Puheenaihe

Päätös: Neuvostoliiton monumentaalista lahjaveistosta Helsingissä ei pidä siirtää kauas nykysijoiltaan

Maailman rauha -veistos on itse asiassa vain yksi kopioista, joita on levitetty lukuisiin Neuvostoliiton kaupunkeihin. Helsinki jäi tiettävästi viimeiseksi ja ainoaksi Neuvostoliiton ulkopuoliseksi Maailman rauhan pystytyspaikaksi. (Lähde: HAM Helsingin taidemuseo.)

Arkisto / Jussi Vehkasalo

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta päätti kokouksessaan 24. syyskuuta, että Hakaniemenrannan rakentamisen vuoksi Maailman rauha -veistokselle etsitään uusi sijoituspaikka mahdollisuuksien mukaan läheltä alkuperäistä paikkaa.

Monumentaalinen Maailman rauha on Moskovan lahjoitus Helsingille vuonna 1990. Lahja oli osa kaupunkien välistä ystävyys- ja kulttuurivaihtotoimintaa.

Myös Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan 10. syyskuuta, että uusi paikka veistokselle pyritään mahdollisuuksien mukaan etsimään läheltä nykyistä sijaintia. Uuden sijoituspaikan tarvitsee myös Miina Äkkijyrkän vasikka-aiheinen teos Joy, joka sijaitsee Hakaniemen sillan ja Sörnäisten rantatien liittymäkohdan nurmikolla. Joy on tehty vanhoista auton osista ja se valmistui kesällä 2006. Molemmat taideteoksen kuuluvat HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Sinisten kaupunginvaltuutettu, entinen puolustusministeri Jussi Niinistö teki valtuustoaloitteen patsaan siirtämisestä Linnanmäen vieressä olevan Lenininpuistoon. Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksessä, joka on samalla lausunto kaupunginhallitukselle, todetaan, että Maailman rauha -patsas on suuren kokonsa (korkeus 6,5 metriä) vuoksi liian suuri intiimiin Lenininpuistoon.

Kuvanveistäjä Oleg Kirjuhinin teos Maailman rauha on itse asiassa vain yksi kopioista, joita on levitetty lukuisiin Neuvostoliiton kaupunkeihin. Helsinki jäi tiettävästi viimeiseksi ja ainoaksi Neuvostoliiton ulkopuoliseksi Maailman rauhan pystytyspaikaksi.

Lautakunnan päätöksessä myös todetaan, että patsaan uuden sijoituspaikan valinnassa pitää huomioida sen vaatima riittävä tila ja sopivuus ympäristöön. Uusi paikka etsitään yhdessä taidemuseon kanssa osana asemakaavan valmistelua.

Lähde: HAM Helsingin taidemuseo.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Maailman rauhaa ja Miina Äkkijyrkän lehmiä uhkaa ajolähtö – Helsinki pohtii Moskovalta saadun 6,5-metrisen järkäleen paikkaa7.9.2019 11.10
Helsingin kelluvan bilepaikan mölystä valituksia – "Jumputus saattanut jatkua kello 02:een"10.9.2019 06.45
Pääpostista ainoa postin myymälä koko Helsingissä? – HU vieraili lakkautusuhan alla olevassa Hakaniemen postissa: "Jos tämä lopetetaan, minne sitä sitten menee"19.4.2019 08.40
Hakaniemenrantaan tulossa asunnot 1250:lle, uutta julkista rantaa ja pikaratikka – kaava jäi tällä viikolla pöydälle13.4.2019 18.10
Yllättävä tieto Hakaniemen lasihallista: suunniteltu jatkokäyttö ei toteudukaan – "Kovasti on kiinnostusta herättänyt"15.1.2019 19.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu