Puheenaihe

Sairaalakoulu vaihtoi nimensä ja sai nyt uudet tilat – "Jotkut käyvät täällä jopa koko peruskoulun"

– Olemme todella tyytyväisiä tiloista, sanoo Töölössä sijaitsevan Sophie Mannerheimin koulun rehtori Marja-Liisa Autio (vas.). Koulu on valmistettu moduuleista. Vieressä vararehtori Pia Paakkari.

Päivi Tuovinen

Vanhojen talojen keskellä Kivelän sairaala-alueella sijaitsee rapattu uudisrakennus, joka vitivalkoisine seinineen erottuu muista rakennuksista.

Kyseessä on viime toukokuussa avattu Sophie Mannerheimin koulu, joka vielä vuonna 2011 tunnettiin sairaalakouluna. Nykyisin koulua kutsutaan erityiskouluksi.

– Oppilaat saivat aikanaan itse olla päättämässä koululle nimeä. Sairaalakoulua pidettiin turhan leimaavana. Me olemme täällä koulussa, emmekä sairaalassa. Sitten nimesimme sen kompromissina äänestyksen jälkeen Sophie Mannerheimin kouluksi, kertoo rehtori Marja-Liisa Autio.

Sophie Mannerheim (1863–1928) oli sairaanhoitaja, joka oli perustamassa lääkäri Arvo Ylpön kanssa Lastenlinnaa ja toimi aktiivisesti mielenterveystyön kehittämisen parissa.

Uusi koulurakennus on sekä oppilaille että henkilökunnalle unelmien täyttymys.

– Tavarat hakevat vielä vähän paikkaansa, mutta tilat ovat valoisat, ilmavat ja hyvät, sanoo apulaisrehtori Pia Paakkari.

Talo on rakennettu moduuleista ja se voidaan tarvittaessa siirtää. Ulkoapäin rakennuksesta ei huomaa moduulimaisuutta lainkaan, sisällä sen huomaa ainoastaan hieman jalan alla tyhjää kumisevista lattioista.

– Näitä tiloja on niin odotettu. Oppilaat kuvasivat ja raportoivatkin rakennushanketta, hymyilee Autio.

Suurista ikkunoista aukeavat näkymät Töölön vanhoihin sairaalarakennuksiin. Toisessa suunnassa ikkunasta näkyy pilkahdus Seurasaarenselkää ja merta. Postikorttimaisilla näkymillä on opettajien mukaan ollut rauhoittava vaikutus oppilaisiin.

Uudessa moduulikoulussa luokkia on kolmessa kerroksessa. Ensimmäisessä kerroksessa on sairaalaopetusta sekä koulun erikoisluokkia, pikkukoululaiset ovat toisessa ja seiskat–ysit kolmannessa kerroksessa.

Pulpettien sijaan toisiinsa yhteydessä olevissa luokkatiloissa on pöytiä ja sermejä, joita käytetään tarvittaessa, sekä eriyttämistila. Uuden opetussuunnitelman mukaisissa soluissa on auloja, joissa voi opiskella, pelata pingistä tai pöytälätkää.

– Oppilaat voivat palkinnoksi tehdystä työstä saada vaikkapa pelata hetken, Paakkari kertoo arjesta yläkoululaisten tiloissa.

Alakoululaisten kerroksessa hyllyssä on satukirjoja. Käytävän lattialle on maalattu ruudut ruutuhyppelyä varten.

Uutta uusissa tiloissa on muun muassa ruokasali ja kotitalousluokka. Aikaisemmin oppilaat ruokailivat luokissa.

– Aikaisemmin meillä ei ollut myöskään liikuntasalia. Nyt on ja se on ahkerassa käytössä, toteaa tiloista tyytyväinen Autio.

Tiloja suunniteltaessa mietittiin paljon myös turvallisuusasioita ja poistumisteitä. Useiden lasiseinien ansiosta luokista on hyvät näkymät toisiinsa. Koulupäivän aikana saattaa tulla erikoistilanteita, joihin on varauduttava.

Aikaisemmin erityiskoulun toiminta oli ripoteltu kuuteen toimipisteeseen Helsingissä. Sibeliuksenkadulla sijaitseva koulu on pääkoulu. Toimintaa on edelleen Helsingissä neljässä eri paikassa.

Sophie Mannerheimin koulu on yksi Helsingin kaupungin peruskouluista, jossa opiskelee peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria. Oppilaat tulevat Töölöön koulupäivien ajaksi eri puolilta Helsinkiä.

– Tänne tullaan hyvin erilaisista syistä. Lapsilla voi olla psyykkisiä tai neurologisia ongelmia. Yhteistä on se, että lapsilla on koulunkäyntiin liittyviä ongelmia, kertoo Autio.

Koulu tarjoaa vaativan erityistuen ohjausta ja opetusta sekä sairaalaopetusta. Uudessa lastensairaalassa osastohoidossa olevien lasten opetus järjestetään koulun toimesta sairaalan osastoilla.

Töölössä on 108 oppilaspaikkaa. Koulu on käytännössä täynnä, sillä tulijoita on. Lopullisen päätöksen koulupaikasta tekee kasvatuksen ja koulutuksen toimiala.

– Oppilaiden täälläoloaika vaihtelee paljon. Jotkut käyvät täällä jopa koko peruskoulun, sanoo Autio.

Pois huonoista tiloista

Sophie Mannerheimin koulu aloitti toimintansa toukokuussa Kivelän sairaalan pihalle tuodussa moduulirakennuksessa.

Moduuleiden valmistamisesta vastaa Fixcel.

Rakennus on siirrettävä, mutta ainakin näillä näkymin se saa olla paikallaan vuosia.

Koulu on erityiskoulu, jossa toimivat luokat 1.–9.

Oppilaat ovat helsinkiläisiä 7.–17-vuotiaita peruskouluikäisiä lapsia, jotka tarvitsevat vaativan erityistuen ohjausta tai sairaalaopetusta.

Koulu toimi aiemmin Töölön virastotalossa, Nordenskiöldinkadulla ja Välskärinkadulla.

Vanhat tilat olivat koulukäyttöön epäsopivia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Selkokieli tuli ammattikouluun – opintojen keskeyttämisiä yritetään vähentää puhumalla helpompaa suomea9.10.2019 19.15
Vuonna 2014 valmistuneessa sairaalassa alkaa kosteiden betonilattioiden kuivatus – toimintoja siirrellään pois korjausten tieltä14.10.2019 13.20
6.-luokkalaisen Ainon todistus romahti uusien suositusten mukaan tehdyssä koulussa – Yle: ”Kukaan ei opettanut minua”15.8.2019 20.25
Jo yli 25 000 ammattikoululaista tarvitsee erityisopetusta12.6.2018 07.30
”Erityisoppilaat laitettiin tavallisiin luokkiin ilman tukea”18.11.2013 10.48

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat