Puheenaihe

Mitä meistä jää jälkeen? Uusi kuolemanäyttely pakottaa pysähtymään – arkaluontoisimmat asiat ovat piilossa kaapissa

Vantaan kaupunginmuseon näyttelyssä kurkistetaan kuolemaan. Museoamanuenssi Anna-Reetta Rikala on suunnitellut Kohti tuntematonta -näyttelyn niin, että siinä edetään kuolemaan valmistautumisesta suremiseen ja muistamiseen.

Päivi Tuovinen

Miten ja missä kuolemme? Mitä ruumiille sitten tapahtuu? Miten kuollutta muistetaan? Entä mitä meistä jää, kun ruumis on haudattu tai tuhkat siroteltu?

Muun muassa tällaisten kysymysten äärelle vie Vantaan kaupunginmuseon uusi näyttely Kohti tuntematonta.

Museon päällikkö Marjo Poutanen kertoo vastanneensa jo useamman kerran kysymykseen, miksi näyttely kuolemasta.

– Jo kysymys itsessään kertoo, että aiheessa on jotain arkaa ja tabumaista, Poutanen toteaa.

Silloin se on hänestä juuri oikea aihe näyttelylle. Kuolema koskettaa jossain elämän vaiheessa meistä jokaista. Aihe sivuaa myös ajankohtaista keskustelua vanhustenhoidosta ja yksinäisyydestä.

– Toivomme, että näyttely saa ihmiset pohtimaan kuolemaa ja herättää keskustelua.

Museoamanuenssi Anna-Reetta Rikalan käsikirjoittama näyttely etenee kronologisesti kuolemaan valmistautumisesta ja varsinaisesta kuolemasta hautajaisiin, muistamiseen ja suremiseen. Museon kakkoskerrokseen rakennettujen vinttikomeroiden keskellä voi pohtia, mitä muuta meistä jää jäljelle kuin tavararöykkiö?

Näyttelyssä äänen saavat kuoleman parissa työskentelevät ammattilaiset kuten ensihoitaja, saattohoitaja, hautaustoimiston työntekijä, krematorion työntekijä, haudankaivaja ja diakoni.

Heidän haastattelunsa ovat kuunneltavissa Vaskivuoren lukion oppilaiden lukemina.

Näyttelyssä kuolemaa esitellään pääasiassa siten, miten se näyttäytyy tänä päivänä. Kuolemisen historia on muutamassa vitriinissä läsnä museon kokoelmaesineiden kautta, muun muassa hautajaiskonvehtien muodossa.

Arkaluontoisimmat aiheet on nostettu lääkekaappia muistuttavien luukkujen taakse ja niihin voi tutustua halutessaan.

Rikala ja Poutanen sanovat näyttelyn sopivan kaikille, myös lapsille, ja niille, joille kuolema on jollain tavalla ajankohtainen. Mitään shokeeraavaa ei ole esillä.

Lasten olisi hyvä tulla tutustumaan näyttelyyn aikuisen kanssa, jotta näyttelyn esille nostamista ajatuksista voi keskustella.

Kohti Tuntematonta -näyttely, Tikkurilan vanha asema (Hertaksentie 1). Avoinna ti–pe klo 11–18 ja la–su klo 11–16. Näyttely on esillä 17.4. saakka. Vapaa pääsy.

Oheisohjelmaa

Yleisöopastukset joka lauantai 19.10. alkaen klo 14 sekä ke 6.11. ja 4.12. klo 17. Vapaa pääsy.

Viemisiä haudalle -kranssityöpaja to 31.10. klo 16–18. Tehdään hautakoriste luonnon materiaaleista. Ennakkoilmoittautumiset: kaupunginmuseo@vantaa.fi tai puh. 040 5739920. Materiaalimaksu 5 euroa.

Hiljaisuuden lauluja la 2.11. klo 12. Matti Pasanen ja Klaus Pennanen esittävät suosittuja hautajaissävelmiä, kuten Niin kaunis on maa, Täällä pohjantähden alla ja Mun sydämeni tänne jää. Kesto noin 50 min. Vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu