Puheenaihe

Viinit ovat asukkaiden suosikkijuomia helsinkiläisessä seniorikodissa – "Sitten tulevat konjakki tai ihan vain olut"

Metta Salonen valmistautuu Wilhelmiinan seniorikodin ravintolassa isänpäivään.

Sakari Nupponen

Valoisa aula. Ilma sakeana puheensorinaa. Sinut otetaan tervehtien ja hymyillen vastaan. Tällaiseen ravintolapalveluun ei ole tottunut. Yllätys on kaksinkertainen, jos odotusarvo on ”laitoskeittiö”.

Wilhelmiinan seniorikodin ravintola on aivan jotain muuta kuin mielikuva julkisuudessa ryvettyneestä alasta. Kokki Qasir Shabbit auttaa asiakkaita seisovan pöydän ääressä, esimiehen tehtäviä tekevä Sanna Aalto jelppii muita tiskissä ja ravintolatyöntekijä Metta Salonen esittelee kakkuja.

Hyvä meininki. Jo kehonkieli kertoo. Täällä viihtyvät niin asiakkaat kuin henkilökunta.

Ikäihmiset syövät liian vähän ja väärin -uutisointi menee nurin, kun noukkii esimerkkejä Wilhelmiinan viime viikon ruokalistalta: torstaina liha-kasvispata, perjantaina lindströminpihvi, lauantaina koskenlaskijan lohta venäläiseen tapaan ja sunnuntaina naudan niskapaistia.

– Ravitsemus, ulkonäkö ja tietenkin maku, Sanna Aalto selvittää.

Vaihtelua lisäävät teemaviikot, kuten Unkarin viikko pörkölteineen ja 1970-luku wieninkeikkeineen. Jälkimmäinen muistutti asiakkaiden ruuhkavuosista. Brassiviikon suosio suorastaan yllätti kaikki.

Aallon mukaan suosituimpia ruokia ovat kuitenkin kaikki perinteiset kotimaiset keitot sekä broileriruoat. Kaalilaatikko ja kaalikääryleet ovat etenkin miesten mieleen.

Isänpäivän ruokalistaa rakennetaan isien näkökulmasta: kalaa, naudanpaistia ja kakkua.

Kakut keittiö leipoo itse, kuten tekee myös kaikki ruoat.

– Se onkin ensimmäinen kysymys, jonka uudet asukkaat ja heidän läheisensä esittävät. Kaikki tehdään itse, ja tuoreet leivät tulevat joka arkiaamu Kanniston leipomosta.

Asumispalvelukeskuksen ja sen ravintolan nimi juontuu Miina Sillanpäästä ja hänen säätiöstään. Wilhelmiinalla on jopa oma nimikkokakkunsa, jota tarjotaan nimenomaan Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä, ensimmäinen lokakuuta. Siitä tuli suositeltu liputuspäivä vuonna 2016.

Että kuka? Miina Sillanpää toimi kansanedustajana 38 vuotta. Hänestä tuli myös Suomen ensimmäinen naisministeri vuonna 1926. Puoluekannalta piikojen puolesta puhujana tunnettu Sillanpää oli sosialidemokraatti.

Wilhelmiinan ravintola on auki myös ulkopuolisille asiakkaille.

– Kaikki ovat tervetulleita, Aalto sanoo.

Lähialueella asuu paljon eläkeläisiä ja heitä houkutellaan 20 prosentin alennuksella.

Talossa sijaitsee Pikku Huopalahden ainoa kahvila, joka palvelee aamukahdeksasta iltakuuteen. Muut lähimmät kahvilat löytyvät Ruskeasuolta Folkhälsanin uudesta talosta, Ruskeasuon palloiluhallista ja Teboilin huoltamolta.

Anniskeluoikeudet ovat erikoisuus, joka ei tule heti mieleen, kun puhutaan ikäihmisten palveluista. Kumma ennakkoluulo, sillä täällä anniskelu ei ole tabu.

– Valko- ja punaviinit ovat suosituimpia. Sitten konjakki tai ihan vain olut, Aalto kertoo.

Arkiseen lounasaikaan ei näy suurta menekkiä alkoholille.

Hyllyssä näyttää olevan Monopol-konjakkia ja Silver Giniä.

Todella 1970-lukulaisia molemmat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu