Puheenaihe

Odotusaika lääkärille kasvanut Helsingissä keskimäärin 23 vuorokauteen – kaupunki etsii tapoja nopeuttaa kiireettömään hoitoon pääsyä

Arkistokuva

Helsingissä etsitään keinoja nopeuttaa kiireettömään hoitoon pääsyä. Kiireettömissä asioissa keskimääräinen odotusaika terveysaseman lääkärin vastaanotolle on ollut tänä vuonna 23 vuorokautta. Viime vuonna vastaava aika oli 16 vuorokautta.

– Olemme asettaneet tavoitteeksi, että keskimääräinen odotusaika kiireettömissä asioissa olisi alle 10 vuorokautta. Tähän meillä on vielä matkaa, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen toteaa sosiaali- ja terveyslautakunnan kokoustiedotteessa.

– Merkittävin syy tilanteen heikkenemiseen on sijaisten ja vakituisten lääkäreiden saatavuuden heikentyminen. Tehostamme rekrytointiamme ja kehitämme johtamista. Lisäksi nostamme terveyskeskuslääkärien palkkoja ja hyödynnämme mahdollisimman hyvin sähköisiä palveluja, Lukkarinen kuvailee.

Lain mukaan kiireetön vastaanottoaika pitää tarjota kolmen kuukauden aikana.

Lautakunnalle esitellään tulevana tiistaina keinoja, joilla helsinkiläisille voitaisiin tarjota nopeampi pääsy lääkärin kiireettömälle vastaanotolle.

Tarkemmat ratkaisuehdotukset kuvataan sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden käyttösuunnitelmassa. Käyttösuunnitelmaehdotus esitellään lautakunnalle joulukuussa.

Lisäksi sosiaali- ja terveystoimiala valmistelee maaliskuuhun 2020 mennessä toimenpidekokonaisuuden, jolla pyritään varmistamaan sujuva hoitoonpääsy terveysasemille.

Hoidon tarpeen arviointi tehdään terveysasemilla yleensä välittömästi, kun asiakas ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköisen yhteydenoton kautta.

Terveysasemille yhteyttä ottaneista asiakkaista hieman yli puolelle annetaan hoidon tarpeen arvioinnin perusteella vastaanottoaika jo samalle päivälle.

Helsingin terveysasemat ottivat myös tänä vuonna käyttöön ensin suoraostosetelin ja myöhemmin palvelusetelin, joiden avulla on ollut mahdollista tarjota asiakkaille vastaanottokäyntiä myös yksityislääkärille.

Palvelusetelejä on lokakuusta lähtien tarjottu satoja viikossa, mutta vielä se ei näy odotusaikojen lyhenemisenä kiireettömissä asioissa.

Helsingin terveysasemilla tuotetaan vuosittain yli 1,5 miljoonaa palvelutapahtumaa. Näistä noin 30 prosenttia eli noin 460 000 on lääkärin vastaanottokäyntejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lääkärivajeesta kärsivä Helsinki nostaa palkkoja, vaikka moni ei tee nytkään täyttä työviikkoa – "Intohimoinen urheilija saattaa haluta käyttää yhden päivän treenaukseen"23.10.2019 06.04
Helsinkiläinen Essi ei saanut aikaa omalle terveysasemalleen edes vuoden päähän – "Kävisiköhän Töölössä parempi flaksi lääkäriaikojen suhteen"9.6.2019 10.20
Lähiterveysaseman lakkautus pelottaa iäkkäitä – "Liikkuminen on hidasta rollaattorilla"3.11.2019 09.10
Alle 2 000 euron peruspalkka ärsyttää palomiehiä Helsingissä – "Terveysasemien lääkäripula lisää tehtävämääriämme"30.10.2019 12.00
Lääkärille pääsy on viivästynyt Helsingissä – uudet keinot käyttöön syksyllä23.7.2019 10.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu