Paikalliset

Otto-Ville Mikkelä palkitaan Roihuvuoren asukastoiminnasta

Roihuvuorelainen asukasaktivisti Otto-Ville Mikkelä saa valtakunnallisen demokratiapalkinnon.

Roihuvuori-seura

Tasavallan presidentti Tarja Halonen luovuttaa Suomen ensimmäiset Demokratiapalkinnot 8. joulukuuta juhlaseminaarissa. Yksi palkittavista on roihuvuorelainen asukasaktivisti Otto-Ville Mikkelä.

 Demokratiapalkinto myönnetään demokratiaa edistäneille tahoille vuosittain eri teemoilla. Tänä vuonna teemana on vapaaehtoistoiminta, ja palkinto myönnetään viidelle ansioituneelle vapaaehtoistoimijalle. Palkinnolla halutaan nostaa esiin vapaaehtoistoiminnan merkitys ihmisille, yhteiskunnalle ja kansalaisvaikuttamiselle.

Oikeusministeriö, Vapaaehtoistoiminnan teemavuosi, RAY ja YLE:n Ykkösen aamu-tv keräsivät kansalaisilta onnistuneita esimerkkejä vapaaehtoistoiminnasta. Vuoden 2011 Demokratiapalkinnon saajat on valittu näistä ehdotuksista.

Yksi viidestä palkittavasta on Otto-Ville Mikkelä. Hän on neljän viime vuoden aikana toiminut aktiivisesti Roihuvuori-seurassa ja omalla panoksellaan ollut luomassa uudenlaista kyläyhteisöhenkeä, jolla on ollut merkittävä vaikutus koko alueen imagoon sekä alueen ihmisten viihtyvyyteen ja hyvinvointiin.

Kipinän sytyttäjä

Otto-Ville Mikkelä on toiminut keskeisenä ideoijana ja talkoojoukkojen kokoajana vuosittaisissa Hanami-juhlissa sekä jo kolme kertaa järjestetyissä Kyläjuhlissa.

Tapahtumia ja hankkeita tekee suuri joukko, mutta ne eivät olisi mahdollisia ilman vetäjää ja yhteishengen luojaa, joka vetää koko junaa. – On helppo lähteä mukaan kun on joku, joka sytyttää kipinän, eräs talkoisiin osallistunut asukas luonnehti.

Monikulttuurinen Hanami kerää aina toukokuussa tuhansia ihmisiä piknikille ja seuraamaan japanilaista kulttuuriohjelmaa Roihuvuoren Kirsikkapuistoon.

Roihuvuoren Kyläjuhlat on osa Helsingin Taiteiden yötä ja kaupunginosassa järjestetään noin 50 erilaista kulttuuriohjelmaa päivän aikana useissa eri pisteissä, kaikki vapaaehtoistyönä. Talkootyöhön osallistuu yli 100 talkoolaista.  

Tapahtumien onnistumisen ja konseptin luomisen on roihuvuorelaisten mukaan mahdollistanut Otto-Ville Mikkelän innostus ja valtava panostus sekä ilmiömäinen kyky saada ihmisiä mukaan vapaaehtoistoimintaan. Toisilleen ennen tuntemattomat ihmiset ovat muutamassa vuodessa luoneet Roihuvuoreen tiiviin ja hyvähenkisen kyläyhteisön ja osoittaneet, että yhdessä tekemällä voidaan paikallisesti saavuttaa merkittäviä tuloksia.

Tulossa oma kylätalo

Uusimmat suunnitelmat, joita parhaillaan työstetään, keskittyvät alueen oman kylätalon talkoorakentamiseen. Haaveena on siirtää vanha hirsitalo Roihuvuoreen kaupungin syksyllä purkaman Tuhkimo-puiston vanhan leikkipuistorakennuksen paikalle. Talosta tulisi kylän keskus ja kaikenikäisten kokoontumispaikka, Roihuvuoren kylätalo. Tällaisia asukastaloja rakennetaan nykyään uusille asuinalueille, mutta vanhoilta alueilta ne yleensä puuttuvat.

– Kyllä tämä palkinto oikeastaan kuuluu kaikille roihuvuorelaisille, Mikkelä itse toteaa.

Viisi vapaaehtoistoimijaa Suomen ensimmäisen demokratiapalkinnon saavat Eläkeliiton Ylistaron yhdistys, Käpy – Lapsikuolemaperheet ry, Luetaan yhdessä –verkosto sekä Otto-Ville Mikkelä ja Regina Wittsberg. Oikeusministeriön demokratiapalkinnolla tehdään tunnetuksi suomalaista demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa sekä niiden parissa toimivia tahoja. Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuoden 2011 juhlistamiseksi palkinnon teemana tänä vuonna on vapaaehtoistoiminta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu