Puheenaihe

Koirapuiston aidassa olevat aukot nostattivat huolen – puistovastaava: "Koira on aina omistajan vastuulla"

Heli Lukkarinen viihtyy koirapuistossa Raipe-mäyräkoiran kanssa.

Johanna Erjonsalo

Länsi-Pasilan paras jalkapalloilija. Muun muassa näin on kuvailtu neljävuotiasta Raipe-mäyräkoiraa.

Tällä kertaa Raipe tosin touhuaa repaleisen jalkapallon kanssa, koska parempaa ei Keskuspuiston koirapuistossa ole tarjolla. Koira on työntänyt pallon syvälle juurakkoon ja antaa sille kunnolla kyytiä.

– Raipe riuhtoo sitä kuin pyydystäisi eläintä. Mäyräkoiriahan käytettiin alunperin mäyrän metsästyksessä. Raipe saattaa leikkiä täällä pallon tai kävyn kanssa parikin tuntia, omistaja Heli Lukkarinen sanoo.

30 vuotta Länsi-Pasilassa asunut Lukkarinen käy koirapuistossa säännöllisesti. Hän kehuu puiston metsäistä tunnelmaa.

–  Tämä on erittäin hyvä puisto, jossa ei ole liikaa hienouksia. Täällä tutustuu myös uusiin ihmisiin. Olen käynyt puistossa neljän vuoden ajan ja tutustunut sinä aikana enemmän uusiin pasilalaisiin kuin aiemmin yhteensä.

Koirapuisto on lähellä Laakson ratsastusstadionia ja Ruskeasuon talleja.

– Kävelemme usein siellä suunnalla. Hevosten kohtaaminen on Raipelle hyvää siedätyshoitoa. Tavoitteena on, ettei Raipe haukkuisi hevosille.

Koirien ja hevosten lisäksi Keskuspuistossa on myös villieläimiä.

– Haukka pesii tässä lähellä. Olen nähnyt myös paljon kettuja ja lumikon. Keskuspuistossa on hyvää aarnimetsää.

Nelivuotias Raipe on puiston vakiovieras.

5554157-n.jpg

Pinja Karuveha sekä koirat Åkki, Zoda ja Tixa olivat Länsi-Pasilan koirapuistossa ensimmäistä kertaa. Ensivaikutelma oli hyvä. Kuva: Johanna Erjonsalo

Henki täällä on näyttänyt hyvältä. Puisto ei ole liian pieni eikä liian iso. Myös isot koirat ovat olleet yhdessä sopuisasti.

Pelkästään kehuja koirapuisto ei Lukkariselta saa.

– Varsinkin tämä pienten koirien puoli kaipaisi paremmat valot. Talvella on hyvin pimeää. Pienet koirat pääsevät myös verkkoaidan ali isojen puolelle. Raipekin vaan laittaa lonkat länään ja ryömii sinne. Olemme yrittäneet tilkitä aukkoja kaatuneiden puiden rungoilla. Olen laittanut parannusehdotuksista palautetta kaupungille, mutta en ole saanut vastausta.

Helsingin kaupungilta kerrotaan, että puisto on savisella maalla, joten se on usein pehmeä. Aukkoja yritetään tilkitä mahdollisuuksien mukaan.

– Viime kädessä koirat ovat aina omistajiensa vastuulla, puistovatsaava Pekka Engblom Helsingin kaupungilta kommentoi Helsingin Uutisille.

Eri Facebook-ryhmissä on käyty paljon keskustelua koirien ulkoiluttajista, jotka eivät pidä lemmikkejään kytkettyinä Keskuspuistossa.

Heli Lukkarinen sanoo, että hän on kohdannut ainoastaan sellaisia ulkoiluttajia, jotka ovat osanneet pitää vapaana kulkeneet koirat hyvin hallinnassa.

– Mutta ei niin pitäisi tietenkään olla. Laki on laki. Mitä enemmän täällä on koiria, sitä enemmän on erilaisia ja eri tavalla koulutettuja koiria.

5554158-n.jpg

Enni Kettunen ja Matias Koivisto ulkoiluttivat Hilla-koiraa. Kuva: Johanna Erjonsalo

Koirapuistossa on yleensä korkeintaan kymmenen koiraa kerrallaan. Lukkarisen mukaan molemmat puolet ovat niin isoja, että tilaa on riittävästi.

Ensimmäistä kertaa koirapuistossa vieraileva Pinja Karuveha on kulkenut aiemmin vain puiston ohi.

– Henki täällä on näyttänyt hyvältä. Puisto ei ole liian pieni eikä liian iso. Myös isot koirat ovat olleet yhdessä sopuisasti.

Karuvehalla oli mukanaan kolme koiraa: kiinanharjakoirat Åkki ja Zoda sekä unkarilainen paimenkoira Tixa. Enni Kettunen ja Matias Koivisto puolestaan ulkoiluttivat Keskuspuiston poluilla länsigöötanmaanpystykorva Hillaa.

– Kierrämme yleensä syrjäisempiä polkuja, ettei tarvitse väistellä polkupyöräiljöitä. Heitä on isoilla väylillä paljon kello 16 jälkeen, kun työt loppuvat. Aamulla teemme ensimmäiset lenkit hyvin aikaisin.

LUE LISÄÄ: Helsingin Uutisten Pasila – pääkaupungin uusi keskusta -erikoisliite on ilmestynyt!

Liite valottaa Pasilan historiaa, nykyhetkeä sekä tulevaisuutta.

Kymmenen kilometrin mittainen

  • Keskuspuisto täytti sata vuotta vuonna 2014. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi arkkitehti Bertel Jungin suunnitelman Helsingin Keskuspuistoksi vuonna 1914.
  • Noin kymmenen kilometrin mittainen Keskuspuisto alkaa Töölönlahdelta ja päättyy Haltialaan.
  • Ulkoilureittejä on yhteensä noin sata kilometriä. Osa niistä on talvisin hiihtolatuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jättimäinen kauppakeskus huolestutti 8-lapsisen perheen äidin – Sacdiyo, 41: "Itä-Pasilassa liikkuu muitakin kuin tuttuja kasvoja"19.10.2019 20.10
Arkkitehti kertoo syyt, miksi Tripla valmistui 1,5 vuotta etuajassa – "Sitä ihmeteltiin myös ulkomailla"17.10.2019 06.45
Pasilan kirjaston satutunneille tullaan myös kauempaa – "Viimeksi olin pukeutunut kissaksi ja esimieheni koiraksi"18.10.2019 20.30
Kuvat: Yli 50 katutaideteosta värittää betonista Itä-Pasila – 34 metriä korkea Ilmatar on todellinen katseenvangitsija20.10.2019 20.40
Koiran ruokavaliosta on vaikea tehdä ilmastoystävällistä – "Tärkeää on, että ruoka sopii koiralle", sanoo viiden koiran emäntä Minna9.11.2019 08.30
Snautserin tuijotus pelasti kylmettyneen miehen hengen – Kennelliitto palkitsee helsinkiläisen sankarikoiran ja 12 muuta hauvaa21.10.2019 17.08
Tutkija: Koira rakastaa omistajaansa kuin vauva äitiään14.9.2015 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu