Puheenaihe

"Poikkeuksellisen kallis" – Helsinki käyttää koulun yhden osan remontointiin enemmän kuin uudisrakennukseen

Helsingin Uutiset kertoi viime vuoden keväällä (HU 23.5.2018) Käpylän peruskoulun huonokuntoisista rakennuksista.

Petri Niskanen

Käpylän peruskoulun Väinölä-rakennus aiotaan remontoida hinnalla, jolla saisi jo kokonaan uuden koulun.

Väinölä on yksi koulun kolmesta rakennuksesta ja sen remonttiin sekä pihaan on budjetoitu huimat 18,4 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Kaarelaan rakennettava 330 oppilaan ja päiväkotilapsen uudisrakennus tulee maksamaan vähemmän eli 15,3 miljoona euroa.

Remontista on tulossa poikkeuksellisen kallis.

– Se on totta. Tämä on suojelukohde, eikä sitä voi purkaakaan, sanoo kaupungin projektinjohtaja Juha Polvinen.

Väinölän remontoitavan alueen laajuus on 5 273 kerrosneliömetriä.

Vuonna 1929 valmistuneessa Väinölässä ei ole vielä koskaan tehty merkittäviä korjaustöitä, ainoastaan "pieniä hätäratkaisuja". Rakennus on ollut jo vuosia korjauksen tarpeessa. Osa oppilaista on saanut jopa sisäilmasta oireita ja käytävillä haisee viemäri.

Osa Väinölän tiloista todettiin märiksi vuonna jo 2009. Ympäristökeskus laittoi tiloja käyttökieltoon vuonna 2014. Myös koulun vanhempainyhdistys vetosi viime vuonna kaupungin johtoon, jotta remontti alkaisi mahdollisimman pian.

– Korjauksia on lykätty uskomattoman pitkään, vaikka ongelmat ovat olleet tiedossa. Meitä vanhempia huolettaa, mitä ympäristö tekee lasten terveydelle, totesi koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Pia Lundbom tuolloin.

Alkukeväällä 2021 alkavassa remontissa rakennus remontoidaan sisä- ja ulkopintoja sekä ilmanvaihtoa ja viemäreitä myöten. Peruskorjaus valmistuu kesällä 2022. Opetus siirretään remontin ajaksi koulunrakennusten väliin tuotaviin parakkeihin.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto hyväksyi viime viikolla Väinölän perusparannuksen hankesuunnitelman. Seuraavaksi asiasta päättää kaupunginhallitus.

Helsingin Uutiset kertoi koulun rappiotilasta viime vuoden toukokuussa. Asiasta tehdyssä jatkojutussa kaupunki myönsi, että rakennusten korjaaminen on jäänyt kaupungin kouluverkkoselvityksen jalkoihin.

Väinölä on vasta alkusoittoa Käpylän koulun korjaussarjassa. Kolmen rakennuksen korjaaminen tulee maksamaan Helsingille huimat noin 36 miljoonaa euroa. Hinta on vasta arvio.

– Vanhoissa korjattavissa koulurakennuksissa hintaa tulee lisää suojelusta ja energiaan liittyvistä asioista. Myös yleinen hintataso on noussut 2010-luvulla aikalailla, voisi sanoa että jopa 40 prosenttia, Polvinen perustelee korjausten huimaa loppulaskua.

Väinölän jälkeen korjausvuorossa on vuonna 1950 valmistunut Untamo. Perusparannus tulee Polvisen mukaan maksamaan 16 miljoonaa euroa. Kolmanteen rakennuksen, Hykkylään, tehdään sen jälkeen noin 1,2 miljoonan remontti. Koko koulun ruokahuolto siirtyy remontin jälkeen Hykkylään, jonka käsityön tilat sijoitetaan puolestaan Väinölään. Tilat suunnitellaan muuntojoustaviksi.

Käpylän peruskoulussa on noin 550 oppilasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Karut kuvat: Helsinki antoi 1920-luvulta olevan arvokoulun rapistua täysin – "Lapset oireilevat, remonttia vain lykätty"22.5.2018 12.40
Käpylän Käärmetalo vei voiton – Peruskorjaus palkittiin Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnolla7.10.2019 18.55
Kouluremontti vie Haagassa lähes 20 miljoonaa20.2.2018 07.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu