Puheenaihe

Mies, 29, lukitsi tytön autoon ja vaati seksiä – rikosrekisterissä aiempia raiskauksia, sai nyt yhdyskuntapalvelua

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä neljä kuukautta vankeutta keravalaiselle vuonna 1987 syntyneelle miehelle.

Hän suorittaa vankeusrangaistuksen 120 tunnin yhdyskuntapalveluna.

Tuomittu houkutteli porvoolaisen, teon aikaan 13-vuotiaan tytön autoonsa ja ajoi syrjäiseen paikkaan Peippolassa. Tämän jälkeen hän oli pyytänyt tytön kanssaan takapenkille, lukinnut ovet, kehunut ulkonäköä, tarjonnut alkoholia ja lähennellyt yrittäen suudella.

Mies yritti päästä uhrin kanssa sukupuoliyhteyteen koskettelemalla ja yrittäen muutoin tehdä seksuaalisia tekoja, jotka ovat omiaan vahingoittamaan tämä kehitystä.

Tyttö oli irrottautunut otteesta ja lopulta mies oli useiden pyyntöjen jälkeen päästänyt hänet poistumaan.

Asianosaisten suuren, 16 vuoden ikäeron, teon suunnitelmallisuuden ja teko-olosuhteiden vuoksi syyttäjä haki rangaistusta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Perusteena oli myös miehen aiemmat seksuaali- ja väkivaltarikostuomiot. Mies on tuomittu aiemmin raiskauksista, vapaudenriistosta, pahoinpitelystä ja yksityiselämää koskevan loukkaavan tiedon levittämisestä.

Hänellä on ollut aiemminkin rikosepäilyjä ja lähestymiskieltoja muissakin oikeusistuimissa. Varhaisin lainvoimainen tuomio muun muassa seksuaalirikoksista on vuodelta 2009.

Syyttäjän mukaan aiemmat tuomiot ja epäilyt ja uuden rikoksen suhde osoittavat miehen olevan ilmeisen piittaamaton lain kieltoja ja käskyjä kohtaan.

Porvoossa tapahtuneesta rikoksesta keravalainen mies saa korvattavaa kaikkiaan 15 742 euroa, joista osa maksetaan valtion varoista.

Käräjäoikeus huomioi rangaistusta määritellessään Helsingin hovioikeuden päätöksen, joka koski Tuusulan käräjäoikeuden marraskuussa 2017 tekemää tuomiota.

Rikoksen uhrille maksettavaksi lankeaa 3 000 euron korvaus tilapäisestä haitasta, 1 000 euroa kärsimyksestä, 1 688 euroa sairaanhoitokuluista ja 697 euroa matkakuluja viivästyskorkoineen syyskuusta 2017 lukien sekä 106 euroa todistelukustannuksia, 80 euron rikosuhrimaksu ja 141 euroa ansiomenetyksen korvauksena.

Valtion varoista maksettaviksi jäävät molempien asianajajien kulut eli tuomitun oman asianajajan 3 872 euron lasku ja asianomistajan edustajalle 5 158 euroa viivästyskorkoineen.

Tapauksen käsittely henkilö- ja terveystietoja sisältävine asiakirjoineen on julistettu salaiseksi.

Tuomiosta kertoi ensin Uusimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu