Ruoka

Näin fileoit särjen - katso täältä ohjeet ja herkullinen resepti

Silvo Tuomala suomusti särjen ensin lusikalla ja näytti, miten fileestä saa ruodottoman. Hänen mukaansa nahkankin voi halutessaan irrottaa pois.

Heli Koivuniemi

Runsasruotoinen särki on maukas kala. Jopa 20-senttisellä ja 80 grammaa painavalla särjellä on paksut ja mehevät selkäfileet, jotka on helppo leikata irti lyhyen ja terävän veitsen avulla. Silvo Tuomala neuvoo ensimmäiseksi suomustamaan särjen lusikalla.

– Työnnä sen jälkeen veitsen kärki niskan takaa kylkiviivan yläpuolelta särjen kyljen läpi. Tee kalan ruumiinontelon linjaa myötäilevä viilto, joka halkaisee kalan peräaukon kohdalta.

Toista sama särjen toiselle puolelle, jolloin sisälmykset jäävät halkaistuun vatsapuoliskoon, eikä sinun tarvitse suolistaa kalaa.

Tee poikittainen selkäruotoon saakka ulottuva viilto särjen niskan taakse ja käännä veitsenterä selkärangan suuntaisesti. Irrota fileet selkäruotoa pitkin. Sama keino tepsii säyneisiin ja lahnoihin.

Poista fileeseen mahdollisesti jäävät kylkiruodonpätkät kylkiruotolevyn alle uppoutuvilla fileen pitkittäissuuntaisilla viilloilla.

Ota peukalonkynnellä fileen paksuimmasta eli niskan takaisesta nurkasta kiinni ja ujuta sormi nahan ja fileen väliin. Nahka irtoaa riuskalla vedolla alaspäin. Sormin nahoitus onnistuu parhaiten, kun fileen alue on suomustettu ennen fileointia.

Voit poistaa nahan ja suomut myös työntämällä veitsen pyrstön puolelta lihan ja nahan rajapintaan leikkuualustaa vasten. Pidä filee paikallaan kalapiikillä ja irrota nahka tasaisella veitsenviillolla.

Valkosipuliset etanasärjet

nahattomia särkifileitä

suolaa

valkosipulinkynsiä

voita

sinihomejuustoa

Ripottele särkifileille makusi mukaan hienoa suolaa. Rullaa fileet pyrstöstä alkaen. Aseta särkirulla pystyasentoon etanalautasen syvennykseen. Yksi rulla/syvennys. Purista runsaasti valkosipulia jokaisen rullan päälle. Lisää kunkin rullan päälle reilu nokare voita ja päällimmäiseksi pieni pala sinihomejuustoa. Kypsennä uunissa 225 asteessa 10–15 minuuttia, kunnes juusto saa väriä. Tarjoa alkupalana tuoreen vaalean leivän kanssa maittavan kala-aterian alkupalana tai pikkunaposteltavana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu