Puheenaihe

Messukeskuksen salaperäisestä taideteoksesta odotetaan Instagram-hittiä – "Siitä pitäisi tulla WAU-efekti"

Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen ihaili Pasilan maisemia uusitun Holiday Inn -hotellin kuntosalin näköalaikkunasta.

Päivi Tuovinen

Messukeskus on yksi Pasilan tärkeimmistä maamerkeistä. Sen ovista kulkee vuosittain jopa 1,2 miljoonaa ihmistä. Toistaiseksi messuhallin pääsisäänkäynti ei ole kuitenkaan erityisen valokuvauksellinen kohde. Tilanne saattaa muuttua lokakuun lopussa, kun Messuaukiolle kohoaa Timo Berryn suunnittelema taideteos.

– Instagram-kriteerit olivat tärkeitä teosta suunniteltaessa. Taideteos tulee olemaan toiminnallinen ja elämyksellinen, sanoo Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Teoksen muut yksityiskohdat on pidetty toistaiseksi salassa.

Taideteos on Messusäätiön lahja 100 vuotta täyttävälle Messukeskukselle.

 

Ensi vuosikymmenellä Messukeskuksen sisäänkäynnistä on tarkoitus tehdä vieläkin näyttävämpi. Asemakaava antaa mahdollisuuden muun muassa kattaa Messuaukio kokonaan.

Investointipäätöksiä tästä hankkeesta ei ole vielä tehty.

– Siitä pitäisi tulla vieraille WAU-efekti. Haluamme nostaa tasoa, noin viisi vuotta toimitusjohtajana työskennellyt Vepsäläinen sanoo.

 

Messukeskuksen viereen nousevasta tornihotellista on puhuttu vuosien ajan, mutta sen toteuttamisesta ei ole tehty päätöksiä. Asemakaavaan sisällytetty Tornihotelli vilahtaa myös Vepsäläisen puheessa, mutta ajankohtaisempi asia on viime keväänä valmistuneen Holiday Inn -hotellin remontin valmistuminen. Yli 20 miljoonan euron investoinnissa hotellin ja sen ravintolamaailman ilme ja tekniikkaa sekä Messukeskuksen pääkeittiö uusittiin kokonaan.


Keittiömestari Markus Fogelholm johtaa uuden Platta-ravintolan keittiötä.

Hotelli oli kiinni vuoden ja se näkyi asiakasmäärissä etenkin kesällä, jolloin liikematkustajat vaihtuvat lapsiperheisiin.

– Enemmänkin asiakkaita olisi mahtunut. Markkinointia täytyy tehdä enemmän, Vepsäläinen sanoo.

Talviaikaan Messukeskuksessa on totuttu siihen, että hotellissa on täyttä. Vepsäläisen mukaan Triplaan valmistuva hotelli on hyvä asia, koska se helpottaa Messukeskuksen asiakkaiden majoitusta.

– Aikaisemmin hotellikapasiteetti on ollut Helsingissä pullonkaula, jonka takia meidän on ollut vaikea saada isoimpia kansainvälisiä kongresseja. Jatkossa haluamme saada niitä lisää.

 

Messukeskuksen kansainvälisesti tunnetuimmat tapahtumat ovat Habitare ja Matka sekä liike-elämään keskittyvät Slush ja Nordic Business Forum. Vepsäläinen ei ole huolissaan, että Messukeskus menettäisi niitä.

– Vastaavaa paikkaa ei Suomesta löydy. Kovimmat kilpailijamme ovat muissa Pohjoismaissa. Meillä on Slushin osalta syvällinen kumppanuus, jossa myös Helsingin kaupunki on mukana. Tapahtumilla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Business Finland on tutkinut, että kansainvälinen kongressivieras jättää kaupunkiin noin 1 500 euroa. Kongressikävijöiden määrällä on siis huomattava taloudellinen merkitys, sillä kansainvälinen kongressidelegaatti jättää Suomeen jopa viisi kertaa enemmän rahaa kuin lomaileva matkailija, Vepsäläinen kertoo.

 

Helsingin Kirjamessut rikkoi viime vuonna kävijäennätyksen. Neljän päivän aikana tapahtumassa kävi yli 85 000 ihmistä, joista joka viides oli ensikertalainen.

– Suunnittelimme ohjelmaa niin, että se houkuttelisi muun muassa nuoria kävijöitä sekä perheitä, Anni Vepsäläinen kertoo.

Myös Habitare-messuilla on tehty muutoksia.

– Aikaisemmin Habitare oli keskittynyt paljon huonekaluihin, mutta viime vuosina pääpaino on ollut muotoilussa.

Messujen lisäksi Messukeskus haluaa tulla tunnetuksi tapahtumapaikkana. Vepsäläinen sanoo, että viime vuoden Mamma Mia -musikaali keräsi 100 000 katsojaa. Ensi keväänä ensi-illan saa Queen-musikaali We Will Rock You.

– Tässä musikaalissa suomalaisilla tekijöillä on enemmän vapauksia. Mamma Miassa kaikki oli hyvin tarkasti määritelty etukäteen, eikä yksityiskohdissa joustettu.

LUE LISÄÄ: Helsingin Uutisten Pasila – pääkaupungin uusi keskusta -erikoisliite on ilmestynyt!

Liite valottaa Pasilan historiaa, nykyhetkeä sekä tulevaisuutta.

Historia

100 vuotta messuja

Suomen messut perustettiin 19. lokakuuta 1919.

Ensimmäiset messut pidettiin kesällä 1920 Johanneksen kirkon kentällä.

Töölön messuhalli otettiin käyttöön vuonna 1935.

Nykyisellä paikalla Messukeskus avattiin vuonna 1975.

Kansainvälisistä nimistä Messukeskuksessa ovat esiintyneet muun muassa David Bowie, Frank Zappa, Dr. Feelgood, Pat Boone, Gary Moore, Suzanne Vega ja Armin van Buuren.

ETYK-kokous vuonna 1992, Suomen ensimmäinen EU-huippukokous 1999, ASEM-huippukokous 2006 ja ETYJ 2008.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Arkkitehti kertoo syyt, miksi Tripla valmistui 1,5 vuotta etuajassa – "Sitä ihmeteltiin myös ulkomailla"17.10.2019 06.45
Triplaan avataan 70 ravintolaa – näitä brändejä Suomessa ei ole aiemmin nähty16.10.2019 20.15
Triplan Fame-musiikkimuseossa on varauduttu jättiruuhkiin – jonot muodostetaan eri tavalla kuin Amos Rexissä16.10.2019 08.00
Kuvat: Yli 50 katutaideteosta värittää betonista Itä-Pasila – 34 metriä korkea Ilmatar on todellinen katseenvangitsija20.10.2019 20.40
Näin Pasilan Tripla nousi kuopasta kuudessa vuodessa! – Video: 354 kuvaa näyttää, miten miljardihanke rakentui14.10.2019 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu