Puheenaihe

Kun Timo vaihtoi taksin ajamisen Uberiin, moni tuttu kuski lakkasi tervehtimästä – kertoo nyt mikä Uberissa vei voiton

Timo Liespuu on nykyisin Uber-kuljettaja ja ajaa ilman taksitunnusta olevalla autolla. Hernesaareen tulee paljon kyytejä.

Sanna Jompero

Harva Uber-kuljettaja puhuu julkisuudessa työnsä hyvistä puolista, tai työstään lainkaan, mutta helsinkiläinen Timo Liespuu ei kaihda aihetta.

Mies ehdottaa tapaamispaikaksemme Hernesaaren Löylyä, sillä se on paikka, josta Liespuu noutaa ja jonne hän vie usein asiakkaitaan.

– Tykkään tulla myös pelkästään istumaan tänne ja katselemaan merta.

Vuodesta 1994 taksia ajanut mies ryhtyi Uber-kuskiksi vuonna 2016 eli ennen kuin se oli Suomessa edes laillista. Liespuusta kirjoitettiin joitakin lehtijuttuja ja tehtiin dokumenttikin.

– Annoin Uberille kasvot, koska lehdissä oli paljon sen vastaista propagandaa. Olin myös kyllästynyt vanhaan järjestelmään. Taksiala oli niin kartellimainen. Holhottu ja valvottu. En jaksanut sitä enää. Ajattelin, että tuli mitä tuli.

Tuli rikostuomio. Vuonna 2018 Liespuu tuomittiin maksamaan valtiolle sakkoja 23 000 euroa luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta.

Sakot tuli siitäkin huolimatta, vaikka taksilaki oli tuota pikaa muuttumassa. Saman kohtalon koki moni muukin silloinen Uber-kuljettaja. Uber maksoi sakot.

Laki muuttui 1. heinäkuuta 2018. Samalla hinnoittelu vapautui ja kilpailu koveni entisestään.

Mikä muuttui?

– Nyt ala on ikään kuin auki. Kuka tahansa voi tietyin edellytyksin ryhtyä taksiyrittäjäksi. Aikoinaan Helsingissä piti ensin olla toisen palveluksessa kymmenen vuotta. Taksilupia jaettiin hyvin vähän. Virkamiehet päättivät, kuinka paljon niitä sai missäkin olla. Se oli aivan älytöntä.

Nyt Uber on Suomessa laillinen ja Liespuu on tyytyväinen.

– Tämä on niin uutta ja erilaista. Asiakaslähtöistä. Sovellustilaukset ovat noin 25 prosenttia edullisempia kuin normitaksissa. Tämä ei ole niin virkamiesmäistä touhua.

Kyytejä karttuu noin 100 viikossa. Tienesteihin siirtyminen Uber-kuskiksi ei miehen mukaan ole liiemmin vaikuttanut.

Uberissa erillinen sovellus tarjoaa järjestelmään kirjautuneelle lähimmälle kuljettajalle kyytiä. Jos tämä ei sitä kuittaa, kyytiä tarjotaan seuraavaksi lähimmälle. Uber toimii kyytien välittäjänä, eivätkä kuljettajat ole Uberin palveluksessa.

Liespuu tituleeraa Facebookissa itseään Uber-Timoksi. Uusia päivityksiä tulee nykyisin harvakseen. Alkuun Liespuu lisäsi sinne muun muassa kuvia itsestään asiakkaidensa kanssa näiden luvalla.

Vapauden lisäksi Liespuuta kiehtoo Uberissa järjestelmän turvallisuus.

– Olen ajanut yli 7 000 kyytiä, eikä yhtään ongelmaa ole ollut. Uberissa jokainen käyttäjä on rekisteröitynyt. Näinhän ei normitaksissa ole. Jos jotain ongelmia tulisi, niin helpostihan selviäisi, kuka on ollut kuljettaja ja kuka asiakas.

Uberin rinnalla Liespuu ajaa myös venäläistä Yangoa ja virolaista Boltia. Järjestelmät ovat vastaavia kuin Uber.

– Teen töitä silloin kun haluan, mies jatkaa.

Kaikki eivät Liespuun ulostuloista ole pitäneet. Alkuun tuli vihapostia. Miehen mukaan tapahtui jopa vakavia uhkatilanteita. Useat taksarit lakkasivat tervehtimästä, Timo ei.

– Jätän ne omaan arvoonsa. Taksiala on aina ollut tällainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kyyti Helsingin keskustasta Kehän I:n yli jopa alle 20 eurolla – nyt alkoi hintakisa!13.3.2019 06.50
Veneiden "Uber" ja kaupunkimoottoriveneet tulivat – Helsingissä veneetönkin pääsee nyt helpommin vesille5.6.2019 06.35
Käsirysyä tolpilla, uhkailua ja päällekäyvää taistelua asiakkaista – Taksipomo: "Tällainen ei saa pesiytyä Suomeen"30.7.2019 13.35
Taksien uhkapeli häiritsee asiakaspalvelua – "Meilahden kelavalikoija" sai 1 117 kyytitilausta, hyväksyi vain 221.11.2018 19.50
Kaksi asiaa nousee ylitse muiden taksilla matkustajilla – valtaosa haluaa myös, että taksiyrittäjä maksaa veronsa ja työnantajamaksut17.7.2019 12.31
Yllättääkö? Oma auto tulee kalliimmaksi kuin päivittäinen taksilla suhaaminen16.9.2019 20.45
Taksiyrittäjä äimistyi: Varas hylkäsi yli 50 000 euron Volvon, mutta vei taksamittarin ja maksupäätteen – "Niillä ei tee irtonaisina mitään"4.10.2019 05.45
Alkaako jälleen kohukuljettajien tulva? – Uber-taksit palaavat nyt Suomen liikenteeseen30.6.2018 19.43

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu