Puheenaihe

Kumpulanmäelle tiiviisti taloja – arkkitehtuurikisan voittanut ehdotus yhdistelee puuta ja tiiltä

Kumpulanmäen arkkitehtuurikilpailun voittanut ehdotus havainnekuvassa.

Schauman & Nordgren Architects Oy, MASU Planning Oy ja Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy

Kumpulanmäen arkkitehtuurikilpailun voittajaksi on valittu ehdotus ”Kaupungin porteilla – Tiedon portailla”, jonka tekijöiksi paljastuivat Schauman & Nordgren Architects Oy, MASU Planning Oy ja Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy.

Tuomaristo oli voittajasta yksimielinen. Talojen julkisivuissa puuta ja tiiltä yhdistelevän ehdotuksen kokonaisuus muodostuu paikan erityispiirteistä ja vahvuuksista sekä niiden tulkinnasta. Lähiympäristöä on tutkittu huolella ja eläytyen.

Suunnittelualueen eteläkärjen metsämaisema säilyttää kaupunki- ja maisemakuvassa merkittävän roolinsa. Ehdotuksessa yhdistyvät mittakaavaltaan erilaiset rakennus- ja korttelityypit.

Kustaa Vaasan tien varressa on umpikorttelimaista rakentamista, joka luo kaupunkibulevardimaisen tunnelman. Korttelirakenne nousee yliopistonmäelle ja muodostaa rauhallisen jalustan mäen päällä sijaitseville yliopistorakennuksille.

– Voittajatyössä on hienolla tavalla tunnistettu vehreän Vallilanlaakson ja yliopistokampuksen vahvuudet alueellisen identiteetin luomisessa, toteaa tuomaristoon kuulunut SAFA arkkitehti Selina Anttinen.

– Aalueelle luodaan mahdollisuudet muodostua elinvoimaiseksi, monipuoliseksi, vehreäksi ja urbaaniksi kampusrakenteeksi, Anttinen jatkaa.

– Kerrokantasi-kyselyssä ja hankkeen keskustelutilaisuudessa saadut kommentit ehdotuksista auttoivat tuomariston arviointityötä. Voittaneen ehdotuksen pohjalta kampukselle saadaan kehittymään uutta positiivista kaupunkielämää, uskoo kilpailun tuomariston puheenjohtajana toiminut Pirjo Ranta Helsingin yliopistosta.

Kumpulanmäelle tullaan ehdotuksen pohjalta rakentamaan uusia asuinkortteleita noin 1 400 uudelle asukkaalle. Asumisen lisäksi alueelle on tulossa päiväkoti, toimistotilaa, lähikauppa sekä muuta liiketilaa.

Alueella liikkuminen helpottuu, kun jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä parannetaan Kumpulanmäeltä lähimmille bussi- ja raitiovaunupysäkeille.

Seuraavaksi Kumpulanmäelle laaditaan asemakaava voittajatyön pohjalta. Tavoitteena on tuoda asemakaavaehdotus kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn syksyllä 2020. Lopullisesti asemakaavasta päättää kaupunginvaltuusto.

Arabianranta–Kalasatama -akseli rakentuu voimakkaasti lähitulevaisuudessa ja muuttuu tiiviimmin osaksi kantakaupunkia. Kumpulanmäki halutaan liittää osaksi täydentyvää kaupunkirakennetta ja tavoitteena on kehittää yliopiston kampusaluetta monipuoliseksi ja eläväksi kaupunginosaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu