Puheenaihe

Kirjastokortilla saa Helsingissä yllättäviä ilmaisia etuja – "Jos sen haluaa itselleen, on oltava niin nopea kuin mahdollista"

Kirjastovirkailijaharjoittelija Pauliina Vuorio kertoo, että Munkkiniemen kirjastosta voi lainata kausikortin Torpan Poikien koripallopeliin.

Päivi Tuovinen

Helsingin kirjastoista on mahdollisuus lainata kausikortteja useiden eri urheilulajien pääsarjaotteluihin.

Ilmiö alkoi Töölön kirjastosta, joka on tehnyt yhteistyötä miesten Korisliigassa pelaavan Helsinki Seagullsin kanssa tästä syksystä lähtien.

Töölön kirjastossa siviilipalvelusta suorittava Daniel Gurney harmittelee, etteivät Helsinki Seagullsin kortit palaudu aina eräpäivään mennessä.

– Kausikorttien eräpäivä on ottelua seuraava päivä. Se ei takaa kuitenkaan sitä, että ne tulisivat silloin takaisin, hän sanoo.

Koripalloseuran kausikorttien kysyntä on ollut Töölössä kova.

– Kun olen ollut lainaustiskillä, eivät kortit ole olleet koskaan lainattavissa. Jos sen haluaa itselleen, on oltava niin nopea kuin mahdollista, Gurney kertoo.

Töölön kirjastosta kerrotaan, ettei sama asiakas voi lainata korttia itselleen heti uudestaan.

– Korteilla on ollut monia eri käyttäjiä. Lainaajat ovat iältään tavallisesti noin 30-60-vuotiaita miehiä. Joukossa on ollut myös naisia.

Koripallojoukkue Torpan Pojat vei omat kausikortit Munkkiniemen kirjastoon marraskuussa.

– Uusien katsojien tavoittaminen on joukkueen pienillä resursseilla tosi vaikeaa. Yhteistyön tarkoituksena on laajentaa otteluiden kohderyhmää ja lisätä paikallista yhteisöllisyyttä. Munkkiniemessä jokaisena lauantaina on edustusjoukkueen ottelu. Haluamme luoda siitä oman juhlapäivän, sanoo Torpan Poikien toiminnanjohtaja Jomi Suhonen.

Jääkiekkoa Liigassa pelaava HIFK on harkinnut yhteistyötä kirjaston kanssa.

– Toistaiseksi emme ole siihen lähteneet, mutta suhtaudumme asiaan avoimesti. Suunnitteilla on hieman samankaltainen juttu, sanoo HIFK:n viestintäpäällikkö Petteri Linnavalli.

Jokerit ei vastannut Helsingin Uutisten haastattelupyyntöön.

Aina kausikortit eivät käy kuumille kiville. Pettymys on koettu ainakin Oulunkylän kirjastossa, jossa on tarjolla viisi jääpalloseura Botnia Bandyn kausikorttia. Kirjasto kertoo, että korteilla on mahdollisuus viedä vaikka koko perhe Bandyliigan peliin.

– Korteille ei ole tullut kahden ensimmäisen viikon aikana yhtään lainausta. Kortteja on kyllä mainostettu kirjastossa ja sosiaalisessa mediassa, sanoo erikoiskirjastovirkailija Ville Konttinen Oulunkylän kirjastosta.

Helsingin kaupunginorkesterin kausikortti on lainattavissa Keskustakirjasto Oodista ensi vuoden alusta lähtien. Myös Helsingin kaupunginteatteri on kiinnostunut vastaavasta yhteistyöstä, jossa lippuja olisi tarjolla maksutta.

–Olemme aloittaneet keskustelun aiheesta läheisen kirjaston kanssa. Halua yhteistyöhön löytyy molemmin puolin. Toivottavasti viimeistään tammikuussa pääsemme julkistamaan yhteistyön, sanoo Helsingin kaupunginteatterin viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen.

Kaupunginteatterilla ei ole tarjolla varsinaisia kausikortteja.

– Mutta pystyisimme tarjoamaan tietyin ehdoin rajatun määrän lippuja esityksiimme ympäri vuoden, ja kaikille viidelle näyttämöllemme, joten myös ruotsinkielinen tarjontamme olisi tätä kautta tarjolla, Pelkonen lisää.

Kansallisteatterista kerrotaan, että kirjastoyhteistyö on suunnitelmissa.

Kausikortit

  • Oulunkylän kirjasto: Botnia Bandy / jääpallo
  • Töölön kirjasto: Helsinki Seagulls / koripallo
  • Kallion kirjasto: Helsinki Wolverines / amerikkalainen jalkapallo (toukokuusta 2020 lähtien)
  • Oodi: Helsingin kaupunginorkesteri (vuoden 2020 alusta lähtien)
  • Otaniemen kirjasto, Espoo: Westend Indians / salibandy
  • Munkkiniemen kirjasto: Torpan Pojat / koripallo (miesten ykkösdivari ja naisten korisliiga)

Kortin eräpäivä on aina seuraavan kotipelin jälkeinen päivä. Yhdellä kirjastokortilla voit lainata kaksi kausikorttia. Korttia ei voi varata tai uusia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kirjastomatkalla pahasti kaatunut Ilmi, 86, saa kirjat nyt ilmaiseksi kotiovelle – Harlekiini-fani lumoutuu fantasiasta10.11.2019 18.30
Sukupuolineutraaleista vessoista tulee negatiivista palautetta Oodissa – kirjastojohtaja painottaa hyviä puolia26.11.2019 18.10
Helsingistä vuoden kirjastokunta 2019 – kaupungin kirjastot tänä vuonna kävijäennätykseen27.10.2019 09.39

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu