Puheenaihe

Vanhus makasi viikkoja kuolleena kotonaan Helsingissä – poliisi epäilee nyt rikosta

Kotona kuolleena maanut kotihoidon asiakas kotiutettiin Suursuon sairaalasta keväällä 2018.

Sanna Jompero

Helsingin poliisi epäilee, että kaupungin kotihoidon kuolemantapaukseen liittyy rikos. Helsingin Uutiset kertoi huhtikuussa 2018, että Itä-Helsingissä asunut nainen makasi kuolleena kotonaan useita viikkoja ennen kuin kotihoidon työntekijä löysi hänet. Nainen oli kotiutettu Suursuon sairaalasta, mutta kotihoito ei ollut saanut asiasta tietoa. 

Lue myös: Nainen makasi kotona kuolleena viikkoja Helsingissä – kotihoidon laiminlyöntiepäilyä selvitetään

Nyt alkaneessa esitutkinnassa selvitetään virkavelvollisuuden rikkomista.

– Saimme juuri poliisilta tiedon, että he ovat kutsuneet yhden työntekijämme sairaalasta kuultavaksi asian tiimoilta, sairaala-, kuntoutus ja hoivapalveluiden johtaja Seija Meripaasi sanoi keskiviikkona Helsingin Uutisille.

Poliisi kertoi Helsingin Uutisille, että kuulustelut on tarkoitus aloittaa lähiaikoina.

– Tutkinta on vielä alkutekijöissään. Esitutkinta on tarkoitus saada päätökseen jouluun mennessä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisista.

Viime keväänä poliisi tutki tapausta kuolemansyyn tutkintana. Tutkinta eteni tänä syksynä, kun poliisi sai lausunnon kotihoidon toimintaa selvittäneeltä Valviralta.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta voidaan tuomita sakkoihin tai korkeintaan vuoden vankeusrangaistukseen.

Kotihoidon kuolemantapausta käsiteltiin aluksi aluehallintovirastossa. Epäillyn laiminlyönnin vakavuuden vuoksi käsittely siirtyi kesällä 2018 Valviraan. Selvitys jatkuu Valvirassa edelleen. Valvira voi antaa sekä Helsingin kaupungille että sen työntekijöille hallinnollista ohjausta, mikäli toiminnassa havaitaan puutteita tai epäkohtia.

– Odotamme nyt, mihin poliisi päätyy, koska se huomioidaan asian jatkokäsittelyssä Valvirassa, sanoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston ylitarkastaja Mervi Tiri  Helsingin Uutisille.

Tiri sanoo, että Valvira on pyytänyt selvityksiä laajasti sekä Helsingin kotihoidolta että Suursuon sairaalalta.

Minkä takia asian selvittelyssä on mennyt reilusti yli vuosi?

– Tänä vuonna vanhusten huollon valvonnassa on ollut paljon töitä. Kantelu- ja muita valvonta-asioita on todella paljon ja tarkastuksia on tehty. Käsittelyajat ovat näiden takia pidentyneet, Tiri kertoo.

Helsingin kaupunki sanoo, että kuolemantapauksen jälkeen kotihoidon toimintatapoja ei ole muutettu.

– Olemme käyneet tämän vakavan tapahtuman jälkeen sairaalan ja kotihoidon henkilöstön kanssa lävitse kotiutusohjeet ja olemme varmistaneet, että ne ovat yksiselitteiset. Jatkossa perehdytyksessä kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota kotiutusohjeiden läpikäymiseen, Meripaasi sanoo.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nainen makasi viikkoja kuolleena kotonaan: Helsingin kotihoito tiukensi ohjeitaan – "Olen antanut käskytyksen"18.7.2018 20.05
Järkyttävät kuvat Helsingin kotihoidosta: 87-vuotias nainen makasi jopa kuukausia sängyssä eritteiden keskellä23.4.2018 06.40
Kuolleena kotona maanneesta naisesta uutta tietoa: Asunnossa oli käyty – ruumis löytyi sängystä18.4.2018 11.32
Nainen makasi kotona kuolleena viikkoja Helsingissä – kotihoidon laiminlyöntiepäilyä selvitetään17.4.2018 17.07
Yli sata vanhusta odottaa Helsingissä laitospaikkaa – vanhustyön asiantuntijan mukaan kotihoitoa pitkitetään lähes hinnalla millä hyvänsä26.1.2019 19.35
Kotihoito kilauttaa nyt ovikellon sijasta kuvapuhelinta – jos asiakas on antanut luvan, kone voidaan kytkeä päälle etänä22.10.2018 06.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu