Puheenaihe

Suosii rikkaita ja onnekkaita? – Helsingin hitas-malli saa taas tiukkaa arvostelua, päättäjät eivät silti ole valmiita luopumaan

Helsingissä on jo pitkään pohdittu vaihtoehtoista mallia nykyiselle hitas-järjestelmälle. Kuva Katajanokalta.

Arkistokuva

Helsinki ei aio luopua hitas-järjestelmästä.

Varmaa kuitenkin on, että keskustelu asiasta tulee jatkumaan ja vaihtoehtoja osin aikansa eläneelle järjestelmälle tullaan etsimään.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli tällä viikolla kaupunginvaltuutettu Otto Meren (kok.) valtuustoaloitetta järjestelmän lakkauttamisen palauttamista uudelleen valmisteluun. Palautusehdotus kaatui äänin 46–37, eli hitaksesta ei ainakaan tällä haavaa luovuta.

Mikäli näin kuitenkin tulevaisuudessa tapahtuisi, kohtuuhintainen asuminen ja uudistuotanto olisi turvattava jollakin muulla tavalla, valtuusto linjasi.

– Iso osa keskustelusta koski prosessia. Nähtiin, että aloite ei ole oikea tapa päättää tästä. Iso kysymys on, että mikäli järjestelmästä luovuttaisiin, mitä saataisiin tilalle, toteaa puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr.).

Meren mukaan hitas-järjestelmä on monelta osin toimimaton ja suosii arvonnoissa voittavia rikkaita, sillä asunnon saajat valitaan arvalla.

Hitas otettiin Helsingissä käyttöön 1970-lopun lopussa. Järjestelmän tarkoituksena oli rakentaa Helsinkiin kohtuuhintaisia asuntoja ja samalla vähentää alueiden eriarvoistumista.

– Hitaksen tavoite varsinaisesti on alueilla, joissa kovan rahan ja vuokra-asuntojen välille uhkaa jäädä kuilu, Kivekäs muistuttaa.

Uutta mallia kuitenkin  etsitään.

– Selviä hakuja tällaiseen valtuustolla oli. Toki siitäkään ei ole päätöstä, että välttämättä mitään muutosta tehtäisiin, muotoilee Kivekäs.

Hitaksen rinnalle on noussut ajatus puoli-hitaksesta, joka ei kuitenkaan täysin korvaisi hitasta.

Vihreiden valtuutettu Tuomas Rantanen vaati tällä viikolla hitas-keskusteluun liittyen selvittämään hitaksen ja puolihitaksen hyödyt.

Rantanen on aiemmin todennut, että esimerkiksi idän asuntoalueille ei saada omistusasuntoja, ellei tehdä puolihitasta. Tästä seuraa käytännössä helposti se, että rakennusliikkeet kääntävät katseensa hinnakkaille merenranta-alueille hyvien tuottojen perässä.

Puoli-hitas tarkoittaa, että asuntojen tuotantotapa ja ensimmäinen myyntihinta ovat säänneltyjä, mutta jälleenmyynti ei.

Valtuusto hyväksyi Rantasen toivomusponnen, kuten myös Laura Rissasen (kok.) ponnen, että uusien hitas-kohteiden rakentamisesta tultaisiin luopumaan seuraavan asumisen kokonaisratkaisun yhteydessä. Ponsi tarkoittaa selvityspyyntöä, ei päätöstä.

Hitas-asuntojen rakentaminen on viime vuosina painottunut kantakaupunkiin. Kahdella muulla alueella Helsingissä on toteutettu puoli-hitasta.

Hitaksen ongelmia ovat ollut muun muassa se, että asunnon saajat valitaan arvalla, ei tulojen mukaan, sekä se että nykyjärjestelmä mahdollistaa asunnon hankkimisen sijoituskohteeksi sekä jälleenvuokrauksen.

Helsingissä päätettiin kymmenen vuotta sitten, että asunnot vapautuvat tietyin ehdoin hintasääntelystä, kun yhtiö täyttää 30 vuotta. Asunnon voi tämän jälkeen myydä mihin hintaan tahansa. Vuoden 2010 jälkeen sääntelystä on vapautunut 9 638 asuntoa. Hitaksessa kaupunki määrää tavallisesti asunnon enimmäisneliöhinnan. Asunnon voi käytännössä myydä halvemmalla, mutta ei kalliimmalla. 

Helsinkiin on tähän mennessä rakennettu hitas-periaattein yli 24 000 asuntoa. Vuosien varrella järjestelmää on kehitetty ja menettelytapaohjeita on uudistettu useita kertoja.

Omistusasumiseen on ehdotettu myös uutta mallia, jonka väitetään olevan jopa kolmanneksen halvempi kuin hitas.

Osuuskuntamuotoisessa asumisessa asumiseen pääsisi kiinni omistusasumista pienemmällä alkupääomalla ja riskillä.

– Kun osuuskunta jo rakennuttamisvaiheessa hankkii tontin, kerää asukkaat ja pienehkön omarahoitusosuuden sekä nostaa sitä vastaan osuuskunnalle rakentamislainan ja ostaa talon rakentamisen palveluna, jää monta katetta välistä pois. Näin asumisen hinta loppukäyttäjälle laskee, toteaa osakestrategi Jukka Oksaharju, joka kirjoittaa Helsingin Uutisiin Talousvieras-kolumnia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Omistusasumiseen ehdotetaan uutta mallia – "Jopa kolmanneksen halvempi kuin hitas-asunto"24.9.2019 20.20
Helsingin asuntopomo junaili edullisen hitas-huoneiston sukulaiselleen – "Virastossa vallitsi pelon ilmapiiri"13.6.2018 19.29
Erikoinen tilanne: Hitas-arvonnassa voittaneet eivät halunneetkaan asuntoja merenranta-alueilta29.9.2016 14.50
Asuntovelallinen, vuonna 2023 on hyödyt hyödytty lopullisesti7.10.2019 13.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu