Puheenaihe

Helsingin kirjastot rikkovat ennätyksen – "Käyntimäärä yltänee lähelle tai jopa yli 9 miljoonan"

Töölön kirjaston johtaja Anne Ala-Honkola pitää Helsinkiä loistavana kirjastokaupunkina.

Jussi Vehkasalo

Komeat 120 vuotta täyttäneen Töölön kirjaston johtaja Anne Ala-Honkola sanoo, että keskustakirjasto Oodin avaaminen toi kirjastot kaikkien puheenaiheeksi. Kaupungilla puhutaan jopa "kirjastobuumista".

– Helsinki on maailmanlaajuisesti loistava kirjastokaupunki, jos ajatellaan kirjastoverkostoamme. Täältä löytyy kirjastoja eri makuun, Ala-Honkola toteaa.

Töölön kirjasto ehti toimia viidessä paikassa ennen muuttoa nykyiseen rakennukseen vuonna 1970. Töölön kirjaston käyntimäärä on viime vuosina liikkunut 400 000:n molemmin puolin, huippuvuonna 2017 määrä hipoi puolta miljoonaa.

5567953-n.jpg

Varhaisena arkiaamupäivänä Töölön kirjastossa oli vielä hyvin istumapaikkoja. Kuva: Jussi Vehkasalo

Oodissa on Helsingin kirjastopalvelujen johtajan Katri Vänttisen mukaan tilastoitu sen viime joulukuun avajaisten jälkeen käyntimääriä liki 2,7 miljoonaa.

– Tämä vuosi tulee olemaan Helsingin kaupunginkirjaston käyntimäärissä kaikkien aikojen ennätysvuosi, käyntimäärä yltänee lähelle tai jopa yli 9 miljoonan.

– Oodi on lisännyt kaikkien kirjastojen näkyvyyttä ja kirjastopalvelujen suosiota. Helsingin kaupunginkirjaston käyntimäärissä on kasvua yhteensä 46 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, Vänttinen jatkaa.

5567956-n.jpg

Töölön kirjaston ulkoseinään on ikuistettu suunnittelijan nimi ja suunnitteluvuosi. Kuva: Jussi Vehkasalo

Jos kasvuluvuista jättää pois Oodin, kasvu muissa kirjastoissa on kuitenkin vain prosentin luokkaa.

– Kirjastokohtaisesti käyntiluvuissa on suurtakin vuosivaihtelua muun muassa remonttien aiheuttamien kiinniolopäivien vuoksi. Suurin yksittäinen käyntimäärän kasvu Oodin lisäksi on Laajasalossa, jossa kirjasto muutti uuden ostoskeskuksen tiloihin viime vuoden marraskuussa ja on nyt sijainniltaan paremmin asiakkaiden kulkureittien varrella, Vänttinen jatkaa.

5567955-n.jpg

Töölön kirjasto Helsingissä. Kuva: Jussi Vehkasalo

Käyntimäärien selkeää kasvua on myös esimerkiksi Jakomäessä, Jätkäsaaressa, kirjastoautoissa ja useissa muissakin kirjastoissa. Vänttisen mukaan Helsingin kirjastojen palvelutarjonnan erot liittyvät kirjastojen kokoon, tilojen monimuotoisuuteen tai seudun asukasrakenteeseen.

– Töölön kirjasto on yksi suosituimmista opiskelijoiden käyttämistä kirjastosta, koska siellä on opiskelurauhan tarjoava 80 paikan opintolukusali. Jätkäsaaren pienessä kirjastossa palvelut painottuvat lastenkirjastopalveluihin. Pasilassa vierailee enemmän tutkijoita ja kaupungin laajimman musiikkikokoelman käyttäjiä.

5567954-n.jpg

Töölön kirjaston lastenosasto alkaa täyttyä kävijöistä päivän ehtiessä pidemmälle. Kuva: Jussi Vehkasalo

– Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin, koska jokaisella kirjastoistamme on omat erityispiirteensä, joita kirjastojen asiakkaat myös arvostavat. Oodin tarjonta on kirjastoistamme laajin, ja se edustaa globaalistikin tulevaisuuden kirjastoa, Vänttinen sanoo.

Oodin aukioloajat ovat poikkeuksellisen laajat, ja siellä asiakkaiden ulottuvilla on paljon myös sellaisia palveluja, joita ei kaikkiin kirjastotiloihin pystytä sijoittamaan.

Remontti sulkee kaksi kirjastoa

Pitäjänmäen kirjasto suljetaan remontin vuoksi 30. syyskuuta ja Paloheinän kirjasto 7. lokakuuta. Remonttien tavoitteena on muokata niistä parempia kirjastoja sekä oleskeluun ja yhteiseen tekemiseen houkuttelevia asukastiloja. Paloheinän kirjasto avataan 18. marraskuuta ja Pitäjänmäen kirjasto 25. marraskuuta.

Seuraava uusi kirjasto avautuu Herttoniemeen ensi keväänä, jolloin Herttoniemen kirjasto muuttaa lähipalvelukeskus Hertsiin.

Kirjastoverkon muusta laajentamisesta ei ole päätöksiä, toiveita on esitetty esimerkiksi Kalasataman kirjastosta. Tarpeisiin vastataan toistaiseksi kirjastoautopalveluilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu