20% (31 ääntä)
Ääniä yhteensä: 152

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Puolittaako pappa lihansyönnin? – Lihan ja maidon vähentämisestä vääntöä: "Ei voida olettaa, että vanhainkodeissa oltaisiin yhtä jyrkkiä kuin kouluissa"23.2.2019 19.40
Helsingin palveluasiantuntija leikkipuistojen vegaaniruoka-aloitteesta: "Emme voi siirtyä pelkkään kasvisruokaan"28.6.2019 09.50
Helsingin koululounaista jo 60 prosenttia on kasvisruokaa, kalaa yksi ateria kymmenestä – Jan Vapaavuori: "En rakasta pakkoja, mutta joskus niille on paikkansa"13.2.2019 20.00
Lihan hinta nousee jopa 4 prosenttia tänä vuonna – seurauksena lihaa syödään nykyistä vähemmän24.9.2019 11.08
Helsingin leikkipuistoruokailuun halutaan lisää vegaanivaihtoehtoja – "Vanhemmat laittaneet palautetta"26.6.2019 07.25
Unohda kasvisruokapäivä – helsinkiläiskoulussa on kerran viikossa lihapäivä14.4.2018 19.40
Koulun kasvisruoka jättää osan nälkäiseksi – "Suurin osa kavereistani jättää ruuan väliin"19.3.2017 08.10
KL: Suomalaisista kasvissyöjiä vain neljä prosenttia – punaisen lihan jättänyt kuusi prosenttia1.9.2019 11.33

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu