Puheenaihe

Perheen karu kohtalo: Poika nukkui kotitalon yläkerrassa – murtomies mellasti alhaalla

Arkisto

Kolmihenkisen perheen kotiin murtauduttiin viime viikon torstaina. Kaksikerroksisessa rivitaloasunnossa oli tapahtumahetkellä perheen 19-vuotias poika.

– Poikani oli katsonut tv:tä aamuyöhön saakka ja kun hän heräsi alkuiltapäivästä ja tuli alakertaan, näki hän sisään lyödyn terassin oven ikkunan ja lasinsirut lattialla, perheen äiti Minna Kotajärvi kertoo.

Sikeästi nukkunut nuorukainen ei ollut herännyt murtoääniin.

Murto sattui Tuusulassa, ja siitä uutisoi ensin Keski-Uusimaa.

Saaliikseen varas sai kaksi ajokorttia, pankkikortteja ja lompakon. Pankkikortteja ehdittiin käyttää ennen niiden kuolettamista. Eniten Kotajärveä surettaa kuitenkin korut, joita oli suurehko määrä ja niistä moniin liittyi erityistä tunnearvoa.

– Minulla oli aika paljon koruja, kultaisia, hopeisia ja pronssisia. Ne kaikki vietiin. Eniten surettaa se, että siinä meni esimerkiksi isoäidin perintökorut ja kaikki korut, jotka olen elämäni aikana saanut lahjaksi, kastelahjasta lähtien. Kokonainen historia hävisi, Kotajärvi sanoo K-U:lle.

Esimerkiksi kannettava tietokone ei varasta kiinnostanut, vaikka se oli hyvin näkyvällä paikalla.

– Koruja vietiin varmaan siksi, että ne on helppo muuttaa rahaksi, Kotajärvi miettii.

Kotajärven poika soitti heti asuntomurron huomattuaan poliisin paikalle. Partio saapui vajaan tunnin päästä. Poliisit tutkivat asuntoa ja ottivat sormenjälkiä.

– Siitä ei ole varmaa tietoa, oliko tekijä käynyt yläkerrassa, jossa poika nukkui, mutta jälkien perusteella näytti siltä, että tekijälle oli tullut kiire.

Jos Kotajärvi olisi ollut kotona, olisi hän nukkunut samassa tilassa, jossa ovi rikottiin. Herätys olisi ollut melkoinen.

– Sitä mietin, että kuinka toimintakykyinen sitä on, kun ovi isketään sisään kesken unien. Nytkin on järkyttävää, kun kodin koskemattomuutta on rikottu.

Rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista kertoo, että poliisin tilastojen valossa varkaudet tai niiden yritykset eivät ole lisääntyneet viime vuoteen verrattuna Keski-Uudellamaalla.

Tähän mennessä poliisi on kirjannut varkauksia, törkeitä varkauksia tai niiden yrityksiä yhteensä 1 473. Viime vuonna vastaava luku vuoden lopussa oli 1 540.

Asuttuun huoneistoon kohdistunut varkaus tai sen yritys tulkitaan rikoslain mukaan aina törkeäksi varkaudeksi tai törkeäksi varkauden yritykseksi.

Se, että asuntoon murtaudutaan, kun asukkaat ovat kotona, on Malmbergin mukaan todella harvinaista.

– Tällaisia tapauksia ei välttämättä esiinny edes joka vuosi.

Hän vakuuttaa, että poliisi tutkii murtoja parhaan kykynsä mukaan.

– Varsinkin törkeiden varkauksien ja niiden yritysten osalta pakkokeinolaki antaa mahdollisuuksia käyttää laajemmin erilaisia tiedonhankintakeinoja.

– Kohteissa on nykyään myös usein hyvälaatuinen kameravalvonta, ja se edesauttaa usein poliisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu