Puheenaihe

Suomalaiset ovat ulkoistaneet hiilipäästöjään kaukoitään – "Tarpeeton ostaminen tulee lopettaa ja siirtyä kierrättämiseen ja korjaamiseen"

- Pientavara uhkaa tukkia varaston, päivitteli kierrätyskeskuksen työpajapäällikkö Reetta Jänis vuonna 2017.

Juha Peurala / Arkisto

Yritykset ovat epätietoisia markkinoimiensa tuotteiden taustalle kätkeytyvistä hiilipäästöistä riskimaissa ja laiminlyövät vastuunsa päästöjen minimoimiseksi alihankintaketjuissaan.

Tämä ilmeni yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkivan kansalaisjärjestö Finnwatchin kyselytutkimuksesta.

Suurin osa kyselyyn vastanneista yrityksistä ei tiedä, millä energialähteellä niiden esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa tuotetut tuotteet on valmistettu. Ne jotka tietävät tai selvittivät asiaa, vahvistivat ison osan tuotannosta tapahtuvan fossiilisella energialla kuten kivihiilellä.

Yksikään yritys ei ole sisällyttänyt hiilijalanjälkeen liittyviä vaatimuksia riskimaissa sijaitsevien tavarantoimittajien kanssa solmittaviin ostosopimuksiin.

– Samalla kun päästöjä yritetään leikata Suomessa, yritykset tuovat tänne valtavia määriä kivihiilellä ja muilla fossiilisilla polttoaineilla tuotettuja tuotteita, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér toteaa.

Tutkimusten mukaan Suomen kulutusperäiset päästöt ovat yli 30 prosenttia suuremmat kuin Suomen viralliset kasvihuonekaasupäästöt.

– Monet syyttävät Kiinaa ja muita Aasian maita kivihiilen poltosta ja ilmastokriisin kiihdyttämisestä. Nyt on aika huomata, että Suomessa toimivat yritykset ja oma kulutuksemme ruokkivat fossiilisen energian kulutusta tuotantomaissa, Finér huomauttaa.

Kyselytutkimukseen vastasi 35 Suomessa toimivaa yritysvastuuverkosto Amfori BSCI:n jäsenyritystä. Vastaamatta jätti kahdeksan yritystä.

– Kysely lähetettiin yrityksille, joita voidaan pitää yritysvastuun edelläkävijöinä. Yllätti, miten vähän ympäristövastuullisuuteen oli kiinnitetty huomiota, Finér sanoo.

– Kuluttajien tulee lopettaa tarpeeton materiaalinen kuluttaminen ja siirtyä uusien tuotteiden ostamisesta kierrättämiseen ja korjaamiseen. Kun uusia tuotteita on pakko ostaa, yrityksiltä tulee vaatia tietoa tuotannon ilmastovaikutuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu