Puheenaihe

Historiallinen huvila myydään Kaivopuistossa – kooltaan 920 kerrosneliötä, oli välillä jo purku-uhan alla

1800-luvulta peräisin oleva rakennus vaatii perusteellisen kunnostuksen.

Arkkitehtuurimuseo

Arkkitehtuurimuseo etsii Puistokatu 4:ssä sijaitsevalle kiinteistölleen uutta omistajaa. Huvila on historiallinen suojelukohde. Uuden omistajan toivotaan vaalivan sen perintöä.

Rakennus on laajuudeltaan 920 kerrosneliötä, ja se sisältää noin 100-neliöisen talonmiehen asunnon, mutta muilta osin asumiskäyttö ei ole mahdollinen.

Arkkitehtuurimuseon säätiö etsii tarjousten perusteella ostajaa, joka olisi valmis peruskorjaamaan rakennuksen asemakaavan mukaiseen kulttuurikäyttöön. Samaan aikaan Helsingin kaupunki valmistelee ostajan kanssa maanvuokrasopimuksen 30–60 vuodeksi.

Huvilan suunnitteli kartanpiirtäjä Carl Henrik Nummelin 1881. Monivaiheisen historiansa aikana se on kuulunut muun muassa varatuomari Lauri Kivekkäälle ja näyttelijätär Ida Aalbergille sekä toiminut koulutilana Svenska Samskolanin sekä Ranskalaisen koulun käytössä.

Huvila siirtyi Suomen rakennustaiteen museosäätiön vuokrakäyttöön vuonna 1957, jolloin toisen maailmansodan aiheuttamat vauriot leimasivat yhä huvilan julkisivua ja kiinteistön purkaminenkin oli tapetilla.

Säätiö kuitenkin pelasti historiallisen huvilan ja osti sen vuonna 1959. Vuonna 1982 museon näyttelytila, arkisto, kirjasto ja hallinto siirtyivät Kasarmikadulle, missä ne sijaitsevat yhä.

Museon näyttelytoimi jäi pitämään majaa Puistokadun huvilaan, mutta on vähitellen siirtänyt toimintaansa Kasarmikadulle.

Vuoden 2010 jälkeen huvilassa on tehty rakennushistoriaselvitys ja korjaussuunnitelma, jonka pohjalta on suoritettu korjaustöitä.

Museon ydintoiminnan keskittyessä Kasarmikadulle Puistokadun kiinteistö jää tyhjilleen. Museolla ei ole taloudellisia resursseja nostaa huvilaa sen arvon ansaitsemaan käyttöön. Vastuullisena ja kestävänä ratkaisuna museon hallitus etsii nyt huvilalle omistajaa, joka kykenee valjastamaan kiinteistön koko potentiaalin ja säilyttämään sen korvaamattoman arvokkaan kulttuuriperinnön.

Sopivan omistajan löytämiseksi museo ja Helsingin kaupunki käynnistävät ilmoittautumis- ja tarjouskauppamenettelyn.

Uudella omistajalla tulisi olla sekä resursseja että yhteiskunnallista kiinnostusta kunnostaa huvilan ilme sen perintöä kunnioittaen. Asemakaavan ja tontinvuokrasopimuksen ehdot täyttävien ostotarjousten arviointi käynnistetään ilmoittautumismenettelyllä.

Osallistujia pyydetään esittämään tarjouksensa ohessa selvitys siitä, miten he suunnittelevat kehittävänsä kiinteistön käyttöä ja nostavansa huvilan sen ansaitsemaan eloisaan asemaan Helsingin kaupunkielämässä ja kulttuurikentällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Puu-Vallilan värikäs historia ikuistettiin kirjaan – Historiallinen alue säästyi Helsingin purkamisvimmasta lähes sattumalta17.4.2019 19.35
Komea, mutta pahoin rapistunut huvila halutaan korjata kaupunkilaisten käyttöön Itä-Helsingissä – "Väkeä on jo ilmoittautunut talkoisiin"17.4.2019 06.50
Erottajan historiallinen palatsi peruskorjataan – entisajan porvariskodeista muokataan moderneja monitilatoimistoja23.9.2019 20.40
Nuoret hätistetään ulos Pauligin huvilasta – "Ihan tyhjäpäistä asioiden hoitoa"27.1.2019 19.20
Huvilat päästettiin huonoon kuntoon – nyt kaupunki myy niitä, eikä myynti-ilmoitus välttämättä houkuttele: "Homeessa"25.8.2018 08.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu