Puheenaihe

Helsingin suunnitelmat Sipoo-liitokselle vakavissa vaikeuksissa – yleiskaava kumottiin oikeudessa

Tänä vuonna tuli kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Lounais-Sipoo liitettiin Helsinkiin kovan äläkän saattelemana. Helsinki ei ole edelleenkään päässyt aloittamaan suunniteltujen isojen asuntoalueiden rakentamista sinne.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Helsingin hallinto-oikeus kumosi perjantaina tekemällään päätöksellä Östersundom-toimikunnan yhteisen yleiskaavan hyväksymistä koskevan päätöksen

Hallinto-oikeus päätti samalla, että Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaava Östersundomin osalta jää voimaan. Kummastakin kaavasta oli valitettu hallinto-oikeudelle.

Helsingin hanke rakentaa Sipoo-liitosalueelle Östersundomiin kymmenien tuhansien ihmisten asuinalue törmäsi jälleen kerran Natura-alueisiin. Östersundomissa on paljon erittäin arvokasta luontoa. Esimerkiksi 6,5 vuotta sitten Helsingin Uutiset kertoi, että Natura-arviointi oli silloistenkin suunnitelmien osalta hyvin kriittinen.

Helsingin hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan, että yleiskaavaan liittyvää Natura-arviointia ei voida kaikilta osin pitää asianmukaisena.

Lisäksi hallinto-oikeus toteaa, että yleiskaavassa osoitetun Sipoonkorven ja Mustavuoren välisen viheryhteyden sijainti ja laajuus poikkeaa maakuntakaavasta, eikä maakuntakaavassa osoitettua itä–länsisuuntaista viheryhteyttä ole lainkaan osoitettu yleiskaavassa.

Tämä poikkeaa Östersundomin maakuntakaavassa osoitetusta ratkaisusta, joka on selvityksenä otettu huomioon arvioitaessa yleiskaavaratkaisun lainmukaisuutta.

– Ratkaisu on meille tietysti pettymys. Nyt on syytä tarkastella hallinto-oikeuden perusteluja huolella. Arvioimme tilanteen ja sen, onko tästä päätöksestä valittamiselle edellytyksiä, toteaa Östersundom-toimikunnan puheenjohtajana toimiva Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho tiedotteessa.

Kuntien yhteisestä Östersundomin yleiskaavasta päätti 11. joulukuuta 2018 kuntien yhteinen Östersundom-toimikunta. Helsingin, Vantaan ja Sipoon valtuustot olivat päättäneet saman sisältöisillä päätöksillään puoltaa kaavaehdotuksen hyväksymistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin Sipoon "ryöstöstä" jo 10 vuotta, mikä on muuttunut? – Asukas: "Ei mikään, mutta ehkä se on ihan hyväkin"28.9.2019 11.20
Östersundomin kaavaehdotus etenee Helsingin kaupunginvaltuustoon9.10.2018 06.45
Östersundomin kaavaehdotusta muokattiin kerrostalovaltaisemmaksi – yksi metroasema putosi pois suunnitelmasta19.6.2017 14.56
Sipoosta löytyy merkittävä keskiaikainen linna, jonka kuitenkin vain harva tietää – "Poikkeuksellisen hieno kohde"11.7.2019 20.40
Östersundom muuttuu Hämeenlinnan kokoiseksi kaupungiksi – Katso suunnitelmat22.10.2014 12.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu