Puheenaihe

Kalasataman erikoispiirteestä video – "Herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten"

Jacob Dahlgrenin teräsveistos Early One Morning, Eternity Sculpture Kalasatamassa.

Maija Astikainen

Helsingin kantakaupungin kylkeen kasvava Kalasatama on jo rakentumisvaiheessa profiloitunut taiteen kaupunginosaksi.

Nyt alueen taiteesta on tehty myös video, jossa muun muassa haastatellaan alueelle pysyvät teokset tehneitä Villu Jaanisoota ja Jacob Dahlgrenia. Lisäksi videolla esitellään Kalasataman väliaikaista taidetta ja tapahtumia. Videosta välittyy Kalasataman malli, jossa pysyvän taiteen lisäksi myös tapahtumilla ja väliaikaisella taiteella on merkittävä rooli.

– Kalasataman ympäristötaiteen toimintatapa on herättänyt laajaa kiinnostusta ulkomaita myöten. Kalasataman esimerkin innostamana vastaava toimintapa on otettu käyttöön myös joissakin muissa kaupungeissa. Taiteella on myös merkitystä alueen viihtyisyyden kannalta, toteaa Kalasataman aluerakentamisen projektinjohtaja Hannu Asikainen tiedotteessa.

Taidetta Kalasatamassa rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla. Ympäristötaideprojektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa.

Väliaikaisen taiteen tavoitteena on lisätä viihtyisyyttä keskeneräisellä alueella. Tapahtumat keräävät asukkaita yhteen ja lisäävät yhteisöllisyyttä ja ovat houkutelleet myös muita kaupunkilaisia alueelle.

Alueen ensimmäinen väliaikainen teos oli Kalasataman mammutti, joka julkistettiin vuonna 2012. Alueelle on parhaillaan tekeillä väliaikaisen taiteen lisäksi uusia pysyviä taideteoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu