Puheenaihe

Komisario Palmun ja Mika Waltarin Helsinki aukesi uudella tavalla – tutkija: "Hän tiesi murhaajien reitit jo lapsena"

Waltarit kotonaan Töölön Tunturikatu 13:ssa vuonna 1939.

Museovirasto / Pietinen

Mika Waltarin (1908–1979) kirjoittamat Komisario Palmu -kirjat tunnetaan äärimmäisen yksityiskohtaisesta helsinkikuvauksesta.

– Uskon, että Mika Waltari on lapsuudestaan asti tiennyt, missä päin kulkivat murhaajien hyvät reitit, sanoo tietokirjailija Juha Järvelä.

Järvelä on julkaissut Mika Waltarin Helsinki -teoksen, joka esittelee Waltarin elämään ja kirjoihin liittyviä paikkoja. Tekstiä ja kirjan karttoja seuraten lukija voi kulkea Waltarin matkassa 1900-luvun alusta nykypäivään asti. Järvelä sanoo, ettei aikaisemmassa Waltari-tutkimuksessa ole ollut yhtä laajaa Helsinki-painotusta.

Esimerkiksi komisario Palmun tunnelmiin pääsee parhaiten Merikadun ja Laivanvarustajankadun maisemissa Etelä-Helsingissä. Sinne sijoittui Kuka murhasi rouva Skrofin? -kirja.

– Samalla paikalla kuvattin poikkeuksellisen paljon myös Kaasua, komisario Palmu! -elokuvaa, Järvelä kertoo.

 

Jos Etelä-Helsingin kuvaus oli Waltarin kirjoissa tarkkaa, Pitkänsillan toisella puolella kuvaus oli Järvelän mukaan epämääräisempää.

– Vaikka hänen synnyinkotinsa oli Siltasaaressa osoitteessa Saariniemenkatu 6, ei Mika Waltarilla ollut sivistyneistön poikana paljon tietoa Pitkänsillan pohjoispuolesta.

Puurakenteinen synnyinkoti purettiin 1970-luvulla. Tilalle nousi SDP:n puoluetalo, joka on nykyään asuintalo. Seinässä on Jouko Toiviaisen suunnittelema muistolaatta. Siinä on kirjailijan kasvot.

5657961-n.jpg

Kammion sairaala sijaitsi Töölön huvila-alueella Ruusulankadulta. Kuva vuodelta 1962. Kuva: HKM/Constantin, Grüberg

1940-luvulla Mika Waltari vietti jaksoja Kammion mielisairaalassa Töölön Ruusulankadulla. Hän toipui siellä muun muassa sodasta ja jättimäisestä Sinuhe egyptiläinen -urakasta vuonna 1945.

– Waltari kirjoitti, että Kammio oli hänen elämänsä onnellisinta aikaa. Hän tarkoitti varmaan sitä, että sairaalareissu oli vapautusta työnteosta. Sota-aikana hän kirjoitti propagandaa, joka aiheutti painetta.

Kammio oli erikoistunut päihdehoitoon.

– Waltari puhui aiheesta julkisesti ja halusi poistaa ennakkoluuloja. Hänestä oli rivo ajatus, että ihminen pitäisi palauttaa sairaalassa työkuntoon. Ihminen pitäisi palauttaa niin, että hän nauttii elämästään.

Järvelän mukaan Mika Waltari palasi Kammiossa ”valtavaan työkuntoonsa”.

5658032-n.jpg

Kuva: Minerva Kustannus Oy

Mika Waltarin abstrakti Kuningasajatus-muistomerkki paljastettiin Runeberginkadun varrella vuonna 1985.

– Tuolloin oli vääntöä, että jotkut olisivat halunneet näköispatsaan. Hyvä perustelu oli kuitenkin se, että Waltari olisi itse todennäköisesti halunnut hyvää taidetta.

Muistomerkki sijaitsee Mika Waltarin puistossa lähellä ravintola Eliteä.

– Se on hyvä paikka, koska Waltari viihtyi Eliten taiteilijapiireissä. Siitä oli myös lyhyt matka kotiin.

Myös Hietaniemen hau-tausmaan taiteilijakukkulalla oleva hautamuistomerkki kuvastaa Järvelän mukaan kirjailijaa.

– Mika Waltarin pienen, vaatimattoman kiven voi nähdä ilmentävän hänen nöyryyttään, Järvelä kirjoittaa kirjassaan Mika Waltarin Helsinki.

5657962-n.jpg

Mika Waltarin hauta on Hietaniemen hautausmaan Taiteilijakukkulalla. Kuva: Juha Järvinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuvat: 112 vuotta vanha hissi entisöitiin alkuperäiseen loistoon helsinkiläisessä kerrostalossa – todellinen harvinaisuus löytyi naapuritalosta10.11.2019 09.20
Helsingistä sukeutui Euroopan ehkä upein jugendkaupunki – Venäjän painostustoimet innoittivat revittelemään kansallisromantiikalla25.7.2019 06.10
Mika Waltarin harvinaisimpia ensipainoksia putkahti myyntiin27.10.2016 13.59
Oho! Helsingin olympialaiset olivatkin töölöläinen keksintö8.9.2015 18.39
Tuntematon luottomies kulki aina Mannerheimin varjossa – tietokirjailija: "Hänen kauttaan voi löytyä piiloon jääneitä asioita jatkosodasta"14.7.2019 19.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu