Puheenaihe

Suunnistuksen suosio räjähti Helsingissä – nämä syyt houkuttelevat naisia ja lapsiperheitä metsään

Postintaipaleella pidetyt Iltarastit houkutteli Keskuspuistoon sunnuntaina kokeneiden suunnistajien lisäksi myös nuoria ensikertalaisia.

Aapo Siippainen

Lapsiperheet sekä naiset ovat ottaneet kuntosuunnistuksen omakseen Helsingissä. Ilmiö näkyy erityisesti Keskuspuistossa ja Nuuksiossa, missä Helsingin Suunnistajat järjestää viikoittain Iltarasteja.

– Suunnistuksessa kiehtoo varmasti ulkoilun ja aivopähkinän yhdistäminen. Naiset ovat kiinnostuneita suunnistuksen sosiaalisesta ulottuvuudesta. Suunnistamaan lähdetään pienellä porukalla kavereiden kesken, sanoo Matti Kaasalainen Helsingin Suunnistajista.

 

Vaikka suunnistuskursseille saattaa osallistua parisen sataa naista, ei miehiä näy välttämättä ainuttakaan.

– Miehet eivät lähde alkeisopetukseen, koska he kokevat oppineensa suunnistamaan ja käyttämään kompassia viimeistään armeijassa.

Miehiä ilmestyy kursseille, kun panokseksi laitetaan selviytyminen suunnistuksen ykköstapahtumasta eli Jukolan viestistä.

– Järjestämme myös Jukola-kouluja. Silloin ollaan valmiita paneutumaan, Kaasalainen kertoo.

Tänä vuonna Helsingin Suunnistajien kuntosuunnistustapahtumiin on osallistuttu yli 20 000 kertaa. Määrä on viime aikojen ennätys.

– Vielä suurempia kävijämääriä oli ainakin Iltarastien alkuvuosina 1970-luvun lopussa, kun muun kuntosuunnistuksen ja kuntourheilun tarjonta oli vähäisempää, Kaasalainen kertoo.

Suosioon ovat vaikuttaneet Iltarastien lisäksi muun muassa kesällä Senaatintorilla järjestetyn suunnistuksen maailmancupin oheistapahtumat.

Iltarasteille aloittelijoita on houkuteltu mukaan helpommilla reiteillä.

– Isoa osaa ajanotto ei kiinnosta lainkaan, vaan suunnistaminen on tapa liikkua luonnossa.

Esimerkiksi pistesuunnistuksessa ei ole lainkaan ennalta määrättyä reittiä.

– Tehtävänä on etsiä mahdollisimman monta rastia. Lapset tykkäävät, kun poimitaan kaikki rastit, mitä vastaan tulee. Silloin se on löytämisen riemua, eikä suorittamista. Idea on sama kuin aarteen etsinnässä.

 

Monet Iltarastit järjestetään metsässä, jossa on paljon polkuja. Toisaalta polut estävät eksymästä, mutta varsinkin tutussa maastossa ne saattavat tehdä suunnistuksesta liian helppoa.

– Tarjoamme myös taitotreenikarttoja, joissa polut on poistettu. Silloin on opittava hyödyntämään maaston muotojen antamaa informaatiota.

 

Seuraava Iltarasti-tapahtuma on ensi sunnuntaina kello 10.30 alkaen Paloheinässä.

–  Paloheinä on Keskuspuistoksi yllättävän metsäinen. Täyttömäkeä lukuun ottamatta se on tasainen, joten perheliikkuja tai veteraani ei joudu kiipeilemään paljon.

Edelliset Iltarastit suunnistettiin Postintaipaleella. Rastit ovat paikoillaan lauantaihin saakka. Karttoja voi ostaa Suunnistajan kaupasta Museokadulta. 

– Postintaival on Pasilan puristuksessa, jossa on hyvin paljon rakennettua ympäristöä, asutusta ja muita liikkujia. Suunnistuksessa reitinvalinnat eivät muodosta niinkään pähkinää, mutta yksittäisen rastipisteen on löydyttävä tarkasti.

Muokattu 11.10.2019: Korjattu Suunnistajan kaupan kirjoitusasu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu