Puheenaihe

Miksi liki 200-metrisen kivimuurin materiaali tulee Suomeen Kiinasta? – "Suurin osa käsitellyistä kivistä tulee ulkomailta, vaikka kivi olisi suomalaista"

Rantapuiston laiturialueen muurikivien toimituksissa Kiinasta oli pientä viivästystä, kerrottiin Keski-Uusimaassa 29.10.

Järvenpäässä suositun Rantapuiston mittava remontti on valmistumassa marraskuun lopussa.

Paikalliset ovat kummeksuneet, miksi remonttia varten tuotiin valtavat määrät graniittikiveä Kiinasta, vaikka samaa rakennusainetta viedään samaan aikaan Suomesta Kiinaan.

Keski-Uusimaa-lehti kysyi asiasta hankkeen rakennuttajalta.

Rakennuttajapäällikkö Janne Arponen, miksi kiviä tuli Kiinasta asti?

– Kiina on suomalaisen kiviteollisuuden pääkumppani sekä viennissä että tuonnissa. Kauppaa käydään pääasiassa graniitilla, joka on yleinen ja kestävä kivirakennusmateriaali. Suomesta viedään kiviainesta Kiinaan lohkareina. Siellä ne työstetään ja levitetään maailmanmarkkinoille.

Olisiko Suomesta saanut vastaavanlaisia kiviä?

– Kiviainestuotteissa käytetään pääsääntöisesti graniittia tai muita luonnonkiviä. Graniitti on myös yksi Suomen sekä maailman yleisimmistä syväkivilajeista. Kaupunki on urakkatilauksessaan määritellyt kiville koon ja laadun, kuten värin ja paksuuden, muuten valinnat tekee urakoitsija. Edullinen hinta, soveltuvuus ja saatavuus ovat varmaankin olleet urakoitsijan lähtökohtana.

– Muotoillut, lohkotut ja hiotut kiviainekset ovat pääsääntöisesti tuontituotteita, vaikka tuote materiaalina olisikin suomalaista alkuperää.

Kuinka suuri Kiinan-toimitus oli määrältään ja hinnaltaan?

– Rakennusurakkaan sisältyneitä reunatukia luonnonkivestä asennuksineen tulee alueelle noin 13 metriä. Tukimuuria, jonka paksuus on 300 milliä ja korkeus noin 700 milliä, tulee 130 metriä ja rantamuurin paasikiviä kolme kerrosta, yhteensä 195 metriä.

– Paasikivet sahataan kulmaan. Rakenteet toimivat alueella myös eroosiosuojana estäen muun muassa maamassojen valumista takaisin ruopatulle alueelle sekä laiturirakenteina. Myös ranta- ja tukimuurikivet tulivat Kiinasta.

Onko aiemminkin kaupungin rakennuskohteisiin hankittu kiviä tai muuta rakennusmateriaalia kaukomailta? Vai pyritäänkö suosimaan lähikohteita?

– Suurin osa käsitellyistä kivistä tulee ulkomailta, vaikka materiaali olisikin alkuperältään suomalaista. Infrarakentamisessa muutoin käytettävät maa-ainekset tai muut rakennusmateriaalit ovat pääsääntöisesti kotimaisia.

– Kotimaisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi betonikivituotteet. Näiden elinkaari on kuitenkin huomattavasti pienempi, koska mekaaninen kesto on heikompi. Käytöstä poiston jälkeen betoni luokitellaan jätteeksi, mikäli sitä ei voida esimerkiksi uusiokäyttää.

– Kiviä käytetään katu- ja puistorakentamisessa niiden pitkän elinkaaren ja hyvän kierrätettävyyden vuoksi. Ilmastonäkökulma on tiedostettu, ja meillä on jo selvityksessä, miten esimerkiksi asettamalla materiaalikohtaisia päästörajoja urakoitsijoita voitaisiin ohjata valitsemaan vähempipäästöisiä materiaaleja tai arvioimaan elinkaariajattelussa myös ilmastollisia vaikutuksia kuitenkin siten, että urakoiden kokonaiskustannukset eivät merkittävästi kasvaisi.

Asiasta uutisoi ensin Keski-Uusimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu