Minne mennä

Olli Lyytikäisen taidetta näytille Ateneumin uuteen Fokus-saliin

Olli Lyytikäinen: Hei: Mitä te teette? (1982). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo.

Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Vain 37-vuotiaana vuonna 1987 kuolleen, Helsingissä asuneen kuvataiteilija Olli Lyytikäisen taidetta nähdään Ateneumin taidemuseon (Kaivokatu 2) uudessa Fokus-salissa 8. lokakuuta alkaen. Lyytikäisen syntymästä tuli kesällä kuluneeksi 70 vuotta.

Lyytikäinen nousi 1970-luvulla julkisuuteen Elonkorjaajat-ryhmän jäsenenä. Hän sopi vapauttaan vaalivien taiteilijoiden ryhmään, johon kuuluivat muun muassa Antero Kare, Philip von Knorring, Jan Olof Mallander, Ilkka Juhani Takalo-Eskola ja Stuart Wrede. Lyytikäisen teokset heijastivat jo 1970-luvulla 1980-luvun taiteen henkeä: taiteilija on saanut aikalaisten piirissä lähes myyttistä hohdetta modernina suomalaisena taiteilijanerona.

Näyttelyssä on esillä pääasiassa akvarelleja ja piirustuksia vuosilta 1969–1982. Lyytikäisellä ei ollut kuvataiteilijan koulutusta, mutta siitä huolimatta hän oli Ateneumin näyttelystä kertovan tiedotteen mukaan taiteilijana kuin valmis alusta lähtien. Korkea- ja populaarikulttuuri olivat hänelle visuaalista materiaalia, jota hän sovelsi tyylitellen omaan tekemiseensä.

Lyytikäisen luomisvoima oli valtava: alle kahteenkymmeneen vuoteen sisältyy parintuhannen teoksen tuotanto. Luovuuteen yhdistyi kuitenkin itsetuhoisuus.

Taiteilijan ateljeessa vuonna 1979 sattuneessa palossa tuhoutui satoja teoksia, tapaus oli kova isku Lyytikäiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu