Makumaailma

Helsingin uuden sushifirman taustalla on 100 vuotta historiaa – Alf Dernjantinin suku on tehnyt kalakauppaa 4 polvessa

Alf Dernjatin (vas.) ja Kristian Santanen valmistavat Sörnäisten Tukkutorilla muun muassa sushia.

Sakari Nupponen

Feodor, Nikolai, Leonid ja nyt Alf. Neljännen polven Dernjatin jatkaa isiensä työtä Helsingissä.

Aivan vasta-alkaja hän ei ole, sillä on ollut kalabisneksessä 35 vuotta, jos laskee työn alkaneeksi siitä, kun isä maksoi 12-vuotiaalle pojalleen ensimmäisen palkan.

Muutama välivuosi tuli, ja Alf Dernjatin palaa kalojen tukkukauppaan sen jälkeen, kun perinteinen sukuyhtiö Helsingin Kalansavustamo Oy meni 2015 konkurssiin Keravalla. Sinne yritys oli joutunut muuttamaan Kalasataman kaupunginosan rakennustöiden tieltä.

Dernjatinin mukaan konkurssiin oli useita syitä. Yksi oli kalliiksi tullut investointi Keravan Kalatalon tuotantolaitoksiin.

Uuden yrityksen nimi on Fisu Pojat Oy ja se toimii Sörnäisten Tukkutorin alueella. Ei kaukana Kalasatamasta.

Tilat hyväksyttiin käyttöön keskiviikkona, ja niissä Dernjatin käynnistää yhteistyökumppaninsa Kristian Santasen kanssa myös Fisushi-nimisen sushikeittiön. Se toimittaa kaupoille valmiiksi pakattuja sushilaatikkoja ja sushiannosten komponentteja. Jalostamon kautta kulkee kuutena päivänä viikossa satoja kiloja kalaa.

Aiemmin samoissa tuotantotiloissa toimi Helsingin Meijeriliike -niminen pienjuustola ja sitä ennen gluteenittomaan ruokaan erikoistunut Gluto.

K-Supermarket Lasihytti Espoon Kauklahdessa on ensimmäinen kauppa, jossa Fisushin annokset kootaan paikan päällä asiakkaiden silmien edessä. Tällaista kaupan sisäistä ravintolatoimintaa on yrittäjien mukaan tarkoitus laajentaa muuallekin.

5660387-n.jpg

Kalakauppias Feodor Dernjatin (oik.) Helsingin Kauppatorilla. Kuva:

Dernjatinien sukukronikka on monipolvinen ja alkaa Aunuksen Karjalasta, josta perhe oli muuttanut Pietariin 1850-luvulla. 1900-luvun alussa heillä oli herkku- ja kalakauppa Nevski prospektilla – Pietarin pääkadulla.

Viipurilaisen liikekumppanin houkuttelemana Feodor tuli käymään Suomeen, ihastui ja haki pois perintöosuutensa Venäjältä. Viipurin Honkaniemestä hän myi Pietarin miljoonamarkkinoille mansikoita ja savukalaa, kunnes tuli vallankumous ja raja meni kiinni. Feodor muutti Helsinkiin 1920-luvun alussa.

Vuonna 1926 perustettu Helsingin Kalasavustamo Oy ja sen edeltäjät ehtivät toimia useissa osoitteissa ennen kuin yhtiö muutti 1970 Kalasatamaan. Ensimmäinen osoite oli Ludviginkadulla entisen leipomon tiloissa, toinen Uudenmaankadulla ja kolmas Sofianlehdossa, jossa toimi myös kanala ja kana-agentuuriliike. Sitten suku asettui pitkäksi ajaksi Käpylään Tinasepäntielle. Ennen firman muuttoa Kalasatamaan, sillä oli myös toinen savustamo Satakunnassa Merikarvialla.

Kun suvun kronikka kirjoitettiin 2002, kalansavustamossa oli juuri riehunut raju tulipalo, ja tiedossa oli, että vuokrasopimus kaupungin kanssa Kalasatamassa päättyy 2010. Viimeinen kappale ounasteli: Nähtäväksi jää, löytyykö Helsingin Kalansavustamolle uutta paikkaa ja työn jatkajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Veijo Votkin tuli 50 vuotta sitten Helsinkiin etsimään töitä ja päätyi teurastamolle – pyörittää nykyään makkaratehdasta: "Pitäisikö myös saastuttavaa viljelyä verottaa?"11.4.2019 06.45
Suomen suurimpaan Lidliin tulee aito kalasavustamo – taustalla omia polkujaan kulkeva lihatukkuri11.11.2019 06.25
Alastomana sushipöytänä työskentelevä nainen kertoo avoimesti – näin intiimialueet käsitellään ruokailun ajaksi17.9.2019 22.00
Suomalainen ruokakauppa ensimmäistä kertaa ehdolla maailman parhaaksi – Sushin ja itse tehdyn jäätelön markettikansan kärryihin tuonut kauppias Markku Hautala: "Rajoja ei ole"9.7.2019 21.55
Ravintolamaailma uudistetaan Kaaressa – tilalle tulee muun muassa hehkutettu sushipaikka21.2.2019 19.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu