Puheenaihe

Kuoriiko liikunta kermat Helsingissä? – "Olemme saaneet kuulla, että kaupunki voisi tukea enemmän kulttuurin tilahankkeita"

Helsingissä on paljon tekonurmia, jotka seurat ovat rakennuttaneet kaupungin lainoituksella. Jätkäsaaren uusi tekonurmi on kaupungin omassa liikuntapuistossa.

Jussi Vehkasalo

Liikunta ja kulttuuri ovat olleet saman sateenvarjon alla Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla kesästä 2017 alkaen.

Kaupunki tarjoaa etenkin liikuntahankkeiden rahoittamiseen monta houkuttelevaa tukimahdollisuutta. Liikkumisohjelma on yksi Helsingin kaupunkistrategian kärkihankkeista.

 

– Liikuntahankkeet saavat 50 prosenttia alennusta maavuokrasta, lisäksi kaupungilla on rahasto, josta voidaan kaupunginhallituksen päätöksellä lainoittaa liikuntahankkeita ja urheilutilojen käyttäjät voivat saada kaupungin liikuntapalveluista avustusta tilankäyttöön. Tämä alentaa liikuntaseurojen ja sitä kautta harrastajien maksamaa hintaa käytöstä, kertoo kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan johtaja Tommi Laitio.

Kyseisen urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoja käytetään myös todella mittaviin hankkeisiin: kaupunginhallitus päätti syyskuussa 25,5 miljoonan euron lainasta Olympiastadionin perusparannukseen ja uudistamiseen.

Kaupunki on osallistunut stadionin peruskorjauksen rahoitukseen yhteensä 130,5 miljoonalla eurolla kaupunginvaltuuston rahoitusosuuspäätöksen mukaisesti.

 

– Kulttuurin puolella olemme saaneet kuulla monesta suusta, että kaupunki voisi tukea enemmän kulttuurin tilahankkeita. Lähdemme kulttuurikentän kanssa yhdessä tarkentamaan, mitä tarvitaan, Laitio jatkaa.

Kulttuurin saralla on kenties liikuntaa useammin kyse siitä, että halutaan ottaa käyttöön joku jo olemassa oleva tila.

Laition mielestä Helsingin kaupungin täytyy miettiä, mitä verorahoilla tehdään.

– Kulttuurin ja nuorisotyön puolella on erilaisia tarpeita kuin liikunnan puolella. Haluamme oikeasti ymmärtää, miten kaupunki voi olla parempi kumppani. Ensi vuonna teemme poliitikoille ehdotuksia siitä, miten voisimme tässä asiassa parantaa toimintaamme.

Laitio muistuttaa, että Helsinki joutuu tasapainoilemaan liikunta- ja kulttuurihankkeissaan paikallisten tarpeiden ja sen tosiasian kanssa, että Helsinki on Suomen pääkaupunki, jossa hankkeilla on kansallisia tai jopa kansainvälisiä ulottuvuuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi Tanssin talo ja Olympiastadion.

5621286-n.jpg

Havainnekuva Tanssin talosta, uudisrakennus oikealla, vasemmalla Kaapelitehdasta. Kuva: JKMM Arkkitehdit

Tanssin talon rakentaminen on alkanut maanrakennusurakalla. Suomen ensimmäisen tanssille omistetun tilakokonaisuuden rakennusaika on arviolta kaksi vuotta.

– Samalla tarkastelemme kartalta, miten kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan palvelut nyt ovat kaupungin eri alueiden asukkaiden saavutettavissa.

Liikunta- ja kulttuurihankkeille tulee Helsingissä uusi pisteytysmalli. Pisteytys liittyy erityisesti tilahankkeisiin, ei yleisiin avustuksiin, ja ajatus on, että kriteerit ovat etukäteen hakijoiden tiedossa. Malli on tulossa liikuntahankkeiden osalta käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä ja kulttuurihankkeissa ensi vuonna.

– Pisteytys toimii lautakuntien ja kaupunginhallituksen päätöksenteon tukena, ei automaattisena hyväksymis- tai hylkäysperusteena, kuvailee Laitio.

5535158-n.jpg

Elävän musiikin yhdistys Elmun Nosturi-talo Telakkarannassa puretaan asuinrakentamisen tieltä, eikä Elmulla edelleenkään ole tietoa korvaavasta tilasta. Kuva: Jussi Vehkasalo

Tuoreimpia kulttuuritiloja Helsingissä on Suvilahteen avattu Tiivistämö, jossa on voi järjestää tapahtumia korkeatasoisissa ja muunneltavissa puitteissa. Tiivistämö jatkaa Pienellä Roobertinkadulla lopettaneen Kulttuuriareena Glorian toimintaa. Syksyn ohjelmistossa on muun muassa keikkoja, klubeja, tanssitapahtumia ja pienimuotoisia festareita.

Elmun uusista tiloista Helsingissä ei edelleenkään ole tietoa. Elmu joutuu lähtemään Nosturista vuodenvaihteessa.

Toimiala jakautuu neljään osaan

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala jakautuu neljään kokonaisuuteen, jotka ovat kirjasto, kulttuuri, liikunta ja nuoriso. Kulttuuripalvelukokonaisuus sisältää HAM Helsingin taidemuseon, kaupunginmuseon, kaupunginorkesterin ja yleiset kulttuuripalvelut. Näiden lisäksi kulttuuripalvelukokonaisuus vastaa kaupungin kulttuuripolitiikasta.

Kirjastopalvelut sisältää kaupunginkirjaston sekä sen vastuulla olevat valtakunnalliset kehittämispalvelut Suomen yleisille kirjastoille.

Liikuntapalvelukokonaisuus vastaa liikunnasta ja liikuntapolitiikasta sekä liikunnan järjestämisestä ja liikuntapaikoista sekä leirintäalueesta.

Nuorisopalvelukokonaisuus huolehtii nuorisotyöstä ja nuorisopolitiikasta.

Toimialan johtaja on Tommi Laitio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin uusi hybridikenttä maksoi 9 miljoonaa – "Kaupunkilaiset haluavat tekojäitä"26.9.2019 06.40
Yli 1 200 lasta ja nuorta uusiin tiloihin Pakilassa – myös liikuntahalli suunnitteilla2.10.2019 13.10
Jokaiselle helsinkiläislapselle oma kulttuurikummi – perheille tarjotaan maksuttomia taide-elämyksiä9.10.2019 18.15
Itä-Helsingin liikuntahallin idea tulee Aasiasta – "Singaporessa otetaan huomioon myös vanhemmat ja heidän kaipaamansa palvelut"11.9.2019 19.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu