Minne mennä

Amos Rexin uutuusnäyttelyn yhteyteen rakennetaan rekonstruktio vanhasta kahvilasta

Birger Carlstedtin luonnos Le Chat Doré -kahvila-ravintolasta, 1920-luku.

Stella Ojala, Amos Rex

Amos Rex -museossa (Mannerheimintie 22–24) 11. lokakuuta avautuvan Birger Carlstedt -näyttelyn yhteydessä on 80-paikkainen kahvila, joka on muistuma 1920- ja 1930-lukujen taitteen Le Chat Doré -kahvila-ravintolasta.

Avautuessaan vuonna 1929 se oli Helsingin ainoa funktionalistinen ravintola.

 

Rekonstruktion Birger Carlstedtin alun perin suunnittelemasta tilasta toteuttaa Amos Rex, kahvilanpitäjänä on Café Lasipalatsi. Kun taiteilijan äiti Amanda Carlstedt avasi kahvila-ravintolan Unioninkadulle vuonna 1929, suunnitteli hieman yli parikymppinen Birger ravintolaan ultramodernin sisustuksen. Le Chat Dorén värimaailma oli funkikselle tyypillinen, kirkas ja voimakas. Teräsputkista valmistetut huonekalut vastasivat hygienia- ja käytännöllisyysvaatimuksiin. Sinisen, oranssinpunan, keltaisen ja mustan sävyissä hehkuvissa tiloissa ja huonekaluissa toistuivat kulmikkaat detaljit art decon hengessä. Lattiaa peitti rohkea ja räväkkä monivärinen maalaus.

 

Le Chat Dorélla oli hyvä maine, sen katsottiin lukeutuvan sisustukseltaan kaupungin kauneimpiin ja arvokkaimpiin ruokailuravintoloihin ja kahviloihin. Ravintolan nimeä kuvaava kultainen kissa valvoi tapahtumia art decon hengessä kullanvärisenä patsaana. Le Chat Dorén alkuperäisiä kalusteita tai niiden kopioita kahvilassa ei nähdä, mutta ajan vahva värimaailma, lattiamaalaus ja valaisimet vievät 1920–30-lukujen tunnelmaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu