Puheenaihe

Helsinki selvittää kasvijuomien tarjoamista aterioilla – kokoomusvaltuutettu lopettaisi maidon tarjoamisen turhana

Kuvituskuva

Sirkku Aalto / arkisto

Helsinki lähtee tavoittelemaan lihan- ja maidonkulutuksen puolittamista vuoteen 2025 mennessä kaupunkinkonsernin ruokapalveluissa. Valtuusto päätti asiasta keskiviikkona.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta totesi lausunnossaan kesäkuussa, että maito- ja lihatuotteiden käyttö varhaiskasvatuksen ja oppilaitosten ruokapalveluissa on jo matalalla tasolla, joten käytön puolittaminen vielä nykyisestä on haastavaa.

Punaista lihaa, kuten sikaa tai nautaa tai niiden yhdistelmää on tällä hetkellä kouluissa kerran viikossa.

Viestintäpäällikkö Piia Rissanen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta kertoo Helsingin Uutisille, että koulussa tarjottavien aterioiden ravintosisältöä seurataan säännöllisesti.

– Laskennallinen energiamäärä ateriakokonaisuudessa on suunnilleen sama, olipa pääruokana kasvisvaihtoehto tai liha- tai kalaruoka. Kasvisruoissa käytetään monipuolisesti hyviä proteiinin lähteitä, kuten erilaisia papuja, linssejä, hernerouhetta, kikherneitä, härkäpapuja, härkistä, tofua ja quornia, Rissanen selvittää.

Rissasen mukaan kasvisvaihtoehdossa proteiinin määrä on hieman alhaisempi kuin lihaa tai kalaa sisältävässä vaihtoehdossa, mutta molemmissa proteiinin osuus energiasta on kuitenkin suosituksen mukainen.

Kouluruokailusuosituksen (2017) mukaan viitteellinen energiantarve koululounaalla 14–16-vuotiaalle on 850 kcal. Ateria sisältää pääruoan lisäksi salaattipöydän, leivän ja levitteen sekä ruokajuomana maitoa tai piimää.

Valtuusto edellytti lisäksi keskiviikkona hyväksyessään Anna Vuorjoen (vas.) ponnen, että selvitetään, voidaanko maidon rinnalle tuoda kasvijuomia vaihtoehdoiksi kaikille halukkaille.

Otto Meri (kok.) olisi valmis menemään vielä pidemmälle. Meri kertoi Twitterissä jättäneensä valtuustoaloitteen siitä, että maidon tarjoaminen kaupungin yksiköissä lopetetaan turhana.

- Ihminen ei tarvitse maitoa. Eikä maapallo lypsykarjan aiheuttamia päästöjä, Meri kommentoi.

Syntyneen pienoisen kohun jälkeen Meri twiittasi maanantaina, että "maidon juonti on pitkälle sukupolvikysymys".

Muutama vuosi sitten HU:ssa julkaistun jutun mukaan Helsinki käyttää koululounaaseen hieman vajaat kaksi euroa per ateria. Rissasen mukaan tuottamiskustannukset ovat edelleen noin 2 euroa ateriaa kohti.

Juotko maitoa aterioilla?

Kyllä
54% (98 ääntä)
En
46% (83 ääntä)
Ääniä yhteensä: 181

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kouluruokailuun lisätään yksi kasvispäivä ja punaista lihaa korvataan järvikalalla – päättäjät pohtivat huomenna lihan ja maidon kulutuksen puolittamista Helsingissä24.9.2019 16.37
Puolittaako pappa lihansyönnin? – Lihan ja maidon vähentämisestä vääntöä: "Ei voida olettaa, että vanhainkodeissa oltaisiin yhtä jyrkkiä kuin kouluissa"23.2.2019 19.40
Päätoimittaja Karri Kannala: Ymmärsikö Helsingin valtuusto, mistä kasvisruokapäätöksessä oli kyse?28.9.2019 12.00
Esitys: Päiväkotilasten ja koululaisten maidosta ja lihasta puolet pois – tilalle soijamaitoa ja kasvisproteiineja3.11.2018 08.50
Liki puolet haluaa liha- ja maitoveron, 40 prosenttia vähentänyt lentämistä ja jopa kolmasosa valmis kieltämään bensa-autot – ministeriöiden uusi kysely julki18.3.2019 10.56
”Köyhien kurrista” tuli kansan suosikki – tiesitkö nämä nippelitiedot maidosta?18.7.2019 19.20
IS: Armeijan kasvisruokakohu turha? – "Kasvisruoka vastaa liharuokaa"25.8.2018 09.57

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu