Makumaailma

”Silakkaruoka on ekoteko” – katso tärpit Helsingin kala-apajille

Silakkamarkkinat on järjestetty tiettävästi Helsingissä vuodesta 1743 lähtien.

Sakari Nupponen

Tänä vuonna avataan Helsinkiin ennätysmäärä ravintoloita. Mutta missä ui kaupungin kansalliskala? Nostaako kukaan sitä lautaselle? Mieluummin ostereita ja hummereita.

Klassikkoravintolat pitävät herkustaan kiinni, ja aina on myös edellekävijöitä tai vastavirtaan kulkijoita, kuten Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho.

Hän toteuttaa Katajanokalla unelmaansa huippuravintolasta, joka tarjoilee ympäristön ja luonnon näkökulmasta kestäviä elämyksiä. Ruoho ei vain puhu Itämeren puolesta vaan tekee.

Ja sitä hän tehnyt jo vuosikymmenen alusta, jolloin julisti lahnakapinan ja otti provokatiivisesti Nokan à la carte -listalle lahnamoussen.

Ruoho haluaisi, että me suomalaiset söisimme Itämeren rehevöittäjät sen sijaan, että ostaisimme kaukoidästä tuotettua tonnikalaa, pangasiusta tai tilapiaa

Nyt syksyllä Nokan menussa korostuu ekologisuus, ja annokset sisältävät silakkaa, haukea, kaurista, sorsaa, emmervehnää ja omenaa. Hänellä silakka ui isojen herkkujen parvessa. Sorsan, joka tulee asiakkaan lautaselle, on saattanut ampua keittiöpäällikkö itse.

– Silakka on paitsi erinomaisen hyvää, sen syöminen on ekoteko. Syömällä kerran viikossa silakkaa ihminen poistaa Itämerestä saman määrän ravinteita kuin sinne jätevesissä tuottaa, Ruoho muistuttaa.

Onko tämä hullun miehen huutoa vastatuuleen merelle?

Jos helsinkiläisen ravintolan nimessä lukee kala tai meri, se on liki sataprosenttinen takuu siitä, että sieltä ei ainakaan saa silakoita.

Herrojen Savoy Esplanadilla pudotti listaltaan kaupungin ehkä parhaat silakat. Kansankapakka Ilves Tavastiallakaan ei tarjoile enää grillattuja silakkapihvejä lounaillaan. Edellisessä jyrää kansainvälinen huippukeittiö, jälkimmäisessä etniset ja kasvisruoat.

Suomalainen syö silakkaa hävyttömän vähän: vain 300 grammaa vuodessa. Toki muuta suomalaista pyydettyä ja kasvatettua kalaa syödään liki viisi kiloa, mutta kun tuontikalaa kuluu 10 kiloa per henkilö.

Hiljan avattu Alexanderplats otti silakat grillattuna listalleen, tosin kylminä.

Soittokierros helsinkiläisiin ravintoloihin osoittaa, että niissä ei noteerata silakkamarkkinoita mitenkään. Ei myöskään Siljalla, jonka laivat saapuvat Ruotsista melkein Kauppatorille asti.

Silakka-apajien tärpit Helsingissä:

Cella Kallion Flemarilla. Stadin silakat muusin ja hapankermakastikkeen kanssa.

Fleminginkadusta on kehkeytynyt moderni ravintolamaailma, ja siksi on hyvä, että yksi ravintola tarjoaa myös ruokaa ajalta kun Suomi tanssi tangoa ja rock ’n roll oli nuori.

Elite Töölössä. Paistettuja silakoita, perunamuhennosta ja tillivoisulaa.

On paikan klassikkoravintolan klassikko siinä missä Tauno Palon pihvi.

Kosmos Kalevankadulla. Paistettuja silakoita ja perunamuusia.

Laivat: Eckerö Linen Finlandia sekä Siljan, Tallinkin ja Viking Linen alukset kattavat joka vuosi joulupöydän, josta voi löytää yllättäviä variaatioita marinoiduista ja maustesilakoista.

Salutorget Espalla. Paistettuja silakoita perunapyreetä ja tillivoita. Jos silakoita ei saa ajoittain mereltä, niin tilalla on sisävesien muikkuja.

Salve Hietalahdenrannassa. Salven silakat ja muusi voisilmällä.  Ehkä ne kaikkein kuulusimmat.

 

Sea Horse Ullanlinnassa tarjoaa ehkä sen kuuluisimman silakka-annoksen. Rapeaksi paistetut silakat, perunamuusia ja punajuurta.

UMO:n perustaja ja kapellimestari Esko Linnavalli toi trumpetisti Dizzy Gillespien Sea Horseen silakoille. Maailmantähti söi lautasensa tyhjäksi, mutta myös trumpetisti Arturo Sandovalin silakat ja puolet rumpali Esko Rosnellin silakoista. Tämän jälkeen Dizzy marssi keittiöön vaatimaan lisää. Annoksen koko nostettiin tämän tapauksen seuraksena 16 silakkaan.

Stadin Silakkamarkkinat

Kauppatorilla 6.–12.10. Avoinna: su–pe klo 9–19, la klo 7– 15. Vapaa pääsy.

Yhteensä 32 kalastajaa myy tuotteitaan suoraan kalastajaveneistä ja myyntimökeistä.

Merellisten herkkujen lisäksi markkinoilta saa myös mustaa saaristolaisleipää sekä saarilampaiden villasta tehtyjä vaatteita ja muita käsitöitä.

Perinnepurjelaivat Albanus, Vivan, Olga, Joanna Saturna ja Valborg ovat paikalla koko Silakkamarkkinaviikon ja tarjoavat muun muassa kalakeittoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jasper Pääkkösen nimikkoherkkua myyty jo 60 000 annosta – Itämeri saa osan tuotosta1.10.2019 09.21
WWF: Suosi silakkaa ja särkeä – älä osta tätä kalaa joulupöytään21.12.2017 11.21
Syksyllä syödään silakkaa – Katso herkulliset reseptit29.9.2017 09.05
Helsingin koululounaista jo 60 prosenttia on kasvisruokaa, kalaa yksi ateria kymmenestä – Jan Vapaavuori: "En rakasta pakkoja, mutta joskus niille on paikkansa"13.2.2019 20.00
Lyhyiden kalastuslupien määrä pomppasi, lupia myyty kaikkineen jo 7 miljoonalla eurolla – "Voi myös nähdä sijoituksena luontoon"18.7.2019 09.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu