Puheenaihe

EU:n uusi "korkki kiinni" -muovidirektiivi voi tuoda kymmenien miljoonien laskun ja lisätä muovin käyttöä satoja tonneja – "Muutokset maksaa lopulta kuluttaja"

EU:n uusi direktiivi vaatii, että muovipullojen korkit pysyvät kiinni pulloissa. Direktiivin on määrä astua voimaan vuonna 2024.

Arkisto/Ari Peltonen

Viiden vuoden päästä kaupoista ostetaan muovipulloja, joissa ei ole enää irtonaisia korkkeja. Muutos liittyy EU:n uuteen muovidirektiiviin, joka vaatii, että muovipullojen korkkien on pysyttävä kiinni pulloissa.

Direktiivi astuu voimaan vuonna 2024. Tällä välillä Suomessa on tehtävä merkittäviä muutoksia uuden direktiivin vuoksi. Juomateollisuuden linjastoihin tarvitaan muutoksia, ja lisäksi roikkuva korkki voi vaikuttaa pullonpalautusautomaattien toimintaan. Muutos voi vaikuttaa myös miljooniin kennolevyihin, joilla muovipulloja kuljetetaan.

Suomen Palautuspakkaus Oy:n (Palpa) johtaja Tommi Vihavainen arvioi uuden direktiivin tuovan Suomessa pahimmillaan kymmenien miljoonien eurojen kustannukset.

– Direktiivin aiheuttamat muutokset maksaa lopulta kuluttaja tuotteiden hinnoissa, Vihavainen sanoo.

Kustannuksen lisäksi muovinkäyttö pulloissa tulee lisääntymään, koska korkki on saatava jollain keinolla pysymään pullossa kiinni. Vihavaisen mukaan yhden gramman lisäys tarkoittaa Suomessa 500 000 kiloa lisää muovin käyttöä. Suomessa palautetaan kierrätykseen vuosittain noin 500 miljoonaa pulloa.

– Tämä ei missään määrin edistä muovin käytön vähentämistä, Vihavainen toteaa.

Uuden direktiivin taustalla tavoitteena on vähentää muovijätettä meristä. Palpan lokakuussa tekemän tutkimuksen mukaan Suomessa kierrätykseen viedyistä pulloista korkit puuttuvat hyvin harvasta, vain neljästä prosentista. Kierrätykseen suomalaiset vievät 90 prosenttia pulloista.

– Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa ja Liettuassa on erittäin hyvät pullojen ja tölkkien kierrätysjärjestelmät. Pohjoismaalaisten ääni jäi kuitenkin Etelä-Eurooppaan maiden jalkoihin. Näyttää siltä, että maakohtaisia poikkeuksia ei tehdä, hän sanoo.

Vihavaisen mukaan vielä ei ole tietoa millainen korkkiratkaisu pulloihin tehdään. Asiaa työstetään kevään aikana Euroopan maiden yhteistyössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kierrätystrendi vahvistuu muotimaailmassa – Nyt catwalkeilla nähdään kokispulloista tehtyjä vaatteita1.10.2019 10.09
Asiakkaat tunkevat pullokoneeseen vaikka mitä, kauppiaan mitta täyttyi: "Kun tarpeeksi kovaa heittää, meneehän se sinne" 21.2.2018 19.30
Hävikkiruokaa kahviloista, pikkupussit pois kassoilta – HOK-Elannon vastuullisuusjohtaja: "Muovin osalta asiat eivät ole mustavalkoisia"12.10.2019 19.45
Muutos tulee 1.1.2019 – pantilliset pakkaukset myös mehuihin ja glögeihin20.12.2018 18.31
Muovinkeräys on lisääntynyt rajusti, mutta kierrätysinnolla on myös kääntöpuoli – "Roskaa ja sotkua"18.10.2019 18.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu