Ruoka

Annos yhdelle, kiitos – Marjo Eklund kokkaa ja kattaa itselleen, koska arvostaa sekä ruokaa että omaa hyvinvointiaan

Täydestä padasta riittää pariksi päiväksi lämmitettävää, ja keittoa jää myös pantavaksi annosrasioihin pakastimeen.

Sami Lettojärvi

Yksin asuminen sopii toisille, mutta se voi myös vaarantaa terveyden. Stressiin liittyvissä tutkimuksissa on havaittu, että yksin elävien sydän- ja verisuonitautikuolleisuus on korkeampi kuin avioliitossa elävillä. Tähän vaikuttaa moni asia, mutta yksi riskitekijöistä on ruokavalio.

Yksin ollessa kotiruoan ja kokonaisten aterioiden valmistaminen unohtuu helposti. Tämän ovat huomanneet nekin, jotka elävät parisuhteessa mutta ovat esimerkiksi asuinkumppanin työmatkan takia usein itsekseen.

Lahtelainen opettaja Marjo Eklund, 55, on viiden vuoden ajan tehnyt ruokaa yhdelle.

– Alussa söin lähinnä leipää. Huomasin pian, että jos ei nauti kunnollista ateriaa, tulee naposteltua koko illan ajan.

Nyt tilanne on toinen: hän syö joka päivä lämpimän aterian ja kaiken lisäksi katetun pöydän ääressä.

– Istun alas syömään. Näin aivoihin tulee tieto, että nyt on tämä hetki päivästä.

Sohvalla television edessä syöminen ei tule kuuloonkaan.

– Silloin ei arvosta ruokaa.

 

Jos ruokaan ei kiinnitä huomiota, ruokavalio voi muuttua yksipuoliseksi. Riskiryhmää ovat vanhukset, jotka asuvat yksin. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa todettiin, että huomattavan suuri osa vanhuksista kärsii aliravitsemuksesta.

– Huomasin tämän oman isäni kohdalla. Huolestuin vähän, kun hän alkoi syödä yksin. Kävimme yhdessä kaupassa ja totesin, että hänestä on tullut einesten asiantuntija. Lopulta hän lämmitti jotain mikrokeittoa, Marjo Eklund kertoo.

– Ja sitten näin, miten olinkin itse ihan samassa tilanteessa.

Hän jäi pohtimaan, että työssäkäyvillä on edes joitain sosiaalisia suhteita. Mutta mitä ne yksinäiset syövät?

– Poikani oli lukenut, että dementian ensimmäinen oire ovat jääkaappiin unohtuneet ruoat. Kun hän käy täällä, hän tutkii, mitä jääkaapissani on, 55-vuotias Marjo Eklund nauraa

Poika huomauttelee vaikkapa maustekastikkeista, joiden parasta ennen -päivämäärä meni jo. Ei niissä ole niin tarkkaa. Pestokin on vanhaa vasta, kun se on pörröistä, äiti vitsailee.

5659697-n.jpg

Marjo Eklund kattaa pöydän yhdelle. Hän kokee, että se kohottaa ruokailun arvoa. Kännykkä ja tietokone eivät myöskään kuulu ruokailuhetkeen. Linssikeitto syntyi pojan reseptillä. Kuva: Sami Lettojärvi

 

Marjo Eklund on lahtelaisen Kannaksen lukion opinto-ohjaaja mutta ei nauti lounaakseen kouluruokaa vaan kantaa mukana eväitä. Lämpimän ruoan hän nauttii töistä tultuaan.

– Saatan katsoa hävikkiruokaa myyvien ravintoloiden palvelusta, mitä siellä on tarjolla. Tai teen kotona jotain jatkuvalämmitteistä ruokaa, kuten tätä opiskelijapojan kehittämää linssikeittoa.

– Jos teen isomman annoksen, pakastan sitä annosrasioihin. Maku vain paranee lämmittämisestä.

Nopeat reseptit ovat käytössä, yleensä ruoka on valmistunut ja syöty kello viiden aikaan. Silloin on Raipe-koirankin ruoka-aika. Kun molemmat ovat syöneet, on iltakävelyn aika.

Viikonloppuisin pöytään istuu viisi henkeä ja vauva, kun lapset kumppaneineen tulevat syömään. Joskus poika viettää aikaa äidin luona – hän on kuulemma tyypillinen tuulikaappilapsi. Siten kutsutaan nuoria, jotka muuttavat kotoa ja kotiin ennen kuin asettuvat lopullisesti aloilleen.

– Sekä poika että tytär ovat päättäneet, että he eivät osta kotiin lihaa mutta syövät sitä äidin pöydässä. Sitä sunnuntairuokaa tulee sitten usein syötyä muulloinkin.

 

Opiskelijapojan linssikeitto

kuusi annosta

 

  • 2 sipulia
  • 150–200 g pekonia
  • 2 prk (400 g) chilitomaattimurskaa
  • 2 dl punaisia linssejä
  • (vettä)
  • 1 lihaliemikuutio
  • maun mukaan currya, jeeraa, mustapippuria, kanelia, chiliä, valkosipulia
  • 1–2 dl ruokakermaa

 

1. Pilko sipulit ja pekonit, ruskista. Lisää sekaan tomaattimurskat, lihaliemikuutio ja huuhdellut linssit.

2. Lisää vettä tarpeen mukaan. Mausta ja anna hautua parikymmentä minuuttia. Viimeistele ruokakermalla.

 

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu