Puheenaihe

40 valtuutettua vetoaa Malmin kentän puolesta Helsingissä – "Tämä ei voi olla kaupungin tapa toimia"

Malmin lentokentälle on suunniteltu asuntoja 25 000 asukkaalle.

Päivi Tuovinen

Kymmenet Helsingin kaupunginvaltuutetut vetoavat pormestari Jan Vapaavuoreen sekä kaupungin virkamiehiin lopetusuhan alla olevan Malmin lentokentän puolesta.

Yhteensä 40 valtuutettua ja varavaltuutettua julkaisi keskiviikkona avoimen kirjeen, jossa he ilmaisevat huolensa kenttäkiistasta.

Valtuutettujen mukaan riidassa pitäisi ottaa kahden vuoden aikalisä, jona aikana ilmailutoiminta Malmilla voisi jatkua määräaikaisin vuokrasopimuksin. Helsinki on irtisanonut lentokenttätoiminnan vuokrasopimuksen päättymään tämän vuoden loppuun.

Lisäksi kirjeessä vaaditaaan, että Helsinki edellyttää valtiota toteuttamaan lupaukset vaihtoehtoisen kentän löytämisestä.

Allekirjoittajina on joukko kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n, keskustan, Sinisten ja Liike Nytin valtuutettuja, mutta myös piraattien valtuutettu sekä yksi valtuutettu vihreistä, Vasemmistoliitosta ja Seitsemän tähden liikkeestä.

SDP:n ryhmästä mukana on kaksi valtuutettua.

Valtaosa vihreiden, SDP:n ja Vasemmistoliiton valtuutetuista ei ole laittanut nimeään kirjeeseen.

Helsingin valtuustossa istuu yhteensä 85 valtuutettua, joten kirjeen allekirjoittajat ovat vähemmistössä.

Valtuutettujen mukaan Helsingin kaupunki on ottanut jyrkän asenteen lentokentällä toimivia yrittäjiä kohtaan. He vetoavat Vapaavuoreen tilanteen rauhoittamiseksi.

– Lentokentän toimijat ovat ottaneet yhteyttä meihin ja kertoneet, että kaupunki ei suostu keskusteluun asiassa. Tämä ei voi olla Helsingin tapa toimia.

Kirjeen mukaan kentän yrittäjät "ovat akuutin kriisin äärellä".

– Liiketoimintaa ei saa lopettaa estämällä lentotoimintaa, sillä alueelle ei ole vielä vuosiin muuta tarvetta. Eduskunnan edellyttämiä korvaavia toimintamahdollisuuksia ei ole toteutettu Helsingin seudulle. Kaupungin tulee vaatia valtiota toteuttamaan eduskunnan lausuman mukaiset vaihtoehdot, kirjeessä vaaditaan.

Kaupunkiympäristön toimialalla on käynnissä Malmin kentän ensimmäisten alueiden asemakaavoitus ja se on ilmoittanut tavoitteekseen käynnistää asuntorakentaminen Nallenrinteeksi nimetyllä kaava-alueella niin pian kuin mahdollista, heti 2020-luvun alkupuolella.

Kaikkiaan Helsingin tavoitteena on rakentaa Malmille asuntoja jopa 25 000 ihmiselle. Kentälle on etsitty korvaajaa eri puolilta Uuttamaata mutta tuloksetta.

Vuosia jatkuneessa riidassa on kyse myös luonnonsuojelun ja kulttuuriperinnön vaalimisesta. Muun muassa Museovirasto ja Suomen Luonnonsuojeluliitto ovat arvostelleet asuinrakennussuunnitelmia liiasta massiivisuudesta.

– Malmin lentokenttäalueen luonto on tärkeä koillisen (Helsingin) asukkaille ja koko kaupungille. Olemme kuulleet luontoasiantuntijoiden järjestämillä kaavakävelyillä uhanalaisista eliölajeista, jopa direktiiveillä suojelluista. Lentokenttä on muotoutunut Helsingissä ainutlaatuiseksi luontokeitaaksi. Asiantuntijoiden mukaan sen säilyttäminen on käytännössä mahdotonta, jos alue käytetään suunnitellusti asuntorakentamiseen, valtuutetut kirjoittavat avoimessa kirjeessään.

Valtuutetut vetoavat myös kaupunkilaisten mielipiteisiin.

– Kaupungille on tehty useita aloitteita asiasta, jopa Suomen suurin kuntalaisaloite, jonka valtuusto hylkäsi vedoten edustukselliseen demokratiaan. Kansalaisten ääntä tulee kuitenkin kuulla myös vaalien välissä.

Yhtenä vaihtoehtona kirjeessä väläytetään, että asuntorakentamista suunnattaisiin Malmin sijasta Ilmalaan.

– Rakennusmaata Helsingissä on tarpeeksi vuosikymmeniksi, joten kiirettä Malmin asuntorakentamisen kanssa ei ole.

Edit klo 13.27. Jutun otsikosta ja toisesta muutettu valtuutettujen ja varavaltuutettujen määrää. Faktalaatikkoon lisätty Toni Ahvan (sin.) nimi, joka puuttui alkuperäisestä allekirjoittajalistasta.

Nämä valtuutetut ovat allekirjoittaneet kirjeen

Toni Ahva (Sin)

Outi Alanen (Vas)

Sirpa Asko-Seljavaara (Kok)

Eva Biaudet (Sfp/Rkp)

Mika Ebeling (KD)

Laura Finne-Elonen (Sfp/Rkp)

Juha Hakola (Kok)

Jussi Halla-aho (PS)

Joel Harkimo (Liik)

Nuutti Hyttinen (PS)

Atte Kaleva (Kok)

Tapio Klemetti (Kok)

Laura Kolbe (Kesk)

Pia Kopra (PS)

Kauko Koskinen (Kok)

Terhi Koulumies (Kok)

Heimo Laaksonen (Kok)

Sami (Frank) Muttilainen (Vas)

Björn Månsson (Sfp/Rkp)

Jarmo Nieminen (Vihr)

Jussi Niinistö (Sin)

Mia Nygård (Kok)

Dennis Pasterstein (Kok)

Jaana Pelkonen (Kok)

Terhi Peltokorpi (Kesk)

Petrus Pennanen (Pir)

Pekka Puska (Kesk)

Mika Raatikainen (PS)

Marcus Rantala (Sfp/Rkp)

Mari Rantanen (PS)

Mirita Saxberg (Liik)

Juhani Strandén (PS)

Sampo Terho (Sin)

Kimmo Tiilikainen (Kesk)

Matias Turkkila (PS)

Ulla-Marja Urho (Kok)

Tuomo Valokainen (sit/SD)

Mauri Venemies (KD)

Sinikka Vepsä (SD)

Paavo Väyrynen (STL)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaupunki irtisanoi Malmin kiitotien vuokrasopimuksen, kiista hallinto-oikeuteen – "Lentotoimintaa voitaisiin jatkaa ainakin 2022 asti"23.8.2019 11.42
Museovirasto jyrähti Malmin lentokentän puolesta – myös luontoväki vastustaa Helsingin rakentamissuunnitelmia29.7.2019 11.52
Malmin kentässä taas uusi käänne: "Hyvä, että valitustie on olemassa" – vihreiden kärkipoliitikko uskoo silti, että lapio lyödään maahan 202511.4.2019 12.14
Pienkoneet häädettiin pakkaseen Malmin kentän hallista, nyt tilaa tarjotaan 1000 e/vrk -vuokralla – ilmailijat suuttuivat: ”Löytyykö Stadista kalliimpaa?”28.1.2019 20.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu