Puheenaihe

Keskipalkka jopa 2500 e/kk, ja nyt tällä alalla on nuoren duunarin markkinat – "Kilpailu sopivista työntekijöistä on kovaa"

Onniselle tulee ja lähtee 100 autolastia päivässä. Inka Lajunen kiertää varastotehtävissä.

Ari Peltonen

Onnisen jakelukeskuksessa työskentelevä Kati Pirinen on yksi niistä sadoista nuorista, joilla on nyt kysyntää.

Parhaillaan monet keskusvarastot hakevat kausityövoimaa ja vakituisia ammattilaisia.

Pirisellä on takanaan kahdeksan kuukautta erilaisissa varastotehtävissä.

Pirinen tuli Onnisen Hyvinkään jakelukeskukseen kuten moni muukin, eli tuttavan vinkistä. Takana ovat merkonomin opinnot.

– Kivaa ja vaihtelevaa työtä. Sain kolmen viikon perehdytyksen. Hyvä työilmapiiri auttaa jaksamaan, jos joskus väsyttää, hän tuumii.

Lähellä automaattivaraston hyllytyksessä työskentelee Inka Lajunen, neljättä vuotta. Myös hän tuli merkonomipohjalta. Kesätyöt vaihtuivat vakituiseen työsuhteeseen.

Hyvänä puolena työilmapiirin lisäksi Lajunen listaa K-kortin alennukset, sillä työpaikka kuuluu Keskoon. Kuntosalikin löytyy.

Onninen hakee määräaikaisia 3–6 kuukauden työsuhteeseen. Kannustimena on tuotantopalkkiomalli, vielä normaalin palkan lisäksi.

Hyvinkään jakelukeskuksessa työskentelee 380 henkilöä, joten vaihtuvuutta riittää.

– Volyymi on kasvanut ja työvoiman tarvekin. Haetaan lisää, että saataisiin joustoa jo lomien takia, toteaa jakelukeskuksen päällikkö Mikko Miettinen.

Vuokratyövoimaa yritys ei juuri käytä.

– Vuokratyöläisetkin on koulutettava. Jos sama henkilö ei tulekaan sen kahden viikon jälkeen, siinä on mennyt meiltä vakituisen henkilön työaikaa koulutukseen.

Würthillä Riihimäellä näkyy sama kehitys, pitkään jatkunut talouskasvu on lisännyt työvoiman kysyntää kaikilla aloilla, myös varastotehtävissä.

– Kilpailu sopivista työntekijöistä on kovaa. Ainakin toistaiseksi olemme onnistuneet rekrytoimaan tarvittavat työntekijät logistiikkakeskukseemme, Würth Oy:n henkilöstöjohtaja Jussi Tapanainen kertoo.

Riihimäellä logistiikkakeskuksessa ja pääkonttorilla on 350 työntekijää, joista 185 varastotehtävissä.

Lisäksi yhtiö tarjoaa kesätöitä noin 50 nuorelle, joista monet jatkavat työskentelyä tuntityöntekijöinä kesätöiden jälkeen opintojen ohella.

Broman Logisticsilla suurin osa on myös vakinaisia työntekijöitä.

– Ammatillisesti valmiiden, kokemusta omaavien työntekijöiden löytyminen on kiven alla, ja heistä on logistiikkatoimijoiden välillä kova kilpailu, toteaa Broman Groupin toimitusketjujohtaja Petri Nietula.

Tällä hetkellä Hyvinkäällä yhtiöllä on noin 170 henkilöä töissä, parhaimmillaan kevään ja kesän aikana yli 200.

– Meillä on uudet siistit tilat, uudehko lavasiirtokalusto. Lisäksi tarjoamme alennukset konsernimme myymälöihin, on hyvät taukotilat, kahvit tarjotaan, liikuntaharrastuksia tuetaan ja logistiikkakeskuksesta löytyy henkilökunnalle kuntosali. Tarjoamme myös koulutusmahdollisuuksia ja urapolkuja, Nietula luettelee.

Yleistuntuma on, että varastotöitä voi tehdä monenlaisella taustalla, ilman aiempaa alan työkokemusta. Varastoala on kehittynyt viime vuosina huimasti. Automaatio- ja logistiikan tietojärjestelmät ovat yleensä aina yrityskohtaisia. Plussaa on varastoalan koulutus, trukinajotaito ja työturvallisuuskortti.

Tarvitaan myös riittävä suomen kielen taito, sillä tuotenimet ovat yleensä suomeksi.

Varastotyöntekijän koulutus ja palkka

Työn hakijalta edellytettävä koulutus on työnantajakohtaista. Valtaosa logistiikka-alan yrityksistä edellyttää joko kohtalaisen vahvaa työkokemusta tai alan ammatillista koulutusta.

Koulutuksena voi olla esim. logistiikka-alan perustutkinto, josta valmistuu varastonhoitajaksi tai palvelulogistiikan ammattitutkinto, jota opiskellaan useimmiten työsuhteessa oppisopimuskoulutuksella. (Hyriassa 20-30 oppilasta vuositasolla.)

Perustutkintoa voi opiskella työvoimakoulutuksena, omaehtoisena opiskeluna tai oppisopimuskoulutuksena (Hyriassa 60-80 oppilasta vuositasolla). Molemmissa koulutuksen kesto noin vuosi. 70 % koulutuksen käyneistä yleensä työllistyy heti.

Duunitorin mukaan keskimääräinen kuukausipalkka tehtävänimikkeelle varastotyöntekijä on 2 496 euroa kuukaudessa.

Palkka oli kuntasektorilla 2 058 € ja yksityisellä sektorilla 2 503 € .

Keskipalkka perustuu koko maan palkkatietoihin vuodelta 2018.

Palkkaan vaikuttaa myös esimerkiksi sijainti, koulutusaste, toimiala ja työkokemus.

Kaupan alan TES:n mukainen varastoalan minimipalkka on 1 780 euroa kuukaudessa, jos henkilöllä ei ole työkokemusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu