Puheenaihe

50 vuotta toiminut pikatukku kiinni Porvoossa, pienyrittäjät pulassa – "Toimitukset tehdään nyt Helsingistä"

Metro-Pikatukku myy varastonsa loppuun tällä viikolla. 50-vuotisen historian omaava tukku sulkee ovensa perjantaina.

Aada Hotti

Porvoon Tarmolassa 50 vuotta asiakkaita palvellut Metro-Pikatukku sulkee ovensa lopullisesti tämän viikon perjantaina.

Syksyinen yt-neuvottelujen päätös tuli järkytyksenä sekä työntekijöille että asiakkaille.

– Tämä on otettu tyrmistyneenä vastaan. Meillä on asiakkaina muun muassa paikallisia ravintoloita, grillejä, kauppoja, kioskeja ja hoitokoteja, pikatukkupäällikkö Jennifer Salonen kertoo Uusimaa-lehdelle.

Porvoon Metro-Pikatukun asiakkaista euromääräisesti noin puolet on ollut noutoasiakkaita.

– Etenkin pienyrittäjät, jotka eivät pysty ottamaan suurempia toimituksia kerralla vastaan vaan asioivat itse täällä päivittäin, osa jopa useamman kerran päivässä, jäävät pulaan. Lisäksi on paljon kesäasiakkaita, kuten kesäravintolat, kesäkahvilat ja muut, joille on tärkeää voida asioida itse tukussa päivittäin, Salonen harmittelee Uusimaalle.

Toimitusasiakkaita tukulla on Porvoon lisäksi Loviisassa ja Pyhtäällä.

– Toimitukset tehdään heille nyt Helsingistä Pitäjänmäen Metro-Tukusta. Asiakkaamme on siirretty sinne viime keskiviikkona, Salonen sanoo.

Metro-tukun toiminta päättyy Porvoossa nyt lopullisesti. Yksi tärkeimmistä syistä tukkuliikkeen sulkemiseen on vuokrakiinteistön huono kunto. Porvoolaistukku on toiminut samoissa tiloissa 50 vuotta, vuodesta 1969.

Wihuri Oy Aarnio Metro-tukun omistukseen se siirtyi 1990-luvun loppupuolella.

– Vuokratilassa on jouduttu tekemään tämän ja osittain jo viime vuoden aikana tilapäisjärjestelyjä, jotta se olisi turvallinen työskennellä ja asiakkaillekin sopiva. Yhteinen arviomme kiinteistön omistajan kanssa on, että sen korjaaminen vaatimustemme mukaiseen käyttöön olisi aika iso investointi, perustelee sulkemista toimialajohtaja Juha Mattila.

Korvaavaa tilaa ei ole etsitty eikä suunnitteilla.

– Kokonaan uuden tukun perustaminen olisi investointina miljoonaluokkaa kaikkine kylmäkoneineen. Tukku on tilana tekniikkaa vaativa. Elintarvikkeilla on oltava kolme eri lämpötilaa. Pienemmillä markkinoilla on aika iso kynnys lähteä uutta rakentamaan, Mattila selittää Uusimaalle.

Lähimmät Metro-tukun toimipisteet sijaitsevat jatkossa Pitäjänmäellä Helsingissä sekä itään päin lähtiessä Lappeenrannassa.

– Pienille noutoasiakkaille tämä on tietysti valitettava tilanne. Meidän keinomme palvella heitä, eivät ole enää samanlaiset kuin tähän asti, Mattila myöntää.

Mattila muistuttaa tukkualan muuttuneen viime vuosina.

– Alun perin tukut olivat paikkoja, mistä noudettiin itse kuorma aamulla. Nykyisin kauppatapaa on jo vuosia muutettu määrätietoisesti siihen suuntaan, että asiakkaat valitsevat mieluummin tavaroiden erillistoimituksen. Kokonaisuudessa tämä edustaa jo reilua puolta kaikista asiakkaistamme, vaikka pistekohtaisia eroja toki on, Mattila sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu