Puheenaihe

Muistatko nämä 9 ruoka-ainetta, joita ei saa syöttää koiralle – pienikin määrä voi aiheuttaa myrkytyksen

Sopimatonta ruoka-ainetta syönyt koira voi olla huonovointinen. Kuvituskuva.

Arkisto/ Riitta Ketola

Olohuoneen pöydälle on unohtunut puolilleen syöty suklaalevy. Tyhjä folio löytyy lattialta, kun tulet kotiin. Koira lipoo huuliaan ja näyttää syylliseltä. Tuttu tilanne?

Kun koira pistelee poskeensa jotakin sopimatonta, koiran tilaa on syytä seurata. Jotkin ruoka-aineet voivat aiheuttaa vatsavaivoja tai pahimmillaan vakavan myrkytyksen.

 

Yhdeksän ruoka-ainetta on koiralle vaarallisia, listaa Agria Eläinvakuutus. Pullataikinakulhon esipesu kannattaa hoitaa muutoin kuin koiratyövoimalla, sillä hiiva ja hiivaa sisältävät taikinat ovat koirille vaarallisia. Myös viinirypäleet ja niistä tehdyt rusinat ovat kiellettyjen listalla.

Suolaa ja sipulia sisältävät ihmisruuat kannattaa jättää antamatta. Kaakao, suklaa sekä pähkinät, erityisesti macadamia-pähkinät ovat koiralle vaarallisia.

Älä myöskään jätä purukumeja tai pastilleja koiran saataville, koska ksylitoli voi pieninäkin annoksina olla koiralle vaarallinen. Esimerkiksi viisikiloinen koira tarvitsee välitöntä eläinlääkärihoitoa yhdestä syödystä pastillista.

Vaaratilanteen arvioimiseksi pyri selvittämään, mitä ja kuinka paljon koira on syönyt sopimatonta ruoka-ainetta ja kuinka kauan siitä on kulunut aikaa. Jos olet epävarma, tuleeko koira viedä eläinklinikalle vai voiko koiraa auttaa kotikonstein, kannattaa asia varmistaa eläinlääkäriltä esimerkiksi soittamalla tai etäeläinlääkäripalvelun avulla.

 

Myrkytyksen oireet vaihtelevat syödyn aineen ja sen määrän mukaan. Yleisimpiä ruoka-aineiden aiheuttamia myrkytyksen oireita ovat oksennus, ripuli, vatsakivut ja kova jano.

Useimmiten myrkytyksen oireet näkyvät muutaman tunnin sisään sopimattoman aineen syömisen jälkeen, mutta osa oireista ilmenee vasta myöhemmin. Esimerkiksi maksa- ja munuaisvaurioiden oireet saattavat näkyä vasta ensimmäisen parin vuorokauden aikana.

Jos siis koirasi on syönyt jotain sopimatonta, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin vaikka koiralla ei heti näkyisikään oireita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lemmikkieläinten myrkytyksiä jo lähes sata – nämä myrkyt uhkaavat koiria ja kissoja17.10.2019 07.00
Epäily: Koira kuoli sinilevämyrkytykseen Vantaalla – näin tunnistat, onko omalla lemmikilläsi vaarallisia oireita16.8.2019 05.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu